Ekonomija

Mustafić: Programi Zavoda doprinese povećanju zaposlenosti

Veća uključenost nezaposlenih lica u programe obrazovanja i osposobljavanja odraslih, za sticanje stručnih kvalifikacija i vještina, biće prioritet Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, i u narednom periodu. To je saopštio direktor Zavoda Suljo Mustafić na konferenciji EPALE, koja je održana u Kolašinu, na temu “Fleksibilni programi učenja odraslih i razvoj ljudskih resursa”.

Ukazujući na značaj usavršavanja odraslih, uključujući različita osposobljavanja i učenja na radu, Mustafić je kazao da su upravo programi Zavoda prepoznati kao neophpodno sredstvo koje može da doprinese povećanju zaposlenosti i podsticanju konkurentnosti.

“Kao centralna institucija na tržištu rada Zavod realizuje brojne programe, primjerene različitim ciljnim grupama, i nastoji da u što većoj mjeri uskladi odnos ponude i tražnje.  Nezaposlena lica, posebno ona koja su u najnepovoljnijoj situaciji prilikom zapošljavanja, stiču stručne vještine potrebne za obavljanje poslova u okviru zanimanja: informatičke i preduzetničke vještine, strane jezike i sl. Programi sticanja stručnih kvalifikacija najviše su realizovani u turizmu i ugostiteljstvu, uslužnim djelatnostima i građevinarstvu”, rekao je Mustafić.

Posljednjih deset godina posredstvom Zavoda, kroz ove programe, uključeno je 13.228 lica. Programi su realizovani u saradnji sa organizatorima obrazovanja odraslih i poslodavcima a finansirao ih je Zavod za zapošljavanje.

U ovoj godini, Zavod je planirao da programe obrazovanja i osposobljavanja odraslih realizuje za 830 nezaposlenih lica, za šta je opredijeljeno 430.000 eura.

EPALE (Elektronska platforma za učenje odraslih) konferenciju je organizovao je Centar za stručno obrazovanje a prisustvovali su joj predstavnici brojnih ministarstava, uprava i škola, obrazovnih institucija, socijalnih partnera, licenciranih organizatora obrazovanja odraslih, NVO sektora, kao i gosti iz zemalja regiona.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
BnjjOtac Duško
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Vama pada nezaposlenost tako ima sve manje radnika a vas Zzzcg treba ukinut vi ste jedino sebe zaposlili i vladu treba ukinut jer i oni samo sebe i familije zapošljavljaju. CG treba dat pod starateljstvo

Otac Duško
Gost
Otac Duško

a đe si Suljo od Bosne,ljudino.Može li se,je li redovna plata

Send this to a friend