Ekonomija

Mustafić: Pojedinici poslodavci treba da poboljšaju uslove rada

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić kaže da bi pojedini poslodavci trebalo da poboljšaju uslove rada, kako bi veći broj domaćih radnika bio angažovan na sezonskim poslovima.

Razlog zbog čega kod domaće radne snage manjka interesovanje za sezonske poslove Mustafić vidi u uslovima koje nude pojedini poslodavci.

„Imate onih poslodavaca koji na prilično da kažem ne dobar način se odnose prema radnoj snazi sa prilično lošim uslovima i naravno radnik koji jednom radi kod poslodavaca koji mu priušte loše uslove se teško više odluče da preuzme bilo da je u pitanju sezonski posao ili stalni posao, čak imate i poslodavaca koje napuštaju radnici. Dakle, mislimo da poslodavci tu moraju više da urade, da nam je svima u interesu da podignemo rast domaće privrede a pored toga jedan od uslova je i angažovanje domaće radne snage“, kazao je on u intervjuu za PINK M televiziju.

Na pitanje koje bi mjere trebalo dodatno preduzeti kako bi što manje radnika bilo angažovano na sivom tržištu, Mustafić ističe da se tu mora zajednički raditi.

“I Zavod i sve ostale uprave u našoj državi. Prosto veća ažurnost i veća mobilnost i veća operativnost službi, uz animiranje poslodavaca svakako, da ponude bolje uslove radnoj snazi i dodatno animiranje kroz naše biroe i kroz naše službe da se ljudi zapošljavaju ovdje u Crnoj Gori bilo na sezonskim bilo na drugim poslovima. Mislim da može donijeti pozitivne efekte i siguran sam da su oni već vidljivi“, istakao je on.

Ipak, optimista je da će cifra od oko 8.000, koliko trenutno ima sezonskih radnika iz Crne Gore, biti premašena do kraja godine.

“Kako bi smanjili angažovanost radnika na sivom tržištvu, pored Zavoda neophodno je djelovanje svih institucija. Posljednji podaci Zavoda za zapošljavanje ohrabruju. Zabilježen je manji broj nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu odnosno nešto manje od 18 odsto. Siguran sam da je taj podatak koji imamo na današnji dan značajno veći u odnosu na prošlu godinu s tim što moramo uzeti sa rezervom činjenicu da recimo Poreska uprava treba tek da dostavi podatke za određeni broj lica tako da ova cifra koju sada imamo je sigurno veća i naravno do kraja godine kada se svi ti podaci budu posložili pokazaće se da je interesovanje za domaćom radnom snagom veće“, dodao je Mustafić za PINK M.

Takođe, smatra da treba malo više slobode kako bi se učestvovalo u kreiranju zakonskih rješenja, jer obično nije svako svjestan posljedica koje proizvode zakonska rješenja.

U intervjuu za PINK M tMustafić je odgovorio na pitanje koliko je izazovno biti na čelu Zavoda budući da je godinama bili u Parlamentu i da li je lakše donositi ili sprovoditi zakone.

„Izvršna vlast odnosno vladine institucije su jedna oblast djelovanja a zakonodavna odnosno skupstina gdje sam proveo deceniju pruža vam jednu drugu vrstu mogućnosti.  Kada dođete u situaciju da sprovodite zakone onda vidite nekada i neke manjkavosti zakonodavne vlasti odnosno da vidite prosto da nemate dovoljno široku sliku o tome šta određeni zakoni mogu ili određena zakonska rješenja šta mogu proizvesti u primjeni”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

Hahahahahhahahahhaha…..Suljo Mustafic,e ti si bas kopententan za bilo sto….hahahahahahahaha…kuda ide ovaj svijet?Do skoro su mu crtali dvije ovce na papir i jednu je stalno gubio…..sto reci a ne zaplakati???!!!

Dejan
Gost
Dejan

Izmisljate toplu vodu gospodine Mustaficu!?

Crni
Gost
Crni

Stisni ih Suljo….

Todor
Gost
Todor

Pa gospodine ti si vlast. Uradi nesto. “trabalo bi” ovo je izjava za nagradu. Jok treba pogorsat uslove pa ce svi pocet radit. No dok si u fotelji nije te briga za radnike.

Send this to a friend