Ekonomija

Moguće da se i evropske kompanije uključe u izgradjnu novih dionica auto-puta

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se danas sa predstavnicima delegacije Udruženja biznisa Istočne Njemačke.

“Nadam se će da nakon današnjeg sastanka predstavnici njemačke privrede prepoznati  mogućnosti saradnje u okviru  aktivnosti i politika koje Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja  sprovode  u oblasti  saobraćaja i pomorstva”, istakao je resorni ministar na početku razgovora.

Ambasador Njemačke u Podgorici Robert Weber istakao je da je sektor logistike važan za čitavu zemlju, a od presudnog značaja je saobraćajna povezanost  cijele Crne Gore.

Resor saobraćaja i pomorstva, kako je kazao Weber, jedan je od najvažnijih ne samo u socijalnom nego i u privrednom smislu.

“Veoma važan projekat za Crnu Goru je svakako autoput od Bara do Srbije, a mi smo zainteresovani da se upoznamo sa daljim planovima za taj projekat”, istakli su predstavnici  njemačke delegacije.

Vođa Delegacije Michael Harms, glavni izvršni direktor Udruženja biznisa istočne Njemačke, istakao je da je najveća luka u Njemačkoj – Hamburg, imala u prethodnom periodu poslovnu saradnju sa Lukom Bar, ali željeli bi da razmotre modele unaprijeđenja odnosa.

Ministar Nurković je upoznao članove delegacije sa projektima koje Crna Gora trenutno realizuje naglašavajući da stepen razvoja saobraćajne infrastrukture utiče na dinamiku razvoja nacionalne ekonomije u svakom smislu. U tom kontekstu je izgradnja autoputa Bar – Boljare prepoznata kao ključan projekat, a izgradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo prvi, ali i najzahtjevniji i najkompleksniji korak.

Sagovornici su se osvrnuli na veoma aktuelnu temu kineskih investicija na Balkanu, ali i Evropi i mogućnosti evropskih kompanija da se eventualno uključe u realizaciju narednih dionica. Kako je resorni ministar istakao intezivno se radi na stvaranju pretpostavki za početak aktivnosti na narednoj dionici, trenutno se radi na obezbjeđivanju potrebne prateće i projektne dokumentacije za narednu dionicu od Mateševa do Andrijevice dugu 21 km, konkretno radi se idejni projekat i elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu i društvo.

Za izradu ove dokumentacije sredstva su obezbijeđena od strane Investicionog Okvira za Zapadni Balkan, a Evropska Banka za obnovu i razvoj je pokazala interesovanja i dala podršku nastavku aktivnosti na ovoj dionici.

“Sjever Crne Gore ima ogroman potencijal, ali je infrastruktura ograničavajući faktor, a zaštita životne sredine je bitan segment za koju važan dio sredstava dobijamo iz EU fondova”, rekao je Nurković.

Kada je u pitanju oblast pomorske privrede zaključeno je da je Luka Bar potencijal koji nije dovoljno iskorišćen, ali i da postoji interesovanje stranih investitora za različite modele saradnje. Ministar Nurković je prezentovao i aktivnosti i ulaganja u oblast željezničkog saobraćaja, u rehabilitaciju željezničke infrastrukture uložena su značajna sredstva i do sada je rekonstruisano oko 45 % najvažnijeg željezničkog pravca Bar- granica sa Srbijom.

Sastanak je bio prilika da se razgovara i o planovima za koncesiju za crnogorske vazdušne luke, u tom smislu ministar je upoznao prisutne o velikom interesovanju evropskih ali i svjetskih kompanija.

M.D.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Pocnite vise gradnju te dionice samo pricate

Oće to
Gost
Oće to

Eo trče.

Send this to a friend