Ekonomija

MONSTAT: Cijena kvadrata nije kvartalni prosjek

ilustracija

Zavod za statistiku Monstat reogovao je na tekst Dnevnih novina pod naslovom “Prosječna cijena kvadrata u novogradnji u prošloj godini bila 1.124 eura”, objavljenog 21. februara na stranama Ekonomije, a kojeg je prenio CdM.

<<<Jedan stan u Podgorici košta kao dva u Nikšiću<<<

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

U navedenom tekstu stoji da “prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori prošle godine je iznosila 1.124 eura, najskuplji kvadrat prodavao se u Budvi za 1.283, a najjeftiniji u Nikšiću za 550 eura, pokazuju preliminarni podaci Monstata.”

Zavod za statistiku nije objavio podatke o prosječnoj cijeni kvadratnog metra stana u novogradnji za 2017. godinu. Istraživanje o cijenama stanova u novogradnji se sprovodi i publikuje kvartalno i godišnje. Godišnjim planom zvanične statistike za 2018. godinu (“Sl. list Crne Gore”, br. 3/18) i Kalendarom objavljivanja statističkih podataka za 2018. godinu, godišnje saopštenje “Cijene stanova u novogradnji za 2017. godinu” publikuje se 23.2.2018. godine.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji ne predstavlja prosti prosjek cijena četiri kvartala u posmatranoj godini, kako je u pomenutom tekstu interpretirano, već se obračunava po posebnoj metodi.

Godišnja prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji zavisi od broja, površine i cijene prodatih stanova po opštinama i kvartalima i njihovog učešća u ukupnom broju i vrijednosti stanova u novogradnji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Sve gluposti pogledajte Kotor i Tivat tesko ispod 2000 dase nadje.

Aaa
Gost
Aaa

U pg je m2 od 1350 do 1600 a i vise
U bd od 1500 do 2500
U hn od 1300 do 1800
E to vam je prava cjena po kojoj nude i prodavaju stanove.
A ne te vase glupe cjene

MONSTAT
Gost
MONSTAT

Cijenim da prodaješ stan :). U PG kvadrat može da se nađe od 1000-1200 eura. Reći da su cijene od 1350 do 1600 je prosto neistina, što može da se utvrdi jednosekundnim prelistavanjem malih oglasa. Na stranu što je tekst apsolutno besmislen: demantuješ nešto, ali ne kažeš šta sam tvrdiš. Potpuno besmisleno.

alo
Gost
alo

Ko vas vise sto pita, da sam na vase mjesto ne bi se oglasava vise. Podaci su vam mucni pa prospi, to i EU kaze. Sprdnja od institucije

Dali
Gost
Dali

prvo me interesuje zasto mora biti tolika razlika ,znam primorje je atraktivnije ali investitori ponekad preceruju ,znam i da ima svako pravo prodavati po svojim cijenama ali nije mi jasno zasto drzava ne uzme monopol i formira cijene i omoguci privatnicima da zarade ali ne duplo vec koliko je dovoljno da se mogu baviti tim poslovima.Nebi bilo ovakvih razlika ali… Više »

Stari
Gost
Stari

E moj Dali mozda jednog lijepog dana

nknk22
Gost
nknk22

U Nikšiću najjeftini stan u novogradnji je 700e i kreće se do 100e. Realno je da je prosječna cijena 750-800e. Koja je to specijalna metoda pa je prosjek manji od najmanje vrijednosti ?

Radočoiju
Gost
Radočoiju

e ako znam što ste saopštili, zna me jad

Galileo
Gost
Galileo

Idi u skolu i ne pravi se pametan

Send this to a friend