Ekonomija

Moderna saobraćajna mreža od juga do sjevera Crne Gore

Vlada Crne Gore trenutno realizuje razvojne kapitalne projekte, ali uporedo stvara pretpostavke i planove koje imaju za cilj izgradnju savremene saobraćajne infrastrukture od juga do sjevera države, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Članovi Misije Međunarodnog monetarnog fonda sastali su se sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i pomorstva kako bi razgovarali o autoputu Bar-Boljare i ostalim prioritetnim infrastrukturnim saobraćajnim projektima i planu za koncesiju aerodroma.

Ministar Osman Nurković je prilikom susreta sa novim šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Crnu Goru, Srikant Seshadri-jem, koji boravi u posjeti našoj zemlji sa svojim timom saradnika u okviru MMF Staff Misije, istakao da u oblasti saobraćaja uvijek ima mnogo tema za razgovor.

Kada je riječ o projektu autoput Bar -Boljare, ministar je upoznao članove Misije sa trenutnom dinamikom izvođenja radova na priortetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo.

“Intezitet izvođenja radova u poslednje dvije godine je pojačan, što uprkos naporima izvođača i države ipak nije dovoljno da se ispoštuje rok završetka. U svakom slučaju kvalitet izvedenih radova je od početka realizacije ovog kompleksnog projekta bio prioritet za Vladu kao investitora i tako će biti do kraja izgradnje”, rekao je Nurković.

“Ova godina će biti veoma dinamična kada je u pitanju prioritetna dionica”, naglasio je ministar. Naši planovi se ne zaustavljaju prioritetnoj dionici, već uporedo stvaramo pretpostavke za realizaciju naredne, a to je Mateševo – Andrijevica, pa je kvalitetna planska dokumentacija ključna za dalje aktivnosti. Fokus ove vlade je razvoj sjevera Crne Gore, a kao preduslov za to neophodna je kvalitetna mreža puteva, međutim ne zanemarujemo ni projekte u centralnom i južnom dijelu države”, kazao je ministar.

U tom smislu Nurković je predstavio aktivnosti koje ministarstvo preduzima kada su u pitanju veliki projekti poput zaobilaznice Budva, izgradnja bulevara Jaz – Tivat, most Verige.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelom procesu koncesije nad crnogosrkim aerodromima.

“Prepoznali smo da naše vazdušne luke mogu biti prepreka ubrzanom razvoju turističke privrede, koncipirali smo koncesioni akt, postoji veliko interesovanje investitora iz cijelog svijeta i očekujemo dobre i kvalitetne ponude” , naglasio je ministar.

Predstavnici Misije MMF-a su pozdravili razvojne projekte koje Vlada namjerava da realizuje, ističući da se pažljivo moramo baviti modelima finansiranja vodeći računa o javnim finansijama. “Naše međunarodno iskustvo u oblasti privatno javnog partnerstva može biti korisno, poznati su benefiti ovog modela finansiranja, ali postoje i rizici koji se moraju predvidjeti”, istakli su.

“Cilj Vlade i resornog ministarstva u oblasti saobraćaja je savremena infrastruktura od sjevera do juga države, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je izgradnja ski centara i smještanjih kapaciteta na sjeveru u fokusu rada ove Vlade. Na jugu države već je izgrađeno mnogo i grade se I dalje moderni turistički kompleksi”, zaključio je Nurković.

Sastanku su takođe prisustvovali državna sekretarka Angelina Živković i državni sekretar Muamer Hajdarpašić u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjjj
Gost
Bnjjj

Oce li se nastavit taj autoput da mozemo nornalno otic na sjever vrijeme je veoma bitno,sto hitnije zavsit taj put

očisti grad
Gost
očisti grad

Ministre Nurkovicu, firma koja izvodi odvoz zemlje iz tunela u Rozajama je zaorljala cujeli grad.Zasto kai u normalnom svijetu ne stave cerade ,ne operu tockove pri stupanju na asvaltni put?Kazu gradjani da je to zapravo tvoja firma jer su svi vozaci Nurkovici.

Send this to a friend