Ekonomija

Montenegro Airlines značajan za ekonomiju Crne Gore, imao bitnu ulogu tokom pandemije

Poslovanje nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa je od višestrukog značaja za cjelokupnu ekonomiju Crne Gore i u daljem radu će, kao i do sada, imati punu podršku Privredne komore, ocijenjeno je na jučerašnjem sastanku čelnika PKCG i MA, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije.

Kako je saopšteno iz Privredne komore, sagovornici su posebno potencirali važnu ulogu koju je Montenegro Airlines imao tokom pandemijske krize, kada je visoko profesionalno i bezbjedno do Crne Gore prevezao brojne naše državljane koji su boravili u inostranstvu.

Predsjednik Komore Vlastimir Golubović rekao je da je PKCG pozdravila donošenje Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju “Montenegro Airlines” Podgorica, jer prepoznaje značaj da imamo nacionalnog avio-prevoznika čije poslovanje multiplikativno utiče na privredu, a posebno na turizam.

“Najbolji dokaz potrebe za ovakvom nacionalnom kompanijom je i ovo vrijeme iza nas. Čestitam rukovodstvu i svim zaposlenim u Montenegro Airlinesu što ste odgovornim djelovanjem dali značajan doprinos da naši građani dođu svojim kućama, kao i da strani državljani iz Crne Gore dođu do svojih država”, kazao je Golubović.

On je podsjetio da je ta kompanija prethodne godine prevezla rekordan broj putnika, oko 660.000, te da bi se ovaj trend sigurno nastavio da nije bilo pandemije COVID-19, koja će značajno negativno uticati na cijelu ekonomiju, pa i na poslovanje Montenegro Airlines.

Predsjednik Odbora direktora MA Nikola Vukićević je istakao da rekordni prevoz putnika ima još veći značaj s obzirom na to da je ostvaren sa šest aviona od kojih je samo jedan u vlasništvu kompanije.

“Ulaganjem u nabavku sopstvenih aviona izbjegli bi se visoki troškovi rentiranja letjelica i motora koji značajno utiču na poslovni rezultat”, uvjeren je.

On je od Komore i Nacionalne turističke organizacije zatražio da dodatno promovišu crnogorskog avio-prevoznika na skupovima i u razgovorima sa njihovim međunarodnim partnerima.

Predsjednik Komore se saglasio sa tom inicijativom.

“Komora će afirmisati Montenegro Airlines na skupovima u kojim učestvuju njeni predstavnici”, rekao je Golubović i pozvao predstavnike MA da još snažnije učestvuju u radu organa najveće poslovne asocijacije.

Novi izvršni direktor Montenegro Airlines Vlastimir Ristić saglasio se da je ta kompanija pokazala izuzetnu društvenu funkciju za vrijeme korona krize, te da su posljednja dva mjeseca potvrdila važnost toga da Crna Gora ima nacionalnu kompaniju.

“Prioritet je da u narednom periodu konsolidujemo poslovanje naše kompanije. Montenegro Airlines mora biti dio državnog interesa u mjeri u kojoj su to drugi nacionalni prevoznici u svojim zemljama”, rekao je Ristić.

Ocjenjuje da Montenegro Airlines značajno doprinosi rezultatima postignutim u turizmu.

“Crna Gora bez Montenegro Airlinesa ne bi imala cjelogodišnju avio dostupnost. Ako kompaniju ne uspijemo da konsolidujemo i dozvolimo da nestane, avio-saobraćaj u Crnoj Gori će ići silaznom putanjom. Zato mi vidimo Crnu Goru u društvu onih zemalja koje imaju svog avio-prevoznika, u punoj društvenoj funkciji “, dodao je izvršni direktor.

Prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damira Davidovića, podrška Vlade nacionalnom avio-prevozniku nikada nije bila upitna, jer je ona iskazana predlaganjem zakona o toj kompaniji.

On je kazao da se nada da će se u što skorijem vremenu znati kada će doći do otvaranja granica, te da od toga zavise budući aranžmani značajni za odvijanje turističke sezone.

Bliža saradnja sa Montegro Airlines može da se ostvari kroz učešće te kompanije u Operativnom štabu za turizam koji će, prema njegovim procjenama, morati brzo da reaguje na izazove koji se budu javljali tokom predstojećeg perioda.

“Moramo da što intenzivnije sarađujemo i budemo što povezaniji. Turizam je od izuzetnog značaja za Crnu Goru i neophodno je da što brže donosimo odluke koje se na njega odnose. U narednih šest mjeseci treba da postavimo model funkcionisanja crnogorskog turizma za narednih 10 godina”, ističe Davidović.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić istakla je značajnu ulogu MA u otvaranju pojedinih turističkih tržišta važnih za Crnu Goru i naglasila da je uvjerena da će nakon korona-krize ova kompanija uspostaviti nove značajne avio-linije, te time doprinijeti dolasku turista iz brojnih država.

“Tokom razgovora je još jednom potvrđena podrška turističkih poslenika crnogorskom avio-prevozniku, uvažavajući njegov značaj za ostvarivanje odličnih rezultata u tom sektoru”, zaključuju u Privrednoj komori.

U radu sastanka su učestvovali i potpredsjednici Privredne komore Ljiljana Filipović i Danilo Gvozdenović, savjetnik predsjednika Mitar Bajčeta, sekretari Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva te saobraćaja Sanja Marković i Savo Barović, kao i komercijalni direktor Montengro Airlinesa Dragan Popović.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
CAT
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CAT
Gost
CAT

Lako je baratati sa tuđim ( državnim) novcem,bez odgovornosti! Uložite svoj pa spašavajte vječitog gubitaša do mile volje! Jedino i ispravno rješenje je PRODATI ILI UGASITI ODMAH!

Send this to a friend