Ekonomija

MMF: Slijedi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije

Pandemija koronavirusa pretvoriće ovogodišnji ekonomski rast u negativan, rekla je danas čelnica Međunarodnog monetarnog fonda, Kristalina Georgijeva, upozorivši da se svijet suočava s najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije.

Pandemija će imati “najgore ekonomske posljedice od Velike depresije” 1929, rekla je Georgijeva, koja je svoju procjenu dala uoči proljećnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

Najpogođenije će biti zemlje u razvoju i brzorastuća tržišta, dodala je, i njima će trebati stotine millijardi dolara strane pomoći.

“Prije samo tri mjeseca, očekivali smo rast prihoda po glavi stanovnika u 160 naših zemalja članica u 2020”, rekla je i dodaola da su se sada stvari okrenule naopako: očekuje se pad prihoda ove godine po glavi stanovnika u više od 170 zemalja.

Georgijeva je istakla da očekuje djelimični oporavak sljedeće godine, ako se pandemija ublaži u drugoj polovini ove godine, ali je upozorila i da se situacija može pogoršati.

Karantini koji su nametnule brojne vlade natjerali su kompanije na zatvaranje i otpuštanje ljudi.

Ranije ove sedmice, studija Ujedinjenih nacija pokazala je da se 81 odsto od svjetske radne snage, njih 3,3 milijarde, zbog epidemije suočilo s djelimičnim ili potpunim zatvaranjem radnog mjesta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Bez sale
Bice mnogo tesko
Posebno u zemljama koje nemaju ama bas nista svoje razvijeno
Tu spadamo i mi

logika
Gost
logika

“i njima će trebati stotine millijardi dolara strane pomoći” – to vec racunate koga da uvalite u dugove?

Jugoslav
Gost
Jugoslav

Moguce i drugi scenario da oni koji su duzni moraju da vracaju stare kredite,a za te potrebe nece moci da dobiju nove kredite.E tu smo mi u Evropi najugrozeniji.Sada ce nase vlasti da otpustaju prekomjerno zaposlene na svim poljima oni koji budu potrebni morat ce da rade i do 50% mozda i vise manju platu.Naravno da ce tu pojedinci i… Više »

WWG1 WGA
Gost
WWG1 WGA

Dosta ste vi iz MMF-a krali, Mr T, je ukinuo sva ta ubiranja finih para i vama i tako da vam je dosao kraaaaj, sad samo mozete da probate da sirite paniku

Dacca
Gost
Dacca

kako ih je Stiglic davno raskrinkao

Send this to a friend