Ekonomija

Montenegro Airlines počinje da leti za Pariz i jug Italije

Arhiva

Nacionalna avio Montenegro Airlines kompanija od 4. jula obnavlja liniju sa Parizom.

Za vikend čarter letovi za jug Italije, a od 1. avgusta najvjerovatnije i za Izrael. To je za Radio Crne Gore saopštio izvršni direktor Vlastimir Ristić.

Napominje da za sada nema naznaka kada će se obnoviti saobraćaj sa Beogradom. Očekuje da će početi primjena Zakona o ulaganju i konsolidaciji koja će obezbjediti da domaća avio kompanija otplati dugove za poreze i doprinose prama državi, ali i Aerodromima Crne Gore, za šta je potrebno ukupno 60 miliona eura.

“Montenegro Airlines je pokazao društvenu odgovornost i obnavljenjem linija u složenim uslovima povezao Crnu Goru sa Evropom i svijetom”, ocijenio je Ristić.

On je najavio da će avioni kompanije opet letjeti za Pariz od 4.jula, ali ne svakodnevno, što je bilo uobičajeno u ranijem periodu za ljetnje mjesece jul i avgust.

“Ta odluka je oročena na 14 dana. To znači da epidemiološka situacija kod nas mora ostati u okvirima koje traži EU, da bismo mi nakon te dvije nedjelje bili u prilici da nastavimo da letimo”, poručio je Ristić.

Ovog vikenda, naveo je, obnoviće se i čarter letovi ka jugu Italije-Bariju i Napulju, te u drugoj polovini jula ka Rimu, ali ne i sa Lisabonom što je ranije bilo planirano. Ugovara se i čarter let za Tel Aviv.

“Imamo ozbiljno interesovanje i realizovaćemo ga, nadamo se, od 1. avgusta. To bi bilo važno za nas, to je dugačka linija što utiče na našu operativnost. Jako je povoljno imati čartere koji su tako daleki, ali i pouzdane partnere”, istakao je Ristić.

Interes je, potcrtava Ristić, i obnavljanje letova ka Rusiji. Optimističan je da bi se to moglo desiti u avgustu, pa produžiti na postsezonu.

“Nije realno očekivati da ćemo sada u špicu sezone uraditi nešto sa Rusijom. Nadam se, međutim, ako nam i vremenske prilike budu išle na ruku da sezonu preselimo na postsezonu i tada sa tog tržišta napravimo rezultat”, konstatovao je prvi čovjek MA.

Nema dogovora sa Beogradom

I dalje je na snazi zabrana slijetanja aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom. Komunikacije ima i sa Aerodromom Nikola Tesla i sa Er Srbijom, ali napominje Ristić, konkretnog dogovora još nema.

“Ne možemo trčati pred rudu, moramo biti strpljivi, moramo sačekati da se epidemiološka situacija stabilizuje i da onda krenemo sa saobraćajem. Željno ga isčekujemo, jer kje to najznačajnija regoionalna linija i za nas i za Er Srbija”, rekao je Ristić.

Za sada, kaže Ristić, letovi, a uspostavljeni su sa Ljubljanom, Bečom, Frankfurtom, Minhenom, Kopenhagenom, nijesu profitabilni.

“Tu je negde lou faktor od 30, 45 ili 50 odsto kako na kojoj liniji. I to nije profitabilno, ali mi smo sada u situaciji da budemo društveno odgovorni, pa je profitabilnost na druom mjestu”, konstatovao je izvršni direktor MA.

Gubici i do 90 odsto

Obustava avio saobraćaja pričinila je ozbiljne gubitke u kompaniji i do 90 odsto, iako se u martu djelimično radilo. Bilo je i u aprilu, kaže Ristić, letova koje je Vlada platila. Ipak, kako kaže, nedovoljno da se ne nagomilaju gubici.

Za sada odgođena je primjena Zakona o ulaganju i konsolidaciji nacionalnog avioprevoznika, koji je predvidio ulaganje države od 155 miliona za šest godina. Ristić se nada da će, kako kaže, zakon brzo primjeniti i da će taj novac sanirati obaveza za poreze i doprinose, ali i dug prema Aerodromima Crne Gore.

“Kad se to dvoje sabere to je 60 miliona. I to je veliki dio paketa koji je ugrađen u taj zakon. Međutim, ključno je da će taj novac završiti u rukama državnog preduzeća i u budžet”, naveo je Ristić.

Napomenuo je i to da će Zakon o konsolidaciji i ulaganju omogućiti nabavku novih aviona, a kako je zaključio, sada je pravi momenat, jer je zbog problema sa koronom cijena aviona je pala.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Eee jada od kompanije,eto ih u septembar da traže iopet 100meleona iz budžeta.

Send this to a friend