Ekonomija

Monstat: Inflacija u avgustu 0,3 odsto

ilustracija

Mjesečna inflacija u avgustu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,3 odsto, saopšteno je iz Monstata.

“Potrošačke cijene su u avgustu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, bile u prosjeku više 3,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena cigareta, povrća, čvrstih goriva, goriva i maziva za motorna vozila, mesa, brašna i ostalih žitarica, usluga popravki aparata za domaćinstvo.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je kod alkoholnih pića i duvana 9,1 odsto, stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva 0,5 odsto, hrane i bezalkoholnih pića i prevoz po 0,3 odsto, komunikacija i ostalih dobra i usluga po 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen je kod hotela i restorana 1,5 odsto, odjeće i obuće 1,2 odsto, namještaja, opreme za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,3 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u avgustu zabilježene su u grupama alkoholna pića i duvan, prevoz, hoteli i restorani, zdravlje, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, odjeća i obuća, ostala dobra i usluge, hrana i bezalkoholna pića, komunikacije.

Negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama rekreacija i kultura 0,6 odsto i namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,2 odsto.

Send this to a friend