Ekonomija

Mugoša: Pet Kneževićevih firmi vodila žena sa osnovnom školom

Miomir M. Mugoša

Na čelu pet firmi u okviru Atlas grupe izvršni direktor bila je žena sa osnovnom školom, koja nije ni znala koje pozicije pokriva, kazao je sinoć direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, predstavljajući u emisiji TVCG “Argument” šemu poslovanja Duška Kneževića, prenose Dnevne novine.

“Imamo primjer zaposlene u Atlas banci, koja je banku napustila 31. avgusta. Na imena supruga, ćerke i sina registrovano je 13 firmi. Za sedam godina na računima ovih firmi došlo je 50 miliona eura. Od toga, četiri firme su ugašene, pa imamo početkom 2014. godine situaciju ugasi se jedna firma, gdje je izvršni direktor ćerka ove zaposlene, a sjutradan se formira i registruje druga firma, gdje je izvršni direktor suprug. Adresa je Cetinjski put b.b., Ulica Vaka Đurovića b.b. Oni nikada nijesu prijavili transakcije u svojim poslovnim knjigama i nikad Poreskoj upravi u godišnjim finansijskim izvještajima, koji moraju da se podnesu do 31. marta zajedno sa prijavom, nijesu prijavili dobit”, naveo je Mugoša.

Kako je dodao, drugi primjer kako je funkcionisao taj biznis je nekvalifikovani radnik sa završenom osnovnom školom, direktor pet kompanija koje su preko svojih računa tokom sedam godina prihodovale i na inostrane adrese transferisale 30 miliona eura.

“Kroz naš postupak u Poreskoj upravi svi ovi izvršni direktori su došli da daju izjave. Za sve ovo imam dokaze, a to su zapisnici koje su naši inspektori napravili tokom uzimanja izjava od ovih izvršnih direktora. Jedna gospođa nije ni znala da je direktor pet firmi. I sad pred crnogorskom javnošću kažem i pozivam, kako je to moderno danas da se kaže, istraživačke novinare, da dođu sjutra, preksjutra u PU, kod mene da im dam imena i prezimena 90 izvršnih direktora da provjere gdje imaju kancelariju i šta su oni uradili za ovih sedam godina. Potpuno odgovorno tvrdim da ova gospođa čiji sin radi u Atlas banci, kad je potpisala zapisnik, je zamolila da to uradi inicijalima jer nije znala sva slova iz svog prezimena”, rekao je Mugoša, pokazujući zapisnik koji je sačinio inspektor PU, a u kojem je izjava direktorice pet firmi.

Mugoša je rekao da je 67 firmi ugašeno, te da 10 miliona od 30 neće moći da naplate.

“To je bila takva šema, da se 31. marta, recimo, ugasi jedna firma, a 1. aprila otvori nova i nastavi poslovanje. Za 63 firme smo utvrdili nekih 22 miliona utajenog poreza na dobit… Samo u dva slučaja to je oko šest miliona, to ćemo moći da naplatimo, a oni neka se žale i ospore naša rješenja. Ta sredstva su, na sreću, blokirana odlukom Specijalnog tužilaštva, pa će ta sredstva moći da se naplate”, kazao je Mugoša.

Gosti emisije Argument bili su, osim Mugoše, poslanici Miloš Nikolić (DPS) i Raško Konjević (SDP).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

I slobo kascelan ima osnovnu školu pa je potpredsjednik Njegovog klana

Ljuta
Gost
Ljuta

Mugosa koliko firmi imaju Brkovic…bBarovic…

Bazinga
Gost
Bazinga

Ovo je era nepismenih direktora, i pismenih fizikalaca!

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

A ti si mi preposten mnogo inace…mozda i “najposteniji” DPS-ovac 🤪

Zainteresovana
Gost
Zainteresovana

Jedna ista osoba ne može istovremeno biti direktor ni u dvije firme, a ne u pet. Dakle, zakon ne dozvoljava. Može li neko pojašnjenje kako je ta registracija prošla crps i Poresku?

mmx
Gost
mmx

Ko vam je to rekao ? Zakon predvidja maksimalan broj radnih sati u toku radne sedmice, ali na jednoj firmi ne mora biti prijavljena na puno radno vrijeme, tako da tu nema nikakvih problema. Ovdje je jedino problematicno sto osoba koja dokazano nekompetentna za posao koji obavlja ima skrupula da komentarise neciju strucnu spremu.

Gvido
Gost
Gvido

Ovo je CG, što se manje škole ima, to je osoba podobnija za kontrolu

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

E propalo se kad ovaj nekome o školi priča

Jovan
Gost
Jovan

Sada ovo iznosite?! Što ste radili do sad,nije li ovo sve trebalo provjeriti u toku registrovanja firmi,u toku rada firmi i pojedinaca.Ovako ispada da ste sve znali i ništa poduzeli.Znači da ste i vi saučesnici…

Pokas
Gost
Pokas

Zato mu je svaka firmai zavrsila pod stecaj

Lukase
Gost
Lukase

Vaš truli sistem Mugoša joj je to omogućio.Ko je za to kriv?

Alek
Gost
Alek

Kada ce gospodin knezevic mojoj majci isplatiti 7 plata koje joj duguje ?????????

Alekova majka
Gost
Alekova majka

Sine ja radim kod Brkovića!

Alekova baba
Gost
Alekova baba

Ao koji trol. Svaka cast osjecam se ko u USA

Pobegulja iz UK
Gost
Pobegulja iz UK

ta zena nije makar ukrala kolko dikej

Stefo
Gost
Stefo

Zasto nisam nimalo iznenadjen ?

atlas
Gost
atlas

a vala joj je moga preko veze sredit jednu diplomu na onu njegovu instituciju

Pišonja i Žuga
Gost
Pišonja i Žuga

Nestalo, zadnje je dao Žugiću!

Lutrija
Gost
Lutrija

a sto je tu cudno ,da nema knezevic koju visu skolu mozda ?

Send this to a friend