Ekonomija

Mugoša: Moguće poskupljenje mliječnih proizvoda pomoglo bi crnogorskim stočarima

Budimir Mugoša, Foto: gradski.me

Pasterizovano mlijeko i mliječni proizvodi crnogorskih proizvođača mogli bi naredne godine da poskupe pet odsto, što je dva centa po litru, kazao je Gradskoj televiziji predstavnik Saveza stočara Budimir Mugoša.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, koji je bio zatvoren za javnost, saopšteno je i da će od nove godine vjerovatno biti smanjen i PDV na sireve sa 21 na sedam odsto, kao mjera podrške stočarima, a bilo je i riječi o agrobudžetu.

Poskupljenjem litra mlijeka za dva centa i smanjenjem marži na 17 i po odsto, crnogorski proizvođači bi, pored tri centa koja dobijaju od države za litar obrađenog mlijeka, dobijali još četiri centa. To bi im, kako kažu u Savezu stočara, pomoglo da nadomjeste gubitke i oporave proizvodnju.

“Konzumenti i potrošači neće biti drastično oštećeni, s obzitrom da je sve ostalo poskupilo po 50 odsto, ovo će biti pet odsto. Nama tih pet odsto znači mnogo, tih dva centa nama u principu znači”, kazao je Mugoša.

Da li će do poskupljenja doći, kako objašnjava Mugoša, zavisi od mljekara koji se još nijesu izjasnili o tome, iako im je Ministarstvo poljoprivrede poslalo taj prijedlog.

“Očekujemo da će crnogorske mljekare do sjutra izaći sa svojim stavom o ovom predlogu, odnosno o preporuci ministarstva poljoprivrede koji su imali na osnovu razgovora sa trgovačkim lancima”, dodao je Mugoša.

Država bi iduće godine trebalo da pomogne i prodavce sireva nižom stopom poreza.

“Na svaki kilogram sira koji kupite više od jendog eura ide državi i to je mnogo na cijenu sira od četiri eura, država uzima jedan euro i tu će se smanjiti na sedam odsto što bi bilo dobro. i tu ćemo imati prostora da kao primarni proizvođači dobijemo barem jedan cent”, upozorio je Mugoša.

Poljoprivrednici su ponovo tražili i da budu oslobođeni akciza na pogonsko gorivo, ali za sada, od toga neće biti ništa. Na sastanku je najavljeno i da će se za agrobudžet iduće godine opredijeliti pet miliona eura više, nego ove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kambodza
Gost
Kambodza

Osnovnu zivotnu namirnicu da poskupite, sram vas bilo!

oooo
Gost
oooo

Pomoci ce im tako sto ce oni diktirat cijene mlijeka i mlijecnih proizvoda tako sto ce podic cijene jos vise jer ionako kukaju kako im se ne isplati nista.

DraganHN
Gost
DraganHN

A ko ce da pomogne onima sto nemaju za mlijeko?

Send this to a friend