Ekonomija

Može li Bitkoin u trku sa dolarom i eurom?

“Daćete mi jedan Big Mek, veliki pomfrit i dijetalnu Koka-Kolu.” “Naravno, to će Vas koštati 12 bita.” Da li će ikada ovakav razgovor biti moguć ili je sve to samo naučna fantastika?

U nekom hipotetičkom svijetu, jedan bitkoin vrijedi 1.000.000 dolara, dok jedan bit vrijedi jedan dolar (milioniti dio bitkoina), a jedan Satoši ima vrijednost kao i jedan američki cent. Danas ne postoji zajednički stav oko toga koliko bi jedan Bitkoin trebalo da vrijedi.

Spektar različitih mišljenja varira od stava Džejmija Dimona, generalnog direktora „JP Morgan“-a, koji smatra da je to prevara i prema tome bezvrijedan, do maksimalista, koji vjeruju da je samo nebo granica.

Negdje između te dvije krajnosti, Mohamed El-Erian, bivši izvršni direktor PIMCO-a i bivši ekonomista MMF-a je nedavno rekao da “tekuća cijena bitkoina predviđa masovno usvajanje ove kriptovalute u budućnosti, što se neće dogoditi” i dodao da bi „bitkoin trebalo da vrijedi trećinu njegove tadašnje vrijednosti od 4.000 dolara“.

Da li je bio u pravu? Da li je Bitkoin već dosegao vrhunac?

Bitkoin je i dalje mali

Za razliku od drugih kriptovaluta, koje imaju sofisticiranije načine upotrebe, kao što je pametan ugovor za Ethereum, glavna upotreba Bitkoina je razmjena. Zbog toga su njegovi najveći konkurenti američki dolar, evro, japanski jen i zlato. Ako je cijena Bitkoina već uhvatila zamah ka masovnom usvajanju, tržišna kapitalizacija svih Bitkoina bi trebala da bude bliska tržišnoj kapitalizaciji američkog dolara i zlata.

Ispostavilo se da je to daleko od stvarnosti. Dok tržišna kapitalizacija Bitkoina trenutno iznosi 90 milijardi dolara, novčana masa američkog dolara (gotovina, depoziti i fondovi tržišta novca) iznosi 12.500 milijardi dolara, dok je vrijednost miniranog zlata iznosi oko 8.000 milijardi dolara. To znači da je Bitkoin vrijedan kao 1 odsto vrijednosti svoja dva glavna konkurenta.

Trka do triliona – trka za milion

Da bi cijena Bitkoina dostigla masovno usvajanje, njegova cijena bi trebala višestruko da se poveća. Sljedeći grafikoni ilustruju šta bi to značilo za Bitkoin da dostigne tržišnu kapitalizaciju od 1 triliona dolara (1.000 milijardi dolara) i za cijenu jednog Bitkoin-a vrijednog 1.000.000 dolara.

Ova ilustracija pretpostavlja da je u svijetu na raspolaganju 16,5 miliona bitkoina, dok je u stvarnosti, količina dostupnih bitkoina najvjerovatnije mnogo manja. Stotine hiljada ili čak miliona bitkoina je bilo izgubljeno u ranim godinama, u vrijeme kada su Bitkoini u osnovi bili bezvrijedni.

Osnivač Bitkoina Satoši Nakamoto nikada nije iskoristio niti jedan od svojih milion bitkoina (koji sada vrijede više od pet milijardi dolara).

Nakamoto

Direktorka MMF-a Kristin Lagard je prije dvije nedjelje, u prostoriji punoj centralnih bankara, rekla da oni ne bi trebalo da “odbacuju” kriptovalute, jer bi one ubrzo mogle da pomrse konce centralnim bankama.

Ako je to zaista slučaj, onda zaboravite cijenu jednog bitkoina, jer će uskoro glavna tema biti određivanje cijene jednog bita.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

sta kaze Brajevic ..on sve zna a ono sto ne zna ne priznaje

Send this to a friend