Ekonomija

Morsko dobro raskinulo ugovor sa investitorom zbog gradnje na obali 

Javno preduzeće Morsko dobro jednostrano je raskinulo dugoročni ugovor sa zakupcem, kotorskim preduzećem Sea Trade, zbog bitnih povreda ugovorenih i zakonskih obaveza, koje zakupac nije ispoštovao ni nakon upućene opomene.

“Ugovorom je ustupljena obala u Kamenarima, sa istočne strane rta Sveta Neđelja, u dužini od 55 metara, zbog uređenja obale u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je izdala Opština Herceg Novi”, kazali su predstavnici Morskog dobra Radiju Jadran.

Investitor Sea Trade je, kako su rekli, uređenje ustupljene lokacije u Kamenarima izveo bez prethodno pribavljenje građevinske dozvole i bez izrađenog elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, a suprotno odredbama ugovora.

“Investitor nije Morskom dobru dostavio tehničku dokumentaciju na prethodnu saglasnost. Izgradnjom zida visine dva metra, obodom lokacije i objekta na južnoj strani, ugrozio je karakter obale kao javnog dobra u opštoj upotrebi i ugradnjom bitvi i odbojnika, čija je namjena privez plovila, odstupio je od namjene obale javno djelimično uređeno kupalište, čime je počinio više teških ugovorenih i zakonskih obaveza”, naveli su iz Morskog dobra.

Javno preduzeće je pokrenulo i postupak aktivacije i naplate činidbene garancije, u iznosu od 11 hiljada EUR, koju je Sea Trade dostavio u ponudi po raspisanom javnom pozivu. Činidbena garancija je aktivirana usljed povreda ugovorenih i zakonskih obaveza, u skladu sa članovima ugovora.

Prema saznanjima Morskog dobra, građevinska dozvola nije izdata, pa su u dostavljenom obavještenju od 26. juna iz javnog preduzeća ukazali lokalnoj samoupravi da u postupku rješavanja po zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole ima u vidu da je ugovor sa zakupcem/investitorom raskinut.

“Opštinu Herceg Novi obavjestili smo najprije 8. juna o sačinjenoj opomeni pred raskid ugovora i razlozima za njeno formiranje, a potom obavještenjem 26. juna i o jednostranom raskidu ugovora”, kazali su iz Morskog dobra.

Morsko dobro je u više navrata o svemu obavijestilo i Upravu za inspekcijske poslove. Iniciran je i postupak inspekcijskog nadzora, koji se očekuje, posebno nakon što je Morsko dobro jednostrano raskinulo ugovor za zakupcem.

Radio Jadran podsjeća da su zbog uzurpacije državne imovine i opšteg dobra na rtu Svete Neđelje, početkom maja reagovali i mještani Kamenara. Oni su, kako su kazali, mjesecima posmatrali protivpravnu gradnju, zbog koje su se obraćali svim nadležnim službama u lokalnoj upravi, ali bez rezultata.

Iz Opštine Herceg Novi ranije su objasnili da sve rješava nadležno Ministarstvo i Morsko dobro, a Komunalna policija po prijavama građana nije reagovala. Prema riječima mještana, obaviješteno je i nadležno Osnovno tužilaštvo u Herceg Novom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
metadon
Gost
metadon

A je li moguće da je Morsko zlo raskinulo ugovor.
Devastirana je kompletna obala zahvaljujući ovoj vladinoj instituciji i njihovim partijskim kadrovima.Na našu sramotu,nemalo nas

Send this to a friend