Ekonomija

Monteput CRBC-u: Hitno sanirajte kritične dionice puta Mateševo – Veruša – Bioče

Monteput je danas naložio kineskoj kompaniji CRBC, izvođaču radova na prioritetnoj dionici Autoputa, da, u skladu sa ugovornim obavezama, hitno sanira oštećenja na regionalnom putu  Mateševo – Veruša – Bioče.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je prethodnih dana urgiralo kod Upravljača projektom  i Inženjera – Nadzornog organa, da se preduzmu hitne mjere na sanaciji, ne samo ovog putnog pravca, već i ostalih puteva koje koristi lokalno stanovništvo za prilaz privatnoj imovini, a izvođač ih koristi kao prilazne puteve gradilištu.

“Posredstvom Nadzornog organa izvođaču je upućen nalog za hitnu sanaciju ovog dijela regionalnog puta i mi očekujemo, čim vremenske prilike to dozvole, da će izvođač adekvatno sanirati one najkritičnije djelove regionalnog puta i nastaviti sa sanacijom sve do kraja izvođenja radova“, naglasio je danas tokom redovnog obilaska radilišta Mladen Femić, predstavnik Monteputa.

Ugovorom o projektovanju i izgradnji ove dionice Autoputa nesporna je obaveza izvođača radova da tokom čitavog perioda izgradnje održava stanje pristupnih puteva uključujući i djelove ovog regionalnog puta na prihvatljivom i zadovoljavajućem nivou. Time je izvođač obavezan da do kraja izvođenja radova stanje svih pristupnih puteva i djelova ovog regionalnog puta dovede do minimum onog nivoa kakav je bio na početku izvođenja radova u maju 2015. godine.

“Predstavnici investitora – Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Monteputa kao upravljačke jedinice, kao i nadzornog organa su svakodnevno, ne samo danas, prisutni na gradilištu Autoputa i na pristupnim putevima, lociraju kritične tačke i upućuju izvođača radova, insistirajući na dosljednom sprovođenju ugovornih obaveza i održavanju regionalnog puta, kako bi svim učesnicima u saobraćaju, naročito mještanima koji svakodnevno koriste ovu dionicu regionalnog puta se omogućio normalan tranzit i odvijanje svakodnevnog života“, rekao je Femić.

Shodno Ugovoru o projektovanju i izgradnji autoputa Bar-Boljare, prioritetna dionica Smokovac-Mateševo, zaključenog sa kineskom kompanijom CRBC, obaveza Izvođača radova je kontinuirano održavanje svih puteva-infrastrukture koju koristi kao pristup gradilištu.

Upravljač projektom, kako za ovaj putni pravac, tako i za ostale puteve koji služe za potrebe Gradilišta, redovno prati stanje na gradlištu i, u skladu sa svojim ovlašćenjima, usmjerava Nadzornog organa i izvođača radova na redovno održavanje svih putnih pravaca koji se koriste za izgradnju autoputa. Jedan od Ugovornih mehanizama je i izdavanje Obavještenja o neusklađenosti, koji podrazumijevaju zadržavanje dijela novca od privremenih situacija, do otklanjanja uočenih nedostataka. Koristeći taj mehanizam, u ovom trenutku, izvođaču je zadržano 292.000,00 eura, samo na ime radova na sanaciji djelova puta Mateševo – Veruša – Bioče.

S obzirom na intezitet i obim radova, te da putni pravac, pored ostalog, služi i za dopremanje materijala i opreme potrebne za izgradnju autoputa, i ovom prilikom apelujemo na građane za razumijevanje i strpljenje, što je u prethodnom periodu i bio izraženo kod lokalnog stanovništva.

Bitno je napomenuti da je, za potrebe izgradnje autoputa, izvođač priveo namjeni skoro 60 km pristupnih puteva, od kojih su neki rekonstruisani i prošireni u skladu sa zahtjevima mehanizacije Izvođača, a neki izvedeni kao novi putevi u cjelosti. Pored potreba Gradilišta, dio ovih puteva koristi i lokalno stanovništvo.
Takođe, podsjećamo da je Direkcija za saobraćaj, kroz investiciono održavanje, izvršila sanaciju značajnog dijela putnog pravca Bioče – Mateševo, što će u skladu sa svojim planovima, raditi i u narednim godinama.
Pored navedenih mjera i aktivnosti, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ima u planu značajniju rekonstrukciju dijela ovog putnog pravca, sa ciljem obezbjeđenja kvalitetne veze autoputa sa postojećom putnom infrastrukturom.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ime
Gost
Ime

Koji to bolesnik lupa minuse na ove komentare? Nadam se da je pravi kinez, da nije neki domaci

alo
Gost
alo

Ne brinite, pokrpice CRBC te rupe i to ostacima betona u mikserima kao i prosli put. Nema se za asfalt, mora se stedjet 😉

lutovski
Gost
lutovski

a put Pelev Brijeg -Lutovo, sramota prije njih bio asvalt a sad ga nema ni u naznakama nidje

Nena
Gost
Nena

A sto smo VA ga prosirili da mozete da se mimoidjete lutovcni, posto niko od vas ne zbori niskim.

Ime
Gost
Ime

Da upises u ponedjeljak vanredno treci razred extra neno, da se opismenis pa onda komentarisi po portalima

Nena
Gost
Nena

Pa ja sam sa sela, nemam puno skole ime moje.

Dragutin
Gost
Dragutin

Ajde budite dobrice pa kažite dragim čitaocima ko je to prošao juče tim putem i razbijao auto pa sad evo odjednom frka oko te dionice…
A kažite i dragim čitaocima da ljudi, mještani i slučajni prolaznici, razbijaju auta takvim putem evo godinu dana.
Evo juče je otkrivena Amerika preko mateševa. Bravo.

ooo
Gost
ooo

Koja auta, zar nisu svi Bulatovići u Podgorici?

Dragutin
Gost
Dragutin

Ne blamiraj se. Pitaj nekog starijeg odakle su Bulatovići, a ko su mještani pomenutih krajeva.

web
Gost
web

Ono je UZAS sta su ostavili za sobom, kao da NIKO ne zivi tamo

JAAA
Gost
JAAA

AUUUU…OPET CE PARE DA NAM UZIMAJU…ZATO SU MI PENZIJU POVECALI 2 EURA….BANJA

Send this to a friend