Ekonomija

Možura sjutra zvanično počinje sa radom

Vjetroelektrana na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, sjutra će i zvanično početi sa radom, a ceremenoniji će prisustvovati premijeri Crne Gore i Malte Duško Marković i Džozef Muskat.

Elektranu će pustiti u rad ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Džo Mici.

<<<Možura počela probni rad<<<

Vjetiroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 MW, koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po 2 MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

Iz Vlade je saopšteno da će druga po veličini vjetroelektrana u Crnoj Gori godišnje proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona eura.

“Zahvaljujući izmjenama uredbe o načinu podsticanja obnovljivih izvora energije, koje je Vlada donijela u maju ove godine, ulazak elektrane u pogon neće negativno uticati na račune za utrošenu električnu energiju krajnjih potrošača u Crnog Gori”, ističu u Vladi.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine.

7

avatar
1000
3
4
0
 
7
Čika Karl MarxRašoRiki MirotočiviRiki MirotočiviBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Malta siromašna ostrvska zemlja resursima ali ipak daleko ispred Cg po kvalitetu života, čak njihove kompanije investiraju u CG, dok mi tapkamo na dnu Evrope po razvijenosti sve zbog loše vlasti i korumpirane elite

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Nije siromašna

Riki Mirotočivi
Gost
Riki Mirotočivi

Siromašma??? 37.000 U$ per cap.2017. Bašš!!!

Rašo
Gost
Rašo

Bnjj, potpuno si u pravu Malta je država koja nema niti jedno prirodno bogadstvo, kao što su: rijekr, šume, jezera, plaže, planine i sl. ali ima sve. Mi koji imamo sve nemamo ništa. pohlepa za ličnim bogaćenjem i odsustvo ljubavi i odgovornosti prema svojoj domovini dovela nas je na rubu siromaštva.

Čika Karl Marx
Gost
Čika Karl Marx

Bnjj, svaka čast na konstataciji! Malta je po prirodnom bogatstvu za Crnu Goru rupa! Nemaju rijeke, nemaju jezera, nemaju šume, čak su im i plaže bijedne. Nemaju rudna bogatstva. Najobičnija ostrvska kamena pustinja. Ali oni ne dozvoljavaju da im na vlasti bude 30 godina grupa teških lopova. To je bitnije od toga imaš li resurse. Zato žive 3 put bolje… Više »

DAXI
Gost
DAXI

Necemo uvozni krompir za 50 centi kad sad imamo domaci za 1euro.

Igalo
Gost
Igalo

Nije u vezi zastava, Rusije, Kosova … pa botovima df-a nije interesantna tema.

Send this to a friend