Ekonomija

Mustafić: Prioriteti podrška samozapošljavanju, preduzetništvu i otvaranju novih radnih mjesta

Prioriteti Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, u narednoj godini, biće podrška samozapošljavanju, preduzetništvu i otvaranju novih radnih mjesta, u manje razvijenim sredinama. U fokusu će biti i osposobljavanje nezaposlenih za deficitarna zanimanja, socijalna inkluzija ranjivih grupa kao i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, najavio direktor je Zavoda Suljo Mustafić.

“Kako se i očekivalo, budžet Zavoda koji će najvjerovatnije bitni odobren do kraja ove godine, je povećan. Planiranih 11 miliona i 500 hiljada usmjerićemo na one programe koji doprinose boljoj zapošljivosti lica sa evidencije. Osobe koje teže dolaze do posla imaće prioritet pri uključivanju u programe. Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom opredijeljeno je osam miliona i 300 hiljada eura a za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja – tri miliona”, rekao je on na godišnjoj konfereneciji za novinare.

Prema Mustafićevim riječima tim sredstvima u programe će biti uključeno preko 2.000 nezaposlenih.

“Planiramo da, i naredne godine, sa 200 hiljada eura podržimo one biznis ideje koje u sebi sadrže novo zapošljavanje. Takođe, svjesni da je nezaposlenost jedan od najvažnijih problema društva, trudićemo se da i u 2020. realizujemo istim intezitetom sve programe i mjere koje su bile aktuelne prethodnih godina a koje doprinose da se lakše dođe do posla”, naglasio je Mustafić.

Zavod je, u godini na izmaku, ispunio sve prioritete zacrtane Akcionim planom i Programom.

“Na evidenciji se trenutno nalazi 37.780 osoba bez posla. Stopa registrovane nezaposlenosti je 16,2 odsto i dva procenta je niža nego 2018. Zahvaljujući podršci Vlade, Ministarstva rada i socijalnog staranja, povećanom obimu stranih investicija ali i dobro planiranim programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja – u Crnoj Gori je, već duže vrijeme, sve manje nezaposlenih”, saopštio je Mustafić.

O je dodao da je osnovna uloga ZZZ, posredovanje pri zapošljavanju, najviše došla do izražaja u prvih devet mjeseci prilikom povezivanja domaćih nezaposlenih lica i poslodavaca, na sezonskim poslovima.

“Ove godine je premašen plan – angažovano je gotovo 11.600 sezonskih radnika. To je najbolji rezultat postignut u predhodnih nekoliko godina budući da je ranije, u sezoni, zapošljavano oko 9.000 radnika. Ovogodišnjem rekordu najviše je doprinijela Javna kampanja države Zaposlimo domaće – da Crna Gora radi, koju je realizovao Zavod i resorno ministarstvo. Na sajmovima zapošljavanja, širom države, poslodavcima je omogućen neposredan kontakt sa nezaposlenima. Upravo tu je dogovaran radni angažman za turističku sezonu”, podsjetio je Mustafić.

Kako je naveo pokazali su da se može odgovorno raditi na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta.

“Mijenja se svijest radnika kada su posrijedi sezonski poslovi. Takođe, povratnici sa sezonskog rada svjedoče da poslodavci popravljaju uslove rada i ukazuju povjerenje domaćim radnicima. Da bi se dostigli evropski trendovi i ciljevi – uslovi poslodavaca, svakako, moraju biti još bolji. Saradnja sa poslodavcima, iako popravljena posljednjih godina, može biti ojačana. Tržište rada se mijenja i izuskuje drugačiji pristup. Zavod, kao moderan servis u sferi pružanja suluga, koristi sve mehanizme za veće aktiviranje domaće radne snage. Svjesni smo svojih nedostataka i spremni smo da ih popravljamo. Neophodno je stvaranje još atraktivnijeg i podsticajnijeg okruženja koje će, u skladu sa stvarnim potrebama na tržištu rada, privući i veći broj domaćih radnika”, naglasio je on.

Direktor ZZZ je ponovio apel poslodavcima da pokušaju da zadrže najbolje i najkvalitetnije radnike sa većim platama, boljim uslovima rada i beneficijama.

“Posebno imajući u vidu da je i dalje značajan broj onih koji ostvaruju prihode u zoni sive ekonomije, radeći na crno, a koje zvanična evidencija registruje kao nezaposlena lica. U koordinaciji sa drugim državnim institucijama, zaduženim za ovu oblast, nastojaćemo da smanjimo “rad na crno””, ukazao je Mustafić.

Po riječima Mustafića svakim danom je sve više poslodavaca koji su voljni da zaposle osobe sa invaliditetom.

“Udvostručen je broj poslodavaca koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade. Kod 820 poslodavaca angažovano je 1407 osoba sa invaliditetom, od kojih više od pola ima ugovor na neodređeno. Uspijevamo u namjeri da smanjimo predrasude da OSI nijesu za radni
angažman”, kazao je on.

Podsjećajući da su još polovinom godine plasirana sva raspoloživa kreditna sredstva za podsticanje razvoja preduzetništva Mustafić je saopštio da je Zavod, finansirajući kredite vrijedne 315.000 eura, otvorio 63 nova radna mjesta.

“I ovom prilikom, sa posebnim zadovoljstvom, želim istaći da je Zavod za zapošljavanje nedavno počeo realizaciju Programa grantova za samozapošljavanje. Prvi direktni grant iz EU, vrijedan 3,5 miliona eura, biće podijeljen kroz jednogodišnja ciklusa. Prethodna dva mjeseca projektni tim je promovisao duh preduzetničke kulture. Stimulišući nezaposlene, širom države, da razmišljaju na preduzetnički način pokušali su da ih ohrabre da prepoznaju mogućnost za svoje radno angažovanje”, rekao je Mustafić.

Interesovanje je u prvom Pozivu iskazalo oko 600 nezaposlenih lica.

“Od tog broja 225 lica je pohađalo Informaciono-motivacione radionice u trajanju od tri dana, koje su bile organizovane u svim područnim jedinicama Zavoda. Zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava predalo je 135 lica”, saopštila je pomoćnica direktora ZZZ u Sektrou za isplatu iz oblasti zapošljavanja Svetlana Krgović i dodala da je najviše zahtjeva, 47 odsto, bilo iz sjevernog regiona, nešto manje iz centralnog i 12 odsto iz južnog regiona.

Posmatrano sa aspekta djelatnosti najviše zahtjeva je bilo iz oblasti zanatstva i ličnih usluga, zatim slijedi trgovina, poljoprivreda, ugostiteljstvo itd.

“Što se tiče stručne spreme podnosioca prijedloga projekata, največi broj projekata ili 62 odsto su predata od strane lica sa srednjom stručnom spremom, a 22,8 odsto od strane lica sa višom i visokom stručnom spremom”, precizirala je Krgović.

Sljedeći poziv će biti objavljen početkom aprila 2020. godine.

“Koristim priliku da pozovem sva nezaposlena lica koja se nisu prijavila na prvi poziv da se informišu kod svojih savjetnika i koordinatora za zapošljavanje i prijave za ovaj vid podrške”, zaključila je Krgović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gay lobi
Gost
Gay lobi

Suljo mi te volimo,Suljo mi te volimo! 💘 Presladak

Bnjj
Gost
Bnjj

Sprdnja, svi kubure sa radnicima osim propale Cg, u Češkoj 2%nezaposleno.

Send this to a friend