Ekonomija

Monstat se izborio za nezavisnost

Izvještaj revizije koji će Eurostat kao vrhovno evropsko statističko tijelo uskoro i zvanično objaviti, pokazuje da je Monstat visoko usklađen sa EU konceptom kvaliteta zvanične statistike, kao i da je postigao značajne rezultate, saopštila je Pobjedi direktorica Monstata Gordana Radojević. Dodala je da je jedan od problema sa kojim se susreću činjenica da se teško prihvata obaveza da se obezbijede neophodni podaci za potrebe proizvodnje zvanične statistike, a sa druge strane lako se kritikuje statistika ako ne raspolaže određenim podacima.

“Upoređivanjem izvještaja revizije sa ostalim državama EU i kandidatima za članstvo, statistika Monstata je visoko pozicionirana u EU kada je u pitanju kvalitet podataka koje proizvodimo u smislu pouzdanosti, objektivnosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, zaštite individualnih podataka”, kazala je Radojević. Podsjetila je da su na zahtjev Monstata, Evropska komisija i Eurostat izvršili kontrolu procesa proizvodnje zvanične statistike, kako bi sagledali nivo razvijenosti i kvalitet rezultata u periodu 2013-2018. godina.

“Eurostat ima razvijene mehanizme kontrole i ima pravo ispravke određenih podataka ili rezerve u pogledu kvaliteta. Dosadašnje njihove kontrole našeg rada pokazale su da su podaci Monstata pouzdani i tačni”, saopštila je Radojević.

Komentarišući tačnost i pouzdanost crnogorske statistike, za čiju je proizvodnju nadležan Monstat, kazala je da EK ne bi dozvolila da zvanična statistika na bazi koje se utvrđuje finansijska kontribucija pojedinih članica zajedničkom budžetu EU, kao i finansijski prilivi članicama iz zajedničkog budžeta, bude netačna i nepouzdana.

“Stoga, u novi petogodišnji period razvoja statistike 2019-2023. godine, čiji je program Vlada usvojila krajem decembra prošle godine, ulazimo potpuno spremni za sljedeći nivo, sa vizijom koja podrazumijeva dalji razvoj integrisanog sistema za proizvodnju zvanične statistike, koji će se bazirati na novim tehnologijama i novim izvorima podataka”, poručila je Radojević, naglasivši da je Monstat ispunio sve obaveze shodno planu i rokovima koji su bili definisani programom pristupanja Crne Gore EU.

Prema njenim riječima, ključni problemi koji su pratili rad Monstata, kao što su problem profesionalne nezavisnosti, povjerljivosti statističkih podataka, raspoloživosti podataka u skladu sa EU standardima, međunarodne integrisanosti, riješeni su.

“Ključni izazovi ostaju na strani tražnje, odnosno odnosa sa korisnicima podataka. Često zbog (ne)razumijevanja procesa proizvodnje zvanične statistike koji je regulisan vrlo zahtjevnim EU standardima, odnosno zakonskim i podzakonskim aktima, imamo problem sa korisnicima i davaocima podataka”, upozorila je Radojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vijernik Monšta
Gost
Vijernik Monšta

I za novo ime Monštap i kanap!

Lipovo
Gost
Lipovo

Kada se ,,MONSTAT,, izborio za ,,nezavisnost,, – penzionerima povećane penzije, nakon dugogodišnje statističke gresske.

Send this to a friend