Ekonomija

Muratović: Štelovanjem podataka Milatović ne može ostvariti zacrtani prihod i sezonu načiniti boljom nego što jeste

Loša strategija Vlade po pitanju turizma ne može se zamaskirati širenjem neutemeljenog optimizma, saopštavanjem naštelovanih brojeva i zatvaranjem očiju pred činjenicama, saopštio je član Izvršnog odbora DPS-a Boris Muratović.

Kako je naveo, sumnjivim prikazima broja gostiju u državi i manipulacijama kada je u pitanju prosječna potrošnja, ministar Jakov Milatović odlaže suočavanje sa finansijski lošim rezultatima sezone.

“Svako ko se bavi turizmom zna da čak i da su sumnjive brojke bliske realnom stanju, to je samo jedan parametar. Ministrova procjena da turista troši prosječno 75 eura dnevno, nije ni za komentar i pokazuje da ministar Milatović nema baš dodira sa realnošću i materijalnim stanjem građana. Znamo da od te iste potrošnje zavisi planirani prihod, koji je ministar procijenio na 700 miliona eura. Masovni turizam, nisko platežnih gostiju je svakako bolji nego da sezone nema, ali je to daleko iza onoga kako je trebalo da izgleda ova sezona”, ocjenjuje Muratović.

Prema njegovim riječima, svima je poznato da osim smanjenog broja gostiju, shodno izostanku turista sa emitivnih destinacija značajno je smanjena dostupnost Crne Gore u odnosu na prethodne godine.

“Tome u prilog govori i poređenje avio dostupnosti Crne Gore u odnosu na susjede. Naime, Tirana i Dubrovnik u prosjeku su dostupni za preko 50 destinacija, dok je naša država dostupna za upola manje destinacija sa kojih dolaze turisti”, pojašnjava Muratović.

Napominje da je to možda bio razlog da premijer Zdravko Krivokapić “dočekuje goste na drumskom graničnom prelazu, a ne na aerodromima Crne Gore”.

“Međutim, kakvim god trikovima se služio ministar Milatović, neće uspjeti prikriti veoma proizvoljne računice i brojke kada su u pitanju broj turista i potrošnja, jer o tome svjedoče realni pokazatelji sa terena. Uostalom na jesen će se podvući crta i sumirati rezultati ovogodišnje turističke sezone. Novac u državnoj kasi biće najbolji pokazatelj, kako se i na koji način sezona pripremala i sprovodila, kao i ko je nerealnim pričama obmanjivao građane”, zaključuje Muratović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan
Gost
Bojan

Tačno Borise, ne može se dostići vaše štelovanje kada ste preuzimali prazne knjige gostiju sa recepcija hotela i popunjavali ih u ministarstvima

Građanin Budve
Gost
Građanin Budve

Tacno Borise.

Dula
Gost
Dula

Naravno.

Send this to a friend