Ekonomija

Moratorijum na otplatu kredita zatražilo oko 40.000 klijenata

Ilustracija

Oko 40.ooo zahtjeva za moratorijum na otplatu kredita stiglo je za nepuna tri dana na adrese crnogorskih banaka. Prema dostupnim podacima, najviše zahtjeva primila je Erste banka, i to 7600 do 16 časova juče.

“Klijenti Erste banke su najviše koristili forme na internet stranici i email, dok je jedan dio kontaktirao naše operatere u Kontakt centru ili svoje kreditne savjetnike direktno. Na internet stranici klijenti mogu popunjavati forme 24/7, a operateri Kontakt centra dostupni su do 20 časova, saopšteno je CdM-u iz Erste banke.

Svi kanali putem kojih mogu slati obavještenja o prihvatanju mortaorijuma su: email na adrese [email protected] ili [email protected], SMS viber poruka svom kreditnom savjetniku, pozivom kontakt centru na 020 440 440 i 19991. Klijenti koji ne mogu da iskoriste neki od ovih načina, mogu poslati obavještenje poštom na adresu Erste banke u Podgorici (Arsenija Boljevića 2A).

Hipotekarna banka je, kako su kazali za CdM,  juče do 16 sati primila 6.500 zahtjeva za odlaganje otplate kredita od čega 6 odsto čine pravna lica, a 94 odston su fizička lica.

“Podsjećamo da svi klijenti Hipotekarne banke podnose zahtjeve bez dolaska u banku, na sljedeće načine: popunjavanjem prijave na portalu www.hipotekarnabanka.com/prijava; slanjem prijave na e-mail adresu [email protected] , (u mailu potrebno dostaviti JMBG/PIB  i kontakt telefon) i pozivom na broj 19905″, navode iz Hipotekarne banke.

Crnogorska komercijalna banka je od petka, 20. marta počela da prihvata zahtjeve klijenata za moratorijum. Do sada se 6197 klijenata obratilo banci sa zahtjevom za odlaganje izmirenja obaveza kroz kanale koji su na raspolaganju klijentima: pozivom CKB Call Centra na broj 19894, slanjem poruke u okviru CKB GO aplikacije, slanjem podataka na e-mail adresu, [email protected] i slanjem pošte na adresu CKB, Moskovska bb, 81 000 Podgorica.

“Najveći broj zahtjeva je primljen putem poziva Call Centru i email-a.  Klijenti koji žele moratorijum treba da dostave sledeće podatke:

Fizička lica – ime i prezime, JMBG, adresu i mjesto stanovanja, kontakt telefon, e-mail adresu (opciono), broj ili tip kredita za koji/e želi da prolongira otplatu i rok odlaganja otplate (30/60/90 dana).
Pravna lica – ime firme, PIB, sjedište firme, kontakt telefon, e-mail adresu, broj ili tip kredita za koji/e se prolongira otplata i rok odlaganja otplate kredita (30/60/90 dana). Potrebno je da zahtjev bude pečatiran i potpisan od strane ovlašćenog lica u pravnom licu”, saopšteno je CdM-u iz CKB.

Iz NLB Banke za CdM su kazali da se, počev od 23. marta,  ukupno 5200 građana i 160 preduzeća prijavilo za moratorijum.

“Banka je omogućila jednostavno i sigurno rješenje i prijavu na posebno razvijenoj stranici https://moratorijum.nlb.me/  na zvaničnom portalu banke. Sve što je potrebno jeste da klijent unese jedinstveni matični broj građanina, email adresu i broj telefona. Dnevno stvaramo uslove da klijenti mogu nesmetano poslovati sa bankom bez dolaska u filijale, kako ne bi sebe izlagali nepotrebnom riziku od zaraze novim koronavirusom. Apelujemo na sve klijente i građane da ostanu u svojim domovima, te da koristeći digitalne kanale komuniciraju sa bankom”, poručuju iz NLB.

Iz Prve banke je CdM saopšteno da im je do juče više od  2500 klijenata zatražilo moratorijum na otplatu kredita do 90 dana.

Moratorijum na otplatu kredita do 90 dana do juče je Komercijalnoj banci  zatražilo  587 klijenata, i to: 120  pravnih lica, i 467 fizičkih lica.

Prema ranijim podacima, Addiko banka primila je više od 5.500 zahtjeva, a Lovćen banka više od 1500. Nema podataka za Podgoričku banku.

CBCG

Centralna banka je prije nekoliko dana objasnila način primjene privremene obustave plaćanja obaveza po osnovu kredita – moratorijuma u trajanju do 90 dana.

<<<Kako će banke građanima naplatiti moratorijum>>>

Ključne stavke koje građani treba da znaju:

1. Za vrijeme trajanja moratorijuma, banke neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela neizmirena potraživanja po kreditu, neće pokretati postupak izvršenja, odnosno prinudne naplate

2. Korisnik kredita koji želi da ostvari pravo na moratorijum ne dolazi u poslovnice banke. Zahtjev za aktivaciju moratorijuma građani podnose banci telefonom, mejlom ili poštom

3.Za korisnike kredita kojima se uvede moratorijum, rok otplate kredita produžava se za period trajanja moratorijuma, odnosno do 90 dana. U odnosu na redovnu, ugovorom definisanu kamatu, koju banka obračunava za vrijeme trajanja moratorijuma, ista se pripisuje dugu i raspoređuje se ravnomjerno na preostali rok dospijeća.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kikica
Gost
Kikica

A sta ako neko kasni jednu ratu? Da li ce je i ako je moratorijum aktivan skinuti sa plate jer je vec dospela, a na nju se nece obracunavati zatezna kamata ili je nece skidati uopste? Ako neko zna odgovor volela bih da mi odgovori. Hvala unapred!

qmqmq
Gost
qmqmq

trebaće im mjesec dana da obrade ovo možda i više, lakše da su uveli automatski moratorijum, a da se jave oni koji ne žele.

Rufin D sloboda
Gost
Rufin D sloboda

I ja sam odložio kredit 😅😅😅😅😅😅

Nenad
Gost
Nenad

Sto reci osim greote od nas..da te dusa zaboli 600 000 ljudi..kukala nam majka u sta nam zivot prodje..u kredite

Seka
Gost
Seka

Zasto nemate podatke za PODGIRICKU BANKU.

Pjer
Gost
Pjer

Imali ko da nije u kreditima

Bob Rock
Gost
Bob Rock

tesko, plate su nam CG standard a cijene svjetske da i sa kreditima jedva dobijemo to sto zaista zelimo nego pristajemo na kompromise

Talijan
Gost
Talijan

Nema proleterijata vise da vam pokazemo sta je moratorijum.. Niko ne bi trebao placati nista od rezija 2, 3 mjeseca, totalnu gradjansku neposlusnost sprovesti.. Pa da vidim ko ce to ugasit struju cijeloj zemlji? Kome ce je posle prodavat? Hahahaha

Śoka adiko
Gost
Śoka adiko

Od toga je 50tak robova sa trajekta…

40 dana D jaje
Gost
40 dana D jaje

Imamo i pjesmu robovi robuju carevi caruju. ……..

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Opet je navedeno:

1. Za vrijeme trajanja moratorijuma, banke neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela neizmirena potraživanja po kreditu, neće pokretati postupak izvršenja, odnosno prinudne naplate

A ovo nije istina jer banke će naplatiti kamatu na ovih 90 dana.

Ivan
Gost
Ivan

Jedno je zatezna a drugo redovna kamata, Bob Rock..

Dragan
Gost
Dragan

Mnogima od njih je dobrodosla ova corona jer svakako nijesu redovno otplacivali.

Seja
Gost
Seja

Dragane, dobro se zna da se kredit mora redovno placati.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Da se može ikako,ne treba ih ni vraćat. Pa nek uhapse svakoga. Ionako smo u getu evo predugo,sad još i ovo.

40 dana D jaje
Gost
40 dana D jaje

I mi smo tražili da nam se odloži u crnu goru kredit.

Send this to a friend