Ekonomija

Mustafić: Očekujemo još preduzetnika u Nikšiću

Pored sredstava koja Crna Gora izdvaja na nacionalnom nivou, za promovisanje i sprovođenje aktivnih mjera tržišta rada, nemjerljivo je značajna podrška iz fondova Evropske unije. Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, je primjer nastavka uspješne saradnje Evropske komisije i Vlade Crne Gore. To je na promociji Programa grantova za samozapošljavanje u Nikšiću, poručio direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić.

On je kazao da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao krovna istitucija operativne strukture, obezbijedilo Zavodu prvi direktni grant iz pretpristupnih fondova Evropske unije, vrijedan 3.5 miliona eura.

“Program grantova za samozapošljavanje Zavod realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija. Doprinos otvaranju novih radnih mjesta, posebno u opštinama sa najvećom stopom nezaposlenosti, daje sprovođenje kredita, kao standardne aktivne mjere za samozapošljavanje, ili dodjela bespovratnih sredstava, odnosno grantova, kao svojevrsne nove mjere”, naveo je Mustafić.

On je, takođe, podsjetio da je Zavod na usluzi svim nezaposlenim licima koji žele da pokrenu i razviju svoj biznis. To, kako je rekao, potvrđujemo i svakodnevnim posjetama crnogorskim opštinama u kojima je najveći procenat građana bez zaposlenja.

“I u Opštini Nikšić imam zadovoljstvo da najavim da će Zavod, krajem marta, objaviti drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU, od tri do 7,5 hiljada eura. U prošlom pozivu u Područnoj jedinici Nikšić je bilo 33 predatih projekata od kojih samo dva nijesu pozitivno ocijenjena. U drugom pozivu – priliku da se prijave, vjerujem u još većem broju, imaće nezaposleni koji su na evidenciji Zavoda najmanje četiri mjeseca na dan objavljivanja Poziva. Koristeći naš servis i raspoloživa sredstva iz EU – svoje ideje mogu pretvoriti u biznis i sebi obezbijediti posao”, poručio je Mustafić.

“U okviru sektora zapošljavanja, obrazovanja i socijalne politike, iz budžeta pretpristupnih fondova (IPA) finansira se Program EU i CG za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, koji je vrijedan 18 miliona eura. Od tog iznosa, Evropska unija učestvuje sa 15,3 miliona eura, a preostali dio sredstava od 2,7 miliona eura obezbjeđen je iz sredstava države Crne Gore”,  izjavila je  savjetnica u Direkciji za programiranje i implementaciji EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Ksenija Aranitović.

Ona je precizirala da je, kada je konkretno riječ o oblasti zapošljavanja i tržišta rada, Programom obezbijeđeno 8,7 miliona eura od čega 3,5 miliona eura za podršku samozapošljavanju.

“U cilju smanjenja postojeće regionalne razlike i pružanje finansijske podrške poslodavcima, malim i srednjim preduzećima da osposobe i zaposle radnu snagu u skladu sa konkretnim potrebama biće opredjeljena sredstva u iznosu od 2,7 miliona eura. Ova sredstva će biti operativna u narednih nekoliko mjeseci. Dodatno, 470.000 eura je usmjereno na jačanje kapaciteta aktera na lokalnom nivou za uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje”, navela je Aranitović.

Opština Nikšić pružiće punu podršku realiaciji Programa grantova za samozapošljavanje.

“Unaprijed se radujemo njegovim rezultatima jer je svako novootvoreno radno mjesto u našem gradu uspjeh – poručio je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.

Na pitanja brojnih prisutnih, u vezi sa Programom grantova za samozapošljavanje, odgovarali su pomoćnica direktora Zavoda i koordinatorka programa Svetlana Krgović, pomoćnik direktora ZZZ i koordinator za izvještavanje David Perčobić, kao i zamjenica koordinatora projekta Alma Mahmutović.

M.D. 

Send this to a friend