Ekonomija

“Moramo biti svjesni važnosti racionalnog trošenja novca”

Foto: Profimedia

Udruženje banaka Crne Gore se aktivnije uključilo ove godine u obilježavanju Dana štednje, koji traju od 31. oktobra do 6.  novembra, ali tokom cijele godine moramo biti svjesni važnosti racionalnog trošenja novca i odložene potrošnje za bitne stavke, odnosno finansijsku sigurnost koju imamo kroz štednju, saopštio je generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković.

“Osnovno je ne trošiti više od onog čime se raspolaže. U promociji dana štednje, Udruženje će održati predavanja, đacima i studentima, a donacija je data za uređenje parka u Podgorici, za djecu i penzionere, kroz participaciju u finansiranju mobilijara neophodnog za ugodan boravak u parku”, poručio je Pejaković.

Svjetski dan štednje ustanovljen je 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica, a na inicijativu italijanskog profesora Filipo Ravica sa ciljem isticanja vrijednosti štednje za pojedinca i sveukupni ekonomski napredak.

Kako se navodi, banke širom svíjeta na ovaj dan nagrađuju svoje najvjernije štediše, podstiču nove štediše i podsećaju koliko je finansijska sigurnost bitna.

“Tradicionalno, monetarne vlasti u prvoj sedmici novembra ohrabruju banke da pojačanom uslugom, većim kamatama, donacijama, nagradama za građane podstiču štednju, ali i finansijsku inkluziju pogotovo u slabije razvijenim zemljama gdje veliki broj stanovništva nema niti otvorene račune u bankama”, navodi Pejaković.

Podsjećanj da na štednim računima građana u Crnoj Gori 2003. godine je bilo svega 42,2 miliona eura, a danas ima preko 1,6 milijardi eura.

Dodaje da stabilan i kontunuiran rast štednje govori o povjerenju u bankarski sistem i potrebi da se odvaja određena suma na stranu, usprkos percepciji nikad dovoljnih primanja kako vide potrošači.

“Ne treba kupovati da bi zadivili druge. Trebali bi kupovati samo stvari koje vam trebaju, a ne i one kako bi impresionirali druge, pa čak i ljude koje ne poznajete, ili vam ništa ne znače.  Motivirajte sami sebe tako što ćete pronaći razloge za štednju, jer štednja sa svrhom je zadovoljstvo, ne obaveza, a onda će nakon projektovanog protoka vremana na vašem računu biti iznos koji će vas iznenaditi prijatno”, rekao je Pejaković.

On je poručio da pozitivno iskustvo drugih treba prihvatiti i stvoriti zdrave navike je poruka koja se promoviše širom svijeta na ovaj dan.

Send this to a friend