Ekonomija

Morsko dobro: Opštini Budva smo dali 1,3 miliona eura da bi plaže bile čiste

Ilustracija, foto: Pixabay

Nakon učestalih pritužbi građana i turista na neadekvatno održavanje čistoće na nezakupljenim djelovima morskog dobra, posebno na budvanskoj rivijeri, JP Morsko dobro danas je saopštilo da 50 odsto prihoda direktno prenosi primorskim opštinama za održavanje čistoće, komunalnog reda, hortikulture i javne rasvjete na nezakupljenim plažama. Ove godine primorskim opštinama prenešeno je oko 3,5 milona eura, od čega Opštini Budva 1,3 miliona.

“Prethodnih dana dobili smo fotografije plaže na sjeveroistoku ostrva Sveti Nikola, preplavljene plastikom i drugim otpadom, a prijave smo dobili i za manje plaže na strani ostrva okrenutoj ka otvorenom moru. I pored sredstava koja su prenešena Opštini Budva da putem lokalnog komunalnog preduzeća vodi računa o čistoći plaža koje nemaju svoje zakupce, JP Morsko dobro je ranije kroz saradnju sa NVO “Porat Budva” organizovalo akcije čišćenja plaža na ostrvu i opredijelilo dodatna finansijska sredstva za tu svrhu. Jasno je da ovakve akcije jesu dobar primjer, ali da bez organizacije nadležnih komunalnih preduzeća ne mogu u kontinutietu obezbijediti održavanje čistioće tokom sezone”, navode u tom preduzeću.

Izražen problem u održavanju čistoće je, kako ističu, bio evidantan i na gradskoj plaži Pizana tokom čitave sezone, a JP Morsko dobro je više puta obavještavalo Opštinu ili lokalno komunalno preduzeće da je neophodno bolje organizovati komunalne službe i redovnije održavati čistoću, shodno sredstvima koja su im za to prenešena.

Generalno, slični problemi zabilježeni su proteklih sezona u svim primorskim opštinama. Zato su, kažu u Morskom dobru, inicirali kod resornog ministarstva izmjenu Zakona o finasiranju lokalne samouprave u smislu raspodjele sredstava za tekuće održavanje komunalnog reda i čistoće u zoni morskog dobra.

“Njom bi JP Morsko dobro ponovo imalo mogućnost da direktno zaključuje ugovore sa lokalnim komunalnim preduzećima u primorskim opštinama, a preostala sredstva usmjerilo za direktne investicione projekte odlaganja, selektovanja i reciklaže otpada”, zaključuju u tom preduzeću.

Ž.N.

5 Komentara na "Morsko dobro: Opštini Budva smo dali 1,3 miliona eura da bi plaže bile čiste"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend