Ekonomija Izvršni direktor Monteputa najavio transformaciju kompanije

Monteput se priprema za naplatu putarine i održavanje auto-puta

Jonu Mujević, FOTO: Pobjeda

Planira se transformacija kompanije Monteput u cilju stvaranja uslova i administrativno-tehničkih pretpostavki za preuzimanje budućeg održavanja i naplate putarine na prvoj dionici auto-puta, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević.

On je saopštio da je pandemija korona virusa uticala negativno na poslovanje Monteputa, ali da je kompanija uprkos tome racionalizacijom troškova uspjela da u prva dva kvartala ostvari dobit od 676.152 eura.

“U skladu sa odredbama Zakona o putevima planira se transformacija, odnosno reorganizacija Monteputa u cilju stvaranja uslova i administrativno-tehničkih pretpostavki za preuzimanje budućeg održavanja i naplatu putarine prve dionice auto-puta Smokovac – Mateševo, nakon završetka radova i primopredaje istih od strane glavnog izvođača radova kineske kompanije CRBC”, kazao je Mujević Pobjedi.

On je saopštio da se ne planira formiranje novog preduzeća, odnosno eventualno izdvajanje PJ auto-put Bar – Boljare iz Monteputa.

“PJ auto-put Bar – Boljare je formirana kao jedinica u okviru preduzeća Monteput odlukom Vlade za implementaciju projekta prve dionice auto-puta Smokovac – Mateševo. Takođe, istom odlukom su definisane obaveze Monteputa i PJ za implementaciju auto-puta Bar – Boljare. Ne planira se formiranje novog preduzeća naročito imajući u vidu kompletnu ekonomsku situaciju i poslovni ambijent u Crnoj Gori”, rekao je Mujević.

On je naveo da je pandemija korona virusa imala negativan uticaj na poslovanje Monteputa.

“Racionalizacijom troškova, obustavom javnih nabavki, osim neophodnih za nesmetan rad preduzeća, postigli smo pozitivan finansijski rezultat u prvih šest mjeseci od 676.152 eura. Imajući u vidu ambijent poslovanja u Crnoj Gori i širem okruženju i našu trenutnu situaciju, možemo biti apsolutno zadovoljni tim rezultatom”, kazao je Mujević.

On je dodao da je za isti period prethodne godine ostvaren pozitivan rezultat u iznosu od 2.578.193 eura. To znači da je ovogodišnja dobit u prva dva kvartala skoro četiri puta manja nego lani u istom periodu.

“Uzimajući u obzir privredni ambijent u Crnoj Gori u eri pandemije kovida i zatvaranje saobraćaja između gradova kao i zatvaranje granica Crne Gore sa susjedima i ostalim zemljama, smatramo da je u situaciji kada privredni subjekti bilježe veliki pad prihoda uspjeh to što smo ipak održali pozitivan trend poslovanja, kroz očuvanje likvidnosti preduzeća sopstvenim sredstvima. Nadamo se da ćemo ovaj trend zadržati do kraja godine i da ćemo poslovnu godinu završiti pozitivnim poslovnim rezultatom”, kazao je Mujević Pobjedi.

On je dodao da je veliki uspjeh i to što je Monteput bez ikakvih subvencija od strane države izmirio sve dospjele obaveze.

“Monteput se našao na bijeloj listi poreskih obveznika. Sve dospjele poreske obaveze kao i ostale obaveze iz poslovanja izmirene su u roku iz sopstvenih sredstava. Takođe i obaveza za kredit Evropske investicione banke (EIB) koja se plaća dva puta godišnje, 15. aprila i 15. oktobra, izmirena je u iznosu 969.565 eura, a za drugi dio obaveze u iznosu 954.526 eura obezbijeđena su sredstva iz sopstvenih prihoda”, rekao je Mujević i dodao da se investicije počete prije pandemije realizuju planiranom dinamikom.

Monteput je od početka godine do 15. septembra naplatom prolaska kroz tunel Sozina ostvario prihod od 4,9 miliona eura što je za 2,3 miliona eura ili 31,99 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“U ovom periodu kroz Sozinu je prošlo 1,43 miliona vozila, što je za 34 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine”, precizirao je Mujević.

On je saopštio da je dan sa najmanje prolazaka kroz Sozinu ove godine bio 19. april sa 204 prolaza vozila.

“To je ujedno i dan sa ubjedljivo najmanje prolaza od otvaranja tunela Sozina. Najviše prolazaka ove godine bilo je 13. septembra kada je prošlo 12.735 vozila”, kazao je Mujević.

Prema njegovim riječima, za prvih 15 dana septembra kroz tunel Sozina je prošlo 129.800 vozila, što je 15,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. On je naveo da u septembru prosječno na dnevnom nivou kroz Sozinu prođe 8.653 vozila, 15,9 odsto manje od prosjeka prošle godine.

Mujević je podsjetio da je danom osnivanja Monteput preuzeo obavezu za vraćanje kredita Evropske investicione banke (EIB) korišćenog za finansiranje izgradnje prilaznih saobraćajnica tunela Sozina i Raš.

Ukupno kreditno zaduženje iznosilo je 41,28 miliona eura i to za glavnicu 24 miliona eura i za kamatu 17,28 miliona eura. Do osnivanja Monteputa obaveze po kreditu EIB plaćala je Direkcija za izgradnju auto-puteva.

“U periodu od 15. aprila 2005. godine do 15. aprila 2006. godine rashod po tom osnovu iznosio je 1,24 miliona eura, a odnosio se na kamatu po kreditu. Ostatak obaveza u iznosu od 40,05 miliona eura preuzeo je Monteput i u periodu od 15. oktobra 2006. godine do septembra ove godine izmirio obaveze u iznosu od 24,33 miliona eura i to za glavnicu 11,18 miliona eura, a za kamatu 13,14 miliona eura”, kazao je Mujević i dodao da se ostatak kreditne obaveze od 15,7 miliona eura odnosi na glavnicu 12,8 miliona eura i na kamatu 2,9 miliona eura. Posljednja rata kredita dospijeva 2030. godine.

Mujević je saopštio i da je Monteput kao pravni nasljednik Direkcije auto-puteva u obavezi da vrši određena plaćanja kod rješavanja zaostalih predmeta iz imovinsko- pravnih odnosa još kod eksproprijacije zemljišta i izgradnje tunela Sozina.

“Tako da je i u ovoj godini 5. marta isplaćen iznos po osnovu presuđene nastale štete u iznosu od 101.240 eura”, precizirao je Mujević.

Od otvaranja kroz Sozinu prošlo 34,93 miliona vozila

Mujević je naveo da ukupni prihodi Monteputa od 2006. godine, kada je uvedena putarina kroz Sozinu, do 15. septembra ove godine iznose 116,45 miliona eura.

“Od otvaranja tunela Sozina za saobraćaj, kroz tunel je prošlo 34,93 miliona vozila”, izjavio je Mujević.

Nije bilo besplatnog prolaska kroz tunel 6. septembra

Mujević je posebno istakao da je u nedjelju 6. septembra kroz Sozinu prošlo 10.265 vozila.

Prema njegovim riječima, nijesu tačne spekulacije koje su se pojavile u dijelu medija da je tog dana, kada je održan patriotski skup, pojedinim građanima bio omogućen besplatan prolazak kroz tunel Sozina.

Podsjećamo da su pojedine stranke i mediji saopštili da su 6. septembra bile podignute rampe tunela Sozina kako bi besplatno prošli oni kojima je krajnja destinacija bio trg u Podgorici, odnosno prisustvovanje patriotskom skupu.

“Prolaz kroz tunel Sozinu plaćaju svi korisnici prolaska u skladu sa odlukom Vlade o naplati putarine. Dakle, nema besplatnih prolazaka kroz tunel”, naglasio je Mujević.

18

avatar
1000
11
7
0
 
15
LavSuljo popovicZabjeloBnjjNeno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lav
Gost
Lav

24 meleona za glavnicu i 17 meleona za kamatu! Da nas slucajno ne dere ovaj jevropski investicioni fond?

Suljo popovic
Gost
Suljo popovic

Jonuze,sve su prilike da ces ti nazad u rodni Rozaj

Neno
Gost
Neno

Treba da bude besplatna Sozina davno se otplatio tunel. Sramno. I sad jos ka sjeveru novi auto put, a gdje su tokike pare.. Koje crno odrzavanje puta. Strasno. Mazete narodu oci.

Bobija
Gost
Bobija

Pitajte Rikija da nema za ovi drugi dio

Ajde
Gost
Ajde

Još malo, pa nestalo!!!

Bnjj
Gost
Bnjj

Sozina je skupa, a što se tiče auto puta najgore je što se ne nastavlja dalja gradnja ka Boljarima

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Upravo se nastavlja dalja gradnja ka Boljarima. Sljedeća predviđena dionica je Mateševo-Andrijevica. Jedino, ako ovi tvoji svetosavci budu umjeli da nastave.

Bnjj
Gost
Bnjj

Đe se upravo nastavlja? Kada su počeli radovi

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Talentovano si glup Bnjj

Garden
Gost
Garden

Putujem cijelom Evropom, cijena za prolaz vozila kroz Sozinu je više nego korektna!

Bnjj
Gost
Bnjj

Garden jeste u Evropu ali koje oni imaju plate a koje mi.

Enigma
Gost
Enigma

Nećeš ti planirati još dugo daće Bog 😂

Mne-Mne
Gost
Mne-Mne

Medo će da osvješta Monteput.

MPT
Gost
MPT

Ni centa za četnička državna preduzeća po uspostavljanju nove vlasti Crnogorci, ni centa!

Serdar
Gost
Serdar

E bravu .Pukni od muke ali nikad tvoj voljeni DPS neće više vladati.

Neobavijesteni
Gost
Neobavijesteni

Pa ti od PG do KL veslaj uzvodno Moračom…i uzdaj se u visok vodostaj…p.s. javi kad stignes…sad malo ozbiljno…siguran sam da su nam promjene bile prijeko potrebne, a jos sigurniji da se sa Crnom Gorom ni u kom smislu nece nista lose desiti…niti bilo kom njenom gradjaninu…

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Kad je tako teska godina jeste li smanjili plate menadzmetu? Zasto to ne navodite.

Nagual
Gost
Nagual

Putuj igumane…

Send this to a friend