Ekonomija

Monetarna politika i stabilnost bankarskih sistema zemalja regiona u Budvi

U okviru Samita guvernera, danas je održan panel guvernera pod nazivom „Monetarna politika i stabilnost bankarskih sistema zemalja regiona – deceniju posle bankrota Lehman Brothersa“.

Samit guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona, koji organizuje beogradski nedjeljnik NIN počeo je juče u Budvi. Tema ovogodišnjeg Samita je „Finansijska i monetarna stabilnost regiona deset godina od početka globalne finansijske krize“.

Na ovom panelu, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka regiona su, između ostalog, govorili o uticaju monetarne politike FED-a i ECB-a na zemlje regiona, rješavanju pitanja nekvalitetnih kredita kao pretpostavke za povećanje kreditne aktivnosti banaka, stabilnosti bankarskog sistema, izloženosti regiona mogućim eksternim šokovima, kamatnim stopama, kao i o brojnim drugim aktuelnim monetarnim pitanjima.

U svom izlaganju, guverner Žugić je istakao da se odgovornost centralnih banaka prvenstveno odnosi na očuvanje finansijske stabilnosti, ali i na podsticanje kreditne aktivnosti i snaženje regulatornog okvira. U tom smislu, jedan od ključnih izazova za regulatore finansijskih tržišta u cijelom regionu predstavlja izmjena regulative, odnosno implementacija Bazela III i usaglašavanje sa direktivama EU. Guverner Žugić je posebno istakao da je u ovim procesima važno imati proaktivan pristup, na način da se anticipiraju moguća dešavanja i, saglasno tome, blagovremeno kreira sistem koji će osigurati otpornost na potencijalne šokove.

Uz navedeno, dodao je Žugić, neophodno je osigurati sadejstvo monetarne i fiskalne politike, kako bi se “otključali” potencijali rasta i ubrzala konvergenciju sa EU.

Učesnici panela su se saglasili u ocjeni da je ključna uloga centralnih banaka očuvanje finansijske stabilnosti, kao i pružanje adekvatne podrške ekonomskom rastu i dogovorili nastavak saradnje i razmjenu iskustava u pravcu postizanja ovih ciljeva.

Jedan dio današnjeg panela bio je posvećen temi inkluzivnog rasta koji pokreću digitalne ekonomije. Strateški savjetnik Intellect Design Arena i profesor Univerziteta Merilend (SAD), Pradip Kumar Kapur, prezentovao je iskustvo Indije koja je uspostavila digitalno bankarstvo, kroz modernizaciju poslovnih operacija i korišćenje najsavremenijih tehnologija, i obezbijedila elektronske i mobilne usluge značajnom dijelu populacije koji, do tada, nije imao ili je imao otežani pristup finansijskim proizvodima.

Učesnici panela su se saglasili u ocijeni da rapidan razvoj digitalnih inovacija i block-chain tehnologija unose značajne novine koje imaju potencijal da kompletno promjene dosadašnji način poslovanja, te da se centralne banke moraju odnositi prema ovim trendovima sa posebnom pažnjom.

Samit u Bečićima održava se sedmu godinu zaredom i ima za cilj razvoj dijaloga i unapređenje saradnje između finansijskih institucija regiona.

B.M.

Send this to a friend