Ekonomija

Mugoša: Ovo je vrijeme za istinsko zajedništvo, dobrim mjerama pomoći građanima i privredi

Boris Mugoša SD

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša, za CdM između ostalog govori o kratkoročnim mjerama koje su  neophodne kako bi u Crnoj Gori sačuvali radna mjesta u mikro, malom i srednjem biznisu, sa akcentom na one preduzetnike i privredna društva koji su zbog mjera i zabrana koje su uvedene prestali sa radom, kao i na one koji obavljaju svoju djelatnost u mnogo manjem obimu nego do sada.

Što se tiče podrške ranjivim kategorijama građanki i građana, javnost je, kaže Mugoša, upoznata da je SD prije dvadesetak dana ukazao na potrebu preduzimanja mjera u pravcu kontrole, odnosno ograničavanja cijena određenih proizvoda (životnih namirnica, sredstava za higijenu, dječje hrane, pelena, ljekova, dezinfekcionih sredstva i dr.).

Mugoša je jasan – ovo je vrijeme gdje je neophodno istinsko zajedništvo, i to nije floskula nego nasušna potreba. Nije ovo vrijeme za populizam, ni bilo kakva politička i partijska profitiranja.

CdM: Nakon posljednje sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine sa predstavnicima privrede izjavili ste da je potrebno uraditi paket kratkoročnih i dugoročnih ekonomskih mjera. Šta to podrazumijeva?

Mugoša: O tome sam i diskutovao na veoma konstruktivnim sastancima u Skupštini sa predstavnicima Vlade, privrede i finansijskih institucija, koji su rezultat dobre saradnje parlamenta i Vlade u ovom izuzetno kompleksnom trenutku za cjelokupno crnogorsko društvo, u susret održavanja plenarne sjednice. Zaista oko mnogih mjera koje treba preduzeti postigli smo visok stepen saglasnosti i što je još važnije razgovaralo se argumentima struke a ne dnevne politike.

Kada su u pitanju kratkoročne mjere koje treba realizovati u nekoliko narednih mjeseci, njihov cilj je svakako hitno očuvanje radnih mjesta u mikro, malom i srednjem biznisu sa akcentom na one preduzetnike i privredna društva koji su zbog mjera i zabrana koje su uvedene prestali sa radom, kao i na one koji obavljaju svoju djelatnost u mnogo manjem obimu nego do sada. Svi znamo koje su to djelatnosti. Prema određenim analizama, takvih je oko 50 djelatnosti, u kojima radi blizu 25 hiljada ljudi. Ovu situaciju dodatno usložnjava i činjenica da značajan broj zaposlenih ima ugovore na određeno vrijeme.

Sagledavajući iskustva zemalja u regionu, uključujući među njima i države koje su članice EU, ali i drugih evropskih zemalja, paket kratkoročnih mjera obuhvata i mjere direktne finansijske podrške, koje podrazumijevaju i podršku putem subvencija poslodavcima namijenjenih za obezbjeđivanje plata zaposlenima i pokrivanje određenih tekućih troškova poslovanja poput kirija i dr. Naravno, prioritet u dijelu ove vrste podrške se daje onima koji će zadržati svoje zaposlene, iako im je poslovanje potpuno zaustavljeno ili trpi ozbiljne posljedice.

U dijelu fiskaliteta, pored odlaganja poreza i doprinosa, mogućnosti njihovog plaćanja u ratama, siguran sam da će država uraditi sve da povraćaj PDV-a vrši u kraćem roku od onoga koji je zakonom definisan kao maksimalni. Ono gdje je nužno napraviti ozbiljan iskorak su brojni parafiskaliteti kojima su poprilično opterećeni poslodavci. Ne mogu se raznim taksama i naknadama zaduživati oni koji su ne svojom krivicom prestali da rade ili rade znatno slabije. Pozitivno je što je par lokalnih samouprava krenulo sa mjerama u tom dijelu.

CdM: A kada se govori o paketu dugoročnih mjera?

Mugoša: Kada je u pitanju paket dugoročnih mjera, svjesni smo da njega treba oprezno koncipirati u periodu pred nama sa intencijom da bude usmjeren na podršku biznisima koji imaju dugoročnu perspektivu, sa posebnim fokusom na podsticanje domaće proizvodnje, supstituisanje uvoza, jer je ova kriza potvrdila određene strukturne ranjivosti naše privrede na koje sam ukazivao i prije svih ovih dešavanja. Moraćemo, i pored evidentnih pozitivnih pomaka poslednjih godina, više investirati u realni sektor i stimulisati kupovinu domaćih proizvoda, koje i u smislu kvaliteta i cijene moramo učiniti konkurentijim.

Kada je u pitanju kreditna podrška od strane komercijalnih banaka za očekivati da će ponuditi kreditne linije sa manjim kamatnim stopama nego što su danas. Tome svakako doprinose i mjere Centralne banke koje se odnose na tretiranje restruktuiranih kredita, odnosno ukidanje kriterijumadani kašnjenja, čime se otvara dodatni prostor bankama za odobravanje klijentima dužih rokova za vraćanje kredita i smanjivanje kamatnih stopa. Ima određenih najava da će neke banke preduzimati aktivnosti u tom pravcu. U cilju smanjenja kamatnih stopa, treba razmišljati i u pravcu subvencioniranja dijela istih za one subjekte koji imaju potencijala da obezbijede održivo poslovanje, sa posebnim fokusom na mikro, mali i srednji biznis.

CdM: Kakve mjere se očekuju u dijelu socijalne politike?

Mugoša: Što se tiče podrške ranjivim kategorijama građanki i građana, javnost je upoznata da je SD prije dvadesetak dana ukazao na potrebu preduzimanja mjera u pravcu kontrole, odnosno ograničavanja cijena određenih proizvoda (životnih namirnica, sredstava za higijenu, dječje hrane, pelena, ljekova, dezinfekcionih sredstva i dr.). Činjenica je da su cijene određenih proizvoda porasle, kao što je i činjenica da su, posmatrajući samo naš region, ovu mjeru donijele Vlade Hrvatske, Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske. Iskustva drugih zemalja govore da su u segmentu socijalne politike aktivnosti usmjerene kako na one koji su korisnici osnovnih materijalnih davanja u socijalnoj zaštiti, tako i na penzionere, studente, kao i one koji će ostati bez posla, koji će primati prilično manje zarade i sl.

Za očekivati je da olakšice budu ponuđene i u dijelu režijskih troškova (struja, voda i druge komunalne usluge) u smislu njihovog odlaganja, odnosno umanjena vodeći prije svega računa o onima koji su u stanju socijalne potrebe, ali i onima koji su uredne platiše. Vjerujem da će i telekomunikacione kompanije ponuditi razne dodatne povoljnosti imajući u vidu činjenicu da će korišćenje njihovih usluga u ovom periodu biti pojačano. Pretpostavljam da je cilj svih kompanija koje pružaju navedene usluge i fakturišu ih na mjesečnom nivou da iste mogu i naplatiti, zbog čega je neophodno da svoju cjenovnu politiku prilagode aktuelnoj situaciji.

Posebno kada su pitanju studenti, ali i drugi građani, za očekivati je i da im stanodavci umanje kiriju. Ima i u ovom dijelu različitih uporednih iskustva, od toga da stanari plaćaju samo režijske troškove, do toga da je u nekim zemljama uvedena mjera zabrane stanodavcima da izbace stanare koji zbog krize nisu u stanju da plaćaju kiriju. Čuju se i predlozi da pomoć u novcu ili hrani treba da dobiju svi bez obzira na materijalni položaj. Nisam pristalica takvog pristupa, jer pomoć treba da dobiju oni koji su ugroženi, a nisu svi građani Crne Gore u takvom položaju. Oni koji imaju, u ovom periodu treba da pomognu a ne da primaju bilo kakvu pomoć.

CdM: Isticali ste javno da ovo nije vrijeme za bilo kakva politička, odnosno partijska profitiranja. Šta nam je zapravo neophodno u ovom trenutku?

Mugoša: U okviru svih navedenih mjera ekonomski tim naše partije razradio je konkretne predloge, ali upravo iz razloga koje ste naveli želimo da konkretizacija budućih mjera bude plod što je moguće šireg konsenzusa svim relevantnih društvenih aktera (državnih institucija, predstavnika privrede, sindikata, NVO, eksperata…). Ovo je vrijeme gdje je neophodno istinsko zajedništvo, i to nije floskula nego nasušna potreba.

Nije ovo vrijeme za populizam, ni bilo kakva politička i partijska profitiranja. Izuzetno je važno da mjere budu održive i u finansijskom i svakom drugom smislu, jer ukupna direktna i indirektna podrška mora biti vrijedna više stotina miliona eura. Zbog toga je neophodno da sve mjere prati procjena neophodnih finansijskih sredstava za njihovu implementaciju, kao i odakle će ta sredstva biti obezbijeđena.

Koliko će tih sredstava biti obezbijeđeno iz državnog budžeta, gdje će neminovno doći do značajnih promjena i na prihodnoj i na rashodnoj strani i do redefinisanja prioriteta; da li će biti potrebno novo zaduživanje, a sve su prilike da hoće, su neka od pitanja na koja ćemo brzo morati dati odgovor. Zato prednost treba dati struci. Potrebno je da se svi politički subjekti čuvaju predlaganja dopadljivih populističkih mjera koje možemo ovih dana često da čujemo i kada su u pitanju mjere državnog i lokalnog karaktera. One možda jesu pitke za jedan dio javnosti, ali nisu proizvod odgovornog promišljanja i najviše govore o (ne)dobronamjernosti onih koji ih predlažu.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola
Gost
Nikola

A bježi interesdzijo….Nasa si da drzis predavanje..Oba drzava bi crkla od gladi da nesto od tebe zavisi..

H3llo !
Gost
H3llo !

Sva prica “mi cemo ovo.. i trebalo bi ono..” akde druze drzis poluge asti ucini neato konkretno. Evo ako 30% uradis ovoga sto si napisao ja cu te glasat !

komplex
Gost
komplex

Zamislite tu svijest, kad je odvojio sat vremena da sam sebi napise vise desetina pohvalnih komentara …

Milos
Gost
Milos

Nesto se ne pozivaju na jedinstvo kad treba zaposliti nekoga mimo te interesne grupe… Da je pravde, kao sto je nije, ovi paraziti bi odavno bili procesuirani zbog raznih afera, laznih iskaza, autoputeve, kreditnih kartica i ostalih ramada

Mila K
Gost
Mila K

Hahahaha Jel ovo neki mnogo ekstenzivni vic samoporaženih sinekurista?

Niksic
Gost
Niksic

Koga ovaj predstavlja?

Rile
Gost
Rile

Dako DPS najuri ove parazite posle izbora.

Milos.M
Gost
Milos.M

Svaka čast za Borisa, ovakvi mladi i strucni ljudi nam trebaju, sa konoretnim rjesenjima j vizionarstvom!

glumac rmd
Gost
glumac rmd

Vidi se da je decko produktivan, za 20 minuta napisao je preko 40 komentara o sebi

Bob
Gost
Bob

Sve neka priča o zajedništvu, kako narod sluša… Pa naravno,svi smo prepadnuti za sebe i bliske,a dobro znamo kakvo nam je zdravstvo i vidimo kako su se partneri posekali da nam pomognu. Niđe maske ili rukavica u apotekama, normalno da ćemo da sjedimo doma i ne primičemo se nikome. Na strahu građana poene kupite,no nije narod blesav

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno ko nam vodi ekonomiju zato imamo plate 300e,

Razočarani
Gost
Razočarani

Od priče se ne živi nego đe su djela. Evo dvadesetak dana kako nas je napalo ovo čudo od korone a sa svih državnih adresa dolaze samo pokoje obećanje. Dajte činite nešto. Đe su sva ona sredstva koja građani uplatiše po osnovu raznih poreza i pdv-a. Imamo pozamašnu administraciju koja živi od narodnog novca e pa sad je vrijeme došlo… Više »

El Ninjo
Gost
El Ninjo

Kazu ovi iz vlade ,DPS-a
Sve smo unistili u Cg,uništicemo i koronu

Bela Lala
Gost
Bela Lala

Vrlo dobro, sve pohvale gospodine Mugosa, moji prijatelji i ja uvijek s odusevljenjem komentarisemo Borisa M i njegovu kulturnu i odmjerenu pojavu, a izlaganja uvijek nivo iznad drugih

daka
Gost
daka

Kulturna bi i ti bila 2000 hiljade evra svaki mjesec u dzep, ti za trista evra komentarisi njegovu kulturu

Iwan
Gost
Iwan

Ljudi moji ovo je sve dobronamjerno i krajnje profesionalno i strucno obrazlozeno

Ko razumije shvatice

Iskreno
Gost
Iskreno

opet vidim ima nekih koji su tu samo da kritikuju…bas bi bilo dobro da organizovani oko komentarisanja drugih i sami nekad nesto predloze korisno za zajednicu…najlakse je kritikovati nekoga ko se usudjuje da predlozi nesto od opste koristi…

Eka
Gost
Eka

Dobro rečeno! Može se reći da ovaj poslanik jako dobro poznaje materiju o kojoj govori.

Staxe
Gost
Staxe

Da ali samo govori,ne djela…

Humanost
Gost
Humanost

Kome da pomogne iko od vas od pozicije do opozicije

Vas sve treba I poziciju I opoziciju I popove poslati doma u penziju Sram vas sve bilo

Tacno tako!
Gost
Tacno tako!

Realno ostvarivo i neophodno! Svaka riječ je na mjestu! Ovo je konkretan doprinos ovoj problemskoj situaciji!

Ljeba gospodare
Gost
Ljeba gospodare

Naravno da je svaka rijec na mjesto i zato od mene imas ogromni unlike😂

Marvo
Gost
Marvo

Jedino se u to i mozemo uzdati.Predstavnici naroda su upravo i birani da rade u njegovom interesu.Ova izjava je bez konkurencije.

savica
Gost
savica

Tako je! Nije vrijeme za populizam i zato bi i drugi politicari i politicki subjekti trebali na tebe da se ugledaju! Dajte ljudi sto vise ovakvih rjesenja!

Bojan Mk
Gost
Bojan Mk

Nevjerovatan Boris Mugosa! Nekad fantastican student i sportista! Danas uzoran politicar i ekonomista.

Staxe
Gost
Staxe

Ajde jedan konkretan primjer šta je to napravio,sem što je djelatnik ove paramecijum stranke?

Limunada
Gost
Limunada

Kao papagaji ponavljaju a nista ne daju

LIK
Gost
LIK

E ovo su konkretna rješenja! Tako treba!!!

balsa-n
Gost
balsa-n

Evo vec treci put citam ovaj intervju. Odavno ata korisnije o ovoj temi ne procitah. Svaka cast!

Mugoša
Gost
Mugoša

Naravno kad si ga ti napisa…

Idila01
Gost
Idila01

Stvarno treba detaljno pročitati sve ono što ovdje piše. Pažljivom čitaocu biće jasna njegova iskrena namjera i da je ono što ovaj poslanik predlaže itekako neophodno realizovati.

nesoj iz SD
Gost
nesoj iz SD

Kome predlaže? Pa on je vlast.

LekiNN
Gost
LekiNN

Odavno ne procitah bolju analizu sa konkretnijim predlozima. Zaista ovaj poslanik uliva povjerenje i moe se zakljuciti da je vrlo obrazovan.

LukaBr
Gost
LukaBr

Realna i argumentovana prica, vidi se da se covjek razumije u ovo o cemu govori. Jedno od prijatnijih iznenadjenja na politickoj sceni

Pero CG
Gost
Pero CG

Kome ste vi pomogli kuku ga se njemu

Realno
Gost
Realno

Ajde junace pomazite ovaj jadni narod sta cekate vise

ND
Gost
ND

E ti ćeš čudo napraviti!!

Maaar
Gost
Maaar

Boki, ostaces upamcen kad ovo prodje kao neko ko je vatao poene i gradio sebe u vrijeme korone. Moze to bolje bas….

Cako
Gost
Cako

Nije jedini.

Mayya
Gost
Mayya

Bas suprotno… ako procitate ovo sto je napisao upravo je potencirao da ovo vrijeme nije za bilo kakva profitiranja i vrlo odgovorno i obazrivo ukazao na zajednicke pravce djelovanja bez bilo kakve populisticke price

Nino
Gost
Nino

E Mugoša mudro zbori vazda! Imam samo riječi hvale za ovog čovjeka i poslanika.

zta
Gost
zta

Ovo je zaista dobra analiza i potpuno realna priča, mislim da su ovo jako dobra i neophodna rješenja.

Zoki
Gost
Zoki

Odlican tekst koji svakako vrijedi procitati. Sve pohvale za poslanika Mugosu.

Natasa231
Gost
Natasa231

Svaka cast Borise!

Pasulj
Gost
Pasulj

Procitani ste odavno! Sad je i slijepi progledao !

Crni
Gost
Crni

Sta bi CG bez ove tvoje izjave

No1
Gost
No1

Sta bi tvoja partija bez tvog botovanja.

Crni
Gost
Crni

Kakp se brane ovi iz najgore partije u CG

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sa riječi na djela.

St.
Gost
St.

Pa ajde ucini nesto, samo prazna prica !

lilla
Gost
lilla

Ovaj čovjek je pravo osvježenje na našoj političkoj sceni. Bravo Mugoša, samo tako nastavi!

Sa juga
Gost
Sa juga

Ne mogu da vjerujem na osnovu cega ovi ljudi pisu negativne komentare. Ovaj poslanik je bas interesantan lik. Sa uzuvanjem slusam njegova izlaganja. Uvijek ima dobru argumentaciju.

Drazen NK
Gost
Drazen NK

Vrhunski ekonomista i intelektualac, castan covjek, kulturan, odmjeren, sve pohvale.

nesoj iz SD
Gost
nesoj iz SD

Kao i svi u SD.

Brajo prknoljub
Gost
Brajo prknoljub

Svi smo isti!

Milutin
Gost
Milutin

Poslanik Boris Mugoša je jedan od najboljih poslanika koje je ikad imao CG Parlament, toliko o njemu.

Bokili
Gost
Bokili

Bravo! Tako je!

Ana
Gost
Ana

DOSTA VIŠE FOLIRANJA MUGOŠA. ZAŠTO NISI PODRŽAO POVEĆANJE PLATA MEDICINARIMA.

mikica
Gost
mikica

Provjerite prije nego sto o nekome tako pisete… poslanik Mugoša je uvijek podržavao i glasao je za povećanje plata zdravstvenim radnicima

Prcko
Gost
Prcko

E ako znam što bi radili da nam ti oči ne otvori.

Neko sa CT
Gost
Neko sa CT

Bravo’ Mugi karakteru Crnohorskog čojstva i junaštva ‘živ bio sine Crnogorski’

...
Gost
...

Kad je muka da pomazu sbi a kad se djele poslovi i pare onda je to za odabrane

Neko sa CT
Gost
Neko sa CT

Koji srbi i đe kakvi srbi , uzimaš dozu preveliku druže, ‘CG slijedi sada jednu pametnu politiku što dalje to bolje od srbije i ništs neuxima kao ni one respiratore što nije uzela, uskoro će i vrlo malo izvoxiti za CG jer CG nalaxi mnogo bolje i povoljnije izvore marketinške robe ‘he he !

Janko
Gost
Janko

Pazi ovome izjavu, cisto plata da se primi…

Milorad
Gost
Milorad

Plate primaju i ovi koji u Parlament usli nijesu.

Milena
Gost
Milena

Uh ko pysti ovog da komentarise i neznam ko ce da ga slusa. PROPALO SE

Bokili
Gost
Bokili

Milenice, ne znam kako ne znaš da se NE ZNAM piše odvojeno 😂 #ucidoma

Gile
Gost
Gile

Bokilice Milenica je napravila pravopisnu greskicu, ali sustinu je ubola. Solidna cetvorka. A ti #śedidoma i sendvic obavezno.

Lipovo
Gost
Lipovo

Ista se priča već 30 godina priča, samo se poslanici utrkuju koji će je prije ,,ozvaničiti,, Stvorena je klasa bogatih i ,,ostatka,, siromašnih, kojima se daje na ,,kašičicu,, tek toliko da ne ,,litijaše,, I bez korone , čini mi se , da polako tonemo. Ovo noje očaj već naša zbilja.

Bnjj
Gost
Bnjj

Država u kojoj realno živi oko 500 000stanovnika, grade se risorti, hoteli, minihidroeketrane idr a ovoliko sirotinje da ima pa to je strašno, sve sa ciljem da bi se kupovali glasovi na izbore. Nije normalno da imaš jahte milionera i radnike koji rade u obezbeđenju osigurani na minimalac

Gile
Gost
Gile

Znaci ni po 100 eura pučanstvu?

Tako je kako je
Gost
Tako je kako je

Za sad su vam mjere za pomoc privredi ravne nuli.. Nijednu taksu opstina Podgorica nije oprostila iako je sve zatvoreno..

Send this to a friend