Ekonomija

Morsko dobro saglasno da putnici sa kruzera koriste Luku Zelenika

Opretater Luke Zelenika, preduzeće Mješovito A.D. dobiće saglasnost Morskog dobra da ubuduće može koristiti luku za iskrcaj izletnika sa kruzera. To bi trebalo da prihvatiti i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, odnosno Lučka kapetanija u Kotoru, kazao je za Radio Jadran agent Boka Adriatic agencije, Jovan Moric.

<<<Ko lobira da Zelenika ne bude luka za kruzere?<<<

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Mješovitog i Morskog dobra postignut je usmeni dogovor oko dalje prakse prihvata izletnika u Luku Zelenika, ali u ponedjeljak se očekuju i zvanične informacije i potvrde.

“Pošto je Luka Zelenika od lokalnog značaja, za nju je nadležno Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, zbog čega je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva sve prebacilo na njih. Ako oni daju saglasnost, a rekli su da hoće, ne bi trebalo da bude više problema. Juče nisu stigli da završe papirologijuu, ali sačekaćemo do ponedjeljka”, objašnjava Moric.

Iz Morskog dobra su Radiju Jadran kazali da Luka Zelenika funkcioniše kao luka od lokalnog značaja, otvorena za međunarodni pomorski saobraćaj.

“Sidrište je određeno planom kojeg je donijelo nadležno Ministasrtvo, uz saglasnost Lučke kapetanije. Korisnik Luke Zelenika je A.D. Mješovito, a sidrištem upravlja JP Morsko dobro (postupak ustupanja-javni poziv za davanje na korišćenje je u toku”, navode iz Morskog dobra.

Dalje objašnjavaju da brod koji uplovljava u Luku vezuje se na mjesto za privez na operativnoj obali, ili na lučkom sidrištu, koje odredi kocesionar-korisnik, uz saglasnost Ministarstva i Lučke kapetanije.

“JP morsko dobro brodaru/agentu donosi rješenje o plaćanju naknade za sidrenje i upotrebu obale. Dakle, uredno prijavljeni brod za dolazak (brodara ili njegovog agentna), može se vezati u Luku, ili na sisdrištu, uz saglasnost nadležnog organa”, potvrđuju iz Morskog dobra.

Inače, Jovan Moric ističe da mega kruzer Crown Princess u srijedu možda neće ni imati potrebu da se sidri u Zelenici, ukoliko vremenske prilike budu pogodne. Jer, ipak, glavna mju je luka u Kotoru. Međutim, ubuduće bila bi velika šteta za Crnu Goru da brodovi ne pristaju u Luci Zelenika, koja je dobra alternativa za prihvat putnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ronaldo
Gost
Ronaldo

Sta ce putnici sa kruzera u Zeleniki da vidi? Kute i Sasovice??!!

ZabjeloDoKonika
Gost
ZabjeloDoKonika

A u kotor uziva u mirisu kanalizacije dok posmatra zidine, pa sta sad?

Send this to a friend