Ekonomija

Mladima 10.000 eura za pokretanje biznisa u poljoprivredi

Mladi ljudi sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinaske struke, za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi mogu dobiti bespovratno 10.000 eura. To je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Od ove godine starosna granica povećana je sa 30 na 35 godina. Dodatno, mladi farmeri imaju veći procenat bespovratne podrške kroz javne pozive za podršku investicijama i predstojeći IPARD.

Mjere podrške poljoprivrednoj proizvodnji definisane Agrobudžetom za ovu godinu, predstavljene su danas poljoprivrednim proizvođačima u Golubovcima i Tuzima,

Zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su sve  mogućnosti za dobijanje podrške, kriterijume prihvatljivosti, vrste investicija koje se podržavaju,  i procedurama za prijavljivanje na javne pozive i dobijanje direktne podrške.

Poseban akcenat stavljen je na nove mjere podrške i novine u okviru dosadašnjih mjera.Poljoprivrednici su bili zainteresovani za gotovo sve mjere podrške koje se sprovode u okviru Agrobudzeta.

Proizvođače iz opštine Golubovci posebno je zainteresovala podrška investicijama u povrtarsku proizvodnju, za koju je javni poziv, upravo, danas objavljen, a kroz koju od ove godine, u skladu sa ranije iskazanim sugestijama i potrebama proizvođača, uvedena i podrška za nabavku folija za plastenike.

Poljoprivredni proizvođači iz opštine Tuzi, osim za podršku proizvodnji povrća, izrazili su interesovanje za podršku prilikom izgradnje bunara i bistijerni, kao i za nabavku namjenske mehanizacije.

Kao i u svim opštinama u kojim je do sada bila promocija, iskazano je veliko interesovanje za podršku mladim farmerima, koja je ove godine dodatno unapređenja.

 

Poseban fokus bio je na direktnim plaćanjima u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, i predstavljanju mjera podrške namjenjenih ruralnom razvoju.

Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji smanjena sa 0,5 na 0,3 hektara, da je osnovna premija 180€/ha, i da je povećana za dodatnih 10 eura za mlade korisnike.

Sa istim ciljem, a to je uvođenje što većeg broja korisnika u sistem subvencija, smanjeni su kriterijumi i kad su u pitanju direktna plaćanja u stočarstvu.

Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijume prihvatljivosti, potrebna dokumentaciju koju je potrebno dostaviti Ministarstvu, i u kojim rokovima.

Mjerama ruralnog razvoja, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradja bunara i bistjerni, razvoj klastera.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu od 50, 60 ili 70 odsto od vrijednosti investicije u zavisnosti od programa.

Najavljen je početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i pojašnjeno da će u narednom periodu biti raspisan javni poziv.

Proizvođači sa područja gradske opštine Golubovci i opštine u sastavu Glavnog grada Tuzi, koji do sada nijesu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, pozvani su da to učine, jer je to osnovni uslov za korišćenje bilo koje od mjera podrške.

Že.B.

Tags
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

Ambalaza i pakovanje nasih proizvoda je ispod nule…Svaki proizvod mora bit zapakovan vrhunski..gledam ljeti ambalazu 13 jul.podgorica..uzas..CG coop proizvodi keks i salje u Svici..Tako da sam pronsa plazmu keks u Emmenbrücke banhof i naravno kupijo sve..2.60 fr.To je oky..ima u coop vranac..i to je oky…Al moze bolje..jer mi imamo stil…Moramo bolje..od kriminala .korupcije nema kruva…CG kasni..jako puno kasni..Nijesmo bili u… Više »

Pjer
Gost
Pjer

Evo imam te pare dami niko ne daje i da pokrenem taj biznis ok.Stami nudite kao garant mislim u otkupu mojih proizvoda i da odma krenem.

Ljubo
Gost
Ljubo

KAKVA POLJOPRIVREDA KUKALA VI MAJKA

Send this to a friend