Ekonomija

Mugoša-Bogdanović: Potrebno redovnije izmirivanje tekućih obaveza

Cetinje redovno izmiruje obaveze po reprogramu odobrenom 7. aprila 2015. godine. To je istaknuto na sastanku direktora Poreske uprave Miomira M. Mugoše i gradonačelnika Prijestonice Cetinje, Aleksandra Bogdanovića.

Sastanak je, kako kažu, organizovan na inicijativu Poreske uprave, a u okviru sveobuhvatnog pristupa uspostavljanju poreske disipline i kod jedinica lokalne samouprave, te podsjećanja istih na obavezu izmirivanja reprogramiranih poreskih potraživanja, ali i redovnog servisiranja tekućih obaveza.

Na sastanku je, kako navode iz ministarstva, potvrđeno da Cetinje redovno izmiruje obaveze po reprogramu odobrenom 07. aprila 2015. godine, ali i naglašena potreba redovnijeg izmirivanja tekućih obaveza.

Takođe, kako dodaju, analizirane su obaveze lokalnih javnih preduzeća, kod kojih je zbog kašnjenja u izmirivanju tekućih obaveza evidentiran novi poreskih dug, pri čemu su četiri preduzeća – Vodovod i kanalizacija, Komunalno preduzeće, RTV Cetinje i SPC Lovćen Cetinje aplicirala za izmirivanje duga u ratama u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja.

“Poreska uprava će nastaviti da intenzivno prati dinamiku izmirivanja obaveza od strane svih jedinica lokalne samouprave, a posebno imajući u vidu da je 59 lokalnih preduzeća i ustanova koja su kasnila sa izmirivanjem tekućih obaveza dobilo rješenja o reprogramu poreskog duga u ukupnom iznosu od 11.901.511,58 eura, pri čemu je obaveza izvršenja jednokratne uplate dospjela 13. avgusta 2017. godine”, navode u saopštenju.

Na kraju su kazali da prema javnim preduzećima, kao i ostalim obveznicima, koji nijesu ispunili ovu obavezu, preduzeće mjere predviđene Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, koje podrazumijevaju ukidanje rješenja o reprogramu i mjere prinudne naplate – od blokade žiro-računa do iniciranja stečajnog postupka.

Send this to a friend