Ekonomija

Mugoša: U narednih nekoliko dana rješenja o milionskom dugu e-komerca Atlas banke

Rješenja Poreske uprave o postojanju poreskog duga 130 firmi koje su poslovale preko e-komerca Atlas banke, vlasništva odbjeglog biznismena Duška Knezevića, trebalo bi da budu gotova u narednih nekoliko dana, najavio je u razgovoru za Novu M direktor Poreske uprave Miomir Mugoša.

Konačan poreski dug ovih firmi biće poznat do 20. marta i on će biti oko 30 miliona eura, kazao je Mugoša. Direktor Poreske uprave se osvrnuo i na trenutni poreski dug prema državi, te koliko je uprava prihodovala u prethodnoj godini.

Stotinu trideset firmi koje su poslovale preko e komerca Atlas banke, vlasništva odbjeglog biznismena Duška Kneževića, i dalje su pod budnim okom Poreske uprave. Kako kaže u razgovoru za Novu M direktor Poreske uprave Mimomir Mugoša uskoro će biti donijeta rješenja na osnovu kojih će se jasno vidjeti koliko ove firme imaju poreskog duga:

“Očekujemo da ćemo do kraja mjeseca u narednih 7, 8 dana taj dio posla da završimo, da donesemo rješenja. Nakon čega ide rok od 10 dana da ta rješenja budu izvršena. Očekujem da negdje 15. i 20. marta završimo čitav posao. Ono što sam i ranije saopštio da li će to biti milion ili dva manje više, to će biti negdje 30 miliona. Rekao sam par miliona više ili manje, znaćemo nakon što završimo kompletan posao”.

Nova M: Kako je Knežević tako dugo uspio da vara građane i državu. Kakva šema je posrijedi?

“Jasno se vidi da je zajednički imenitelj za sve ove firme nekoliko stvari. Da su svi formirani od strane stranih pravnih lica, izvršni direktori su lica iz Podgorice iz Crne Gore, da imaju svi jednog zaposlenog, istog knjigovođu. Da su registrovani na 3 adrese: Vaka Đurovića bb, Jola Piletića bb, Golubovci bb, Cetinjski put bb. Da nikada nisu svoje transakcije prijavili shodno propisima ove države i međunarodnim standardima.”

Svi izvršni direktori, objašnjava Mugoša bili su u porodičnim vezama sa zaposlenima u Atlas banci.

“ Imamo slučajeva da je gospođa koja radi u računovodstvu na ime supruga, ćerke i sina formirala 13 firmi koje se bave trgovinom preko kojih je prešlo preko 50 miliona transakcija, a da kao što sam rekao nikada to nije prijavljeno Poreskoj upravi. Imamo još jedan nesrećni slučaj, da je izvršni direktor jedne firme gospođa sa periferije grada koja je završila osnovnu školu, koja kad je došla u Poresku upravu nije ni znala da je izvršni direktor tih firmi i nije ni znala da se potpiše na zapisnik, već je to zamolila da uradi sa inicijalima”.

Sve ovo, kaže Mugoša, dovoljno govori o tome na koji način je organizovana čitava šema. Podsjeća da je od 130 firmi koje su poslovale preko e –komerca Atlas banke odbjeglog kontroverznog biznismena Duška Kneževića, neaktivno njih 67. U trenutku kada su podnijele zahtjev za likvidaciju ove firme nijesu imale poreskog duga. Jedino što su plaćale su porezi i doprinosi za jednog zaposlenog, ističe direktor Poreske:

“Ovo sve što se utvrdilo, utvrdilo se nakon toga sto je Specijalno državno tužilastvo dalo te informacije. Nije tu bilo mogućnosti da Poreska uprava reaguje, zato što nije bilo poreskog duga i ta kategorija poreskih obveznika u tom trenutku sa aspekta rizičnosti rada je bila u kategoriju nisko rizičnih, jer su imali samo jedan zaposleni i vrlo mali promet neke provizije”.

Mugoša se, u razgovoru za Novu M, osvrnuo i na poreski dug prema Državi koji u ovom momentu iznosi 397 miliona eura.

“Imamo nažalost jedan procenat koji je vrlo ozbiljan, a gotovo je on 50 posto koji je nenaplativ. Radi se o firmama koje su dugo godina poslovale, a zadnjih godina su potpuno neaktivne, nemaju nikakvih trasakcija, a njihov poreski dug ne samo da postoji nego se svaki dan uvećava za kamatnu stopu od 0,03 posto jer toliko je zakonska obaveza da se uvećava taj preostali dug”.

Nova M: Koliko je u prethodnoj godini Poreska uprava naplatila prihoda?

“Daću samo jedan podatak da smo za zadnje tri godine naplatili 122 miliona više nego što je planirano, što su budžeti glavnog grada Podgorice, opštine Budva i Bara za prošlu godinu. Kada je u pitanju prošla 2018. godina možemo da kažemo da smo izuzetno zadovoljni jer je u pitanju rekordna naplata prihoda. Bilo je planirano milijardu i 13 miliona. Mi smo naplatili milijardu i 86 miliona”.

Nova M: Koliko ste zahtjeva za uvođenje stečaja podnijeli od početka godine i za koje sve firme?

“Trenutno smo inicirali stečaj u nekih 340 firmi gdje je prije toga ukinuto rješenje o reprogramu, onda u roku od 45 dana mi pokušali da naplatimo ta potraživanja, a pošto to nismo uspjeli inicirali smo stečaj”.

Do kraja juna, u planu je podnošenje još oko 700 zahtjeva za uvođenje stečaja, zaključuje Mugoša.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cirilo
Gost
Cirilo

U NAREDNIIH NEKOLIKO DANA DK CE VAM POSLATI DEPESU.ZA GLAVU CETE SE UVATITI.

TEMSI
Gost
TEMSI

Zašto kontrolišete samo firme, koje su poslovale preko Atlas banke. Kontrolišite sve firme u CG, koje duguju ogromne svote PDV-a, kao i poreza na dobit. Budite pošteni radi dobrobiti svoje države! Sve dužnike, kao i one koje lažno prikazuju prihode izrešetati, naplatiti potraživanja i propisno kazniti prema zakonu. Najveći su dužnici , članovi prve familije, kao i njihovi i DPS-ovi… Više »

Dragan
Gost
Dragan

Prihvatio si Petra iz Kolasina koji ima jako lose ponasanje i tako ga prisvoio kao clana porodica, a ovamo kao zelis da naplatis porez od duznika?

Mila K
Gost
Mila K

Ups, sa 60 miliona spala knjiga na 30 miliona. šta će sad cetinjski tajnovidac koji je donedavno sebi tepao da je crnogorski talik? Kako će se opravdati pred CG majkama koje je prozivao? Aali nekako iz ove ogromne lavine rečenica poreskog inspektora nema nigdje jasnog zakonskog stava šta je poreska osnovica? Sve da je tačno da je jedna gospođa registrovala… Više »

Enigma
Gost
Enigma

Samo jako MUGOŠA zatvaraj, gasi…. ko ne plaća porez taj ne oli Crnu Goru!!!

Boba
Gost
Boba

Zašto nećete da objavite komentar, čemu služi Mugoši olovka na ovoj fotografiji?

Boba
Gost
Boba

Što ovo potpisuje olovkom, može li mi ko objasniti?

JaviSe
Gost
JaviSe

Ovaj je izvidnica pred gazdino obracanje. Ali on bupne a da ne zna ni on ni mi sto.

Slavko
Gost
Slavko

Pu poreska tajkuni doso vam, je crni Dani!

Send this to a friend