Ekonomija

Na autoput do sad potrošeno 390 miliona eura

Za gradnju autoputa, najvećeg infrastrukturnog projekta u istoriji Crne Gore, čijaje gradnja počela prije tri godine, do sada je utrošeno 390 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva saobraćaja. Iz ovog Vladinog resora i kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač radova, poručuju da se radovi trenutno izvode duž čitave trase prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa.

“Tokom 2015. godine izvođaču radova su isplaćene dvije rate avansa, u ukupnom iznosu od 161,9 miliona eura, u 2016. je za izvođenje pripremnih radova, projektovanje i izvođenje dijela trajnih radova plaćen iznos od 9,2 miliona eura, dok je u toku prošle godine isplaćeno 176,3 miliona eura. Ove godine je zaključno sa mjesecom martom uzvođaču radova plaćen ukupan iznos od 42,3 miliona eura”, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja.

Predstavnici Ministarstva su podsjetili da je Zakonom o budžetu za ovu godinu za plaćanje kompaniji CRBC planiran iznos od 199,27 miliona eura.

“Ali Zakon ostavlja mogućnost da se isplate vrše do nivoa realizacije. Prema procjenama izvođača radova plaćeni iznos za obim stvarno izvedenih radova na terenu, u skladu sa definisanom metodologijom mjerenja elemenata za plaćanje, u toku ove godine, bi trebao biti iznad 200 miliona eura eura”, kazali su iz Ministarstva.

U kompaniji CRBC zadovoljni su do sada postignutim.

“Razlog za to nalazimo u činjenici da su teški građevinski radovi, poput iskopa tunela, fundiranja i betoniranja stubova mostova, kao i nasipi i usjeci u završnoj fazi”, kazali su iz CRBC.

Prema podacima Ministarstva i CRBC od ukupno 16 tunela, radovi se izvode na 15 tunela.

Iz CRBC navode da je na izgradnji atuoputa sada angažovano više od 3.300 radnika.

“Taj broj će se u narednih nekoliko mjeseci povećati za još nekoliko stotina. Kad je broj podizvođača u pitanju, njih je sada više od 100”, precizirali su predstavnici CRBC-a.

Gradnja prioritetne dionice Smokovac Uvač Mateševo, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
xyz
Gost
xyz

Reče Marković, neka košta koliko košta, samo da se završi.

nestA
Gost
nestA

kao da nam je to glavni prioritet hahaha a sve samo da bi ovi iz tranzita što brže prodefilovali kroz cg! hvala evropi na tako divnom a bespotrebnom zaduzenju.

Baranin
Gost
Baranin

Prestanite sa lažima i sa pljačkom naroda,kožu nam skinite,dokle vise dps i sateliti….narode ima li vas,da skinemo ovaj jaram sa vrata????!!!!

IGALO
Gost
IGALO

Muci avetinjo ..

Baranin
Gost
Baranin

Da ova svetinja sazna Londona vjeruj da jocu,poavetaces ti budi siguran…..😘😘😘😘

JAAA
Gost
JAAA

A STO DA MUCI…ZAVRSICE SE KAO I ZAOBILAZNICA OKO KOTORA…..
NEMA NOVINARA DA PITAJU DJE SU PARE ONE *FAMOZNE ZAOBILAZNICE I ZICARE KOTOR CETINJE LOVCEN…A GRADONAC…CATOVIC OBECAVA PRED IZBORE
TAKO CE I OVI…MENKACE IM PARE😀

Stavor
Gost
Stavor

Informativno za ove syo pisu do 2024 najvise kostaju zavrsni radovi kao sto su zastitne mjere asvaltne baze koje kostaju do 9 miliona po kilometru autoputa… Tako se najbolje moze doci do zakljucka da ako ovim tempom budu radili bice gotov do kraja 2020 godine…

xyz
Gost
xyz

Taman da se otvori pred izbore te godine,nema veze sto ce se umjesto 4 godine graditi 5 i po godina

Stavor
Gost
Stavor

😄😄😄😄 Taman ispade..

xyz
Gost
xyz

Znaci za 3 godine potroseno trecina sredstava.Ako nastave tim tempom ta dionica autoputa ce biti zavrsena 2024-te godine.

Jovan
Gost
Jovan

Nike za tri godine nego za dvije posto prve godine nisu izvodili radove jer nisu bili gotovi projekti. Prve radove su poceli u maju 2016 izlivanjem temeljnih jama za stubove mosta Moracica. A to sto je potroseno “samo” 390 miliona do sada ne znaci da ce trebati jos 2 godine da se utrosi preostalih 400 miliona jer ce tek za… Više »

Leatherface
Gost
Leatherface

Kome pricas, moj Jovane? Da su potrosili 600-700 miliona, rekli bi “evo, potrosise skoro sve pare a nista nisu uradili”. Znas kako kazu “rđavome k…. i dlaka smeta”. A svi ovi koji osporavaju gradnju auto-puta ce prvi potrcati da se provozaju. Ne zaboravi sto su pricali za Sozinu, sad je ne pominju koliko da se nije ni izgradila.

gost
Gost
gost

Pošto vidim da sve znaš, kaži mi koliko će koštati putarima?

alo
Gost
alo

Limeni rece 3.2 eura od Smokovca do Mateseva, ako mu je vjerovati. A znao je da slaze i to dobro

nestA
Gost
nestA

alo kozno lice, ne gradi se autoput samo da bi se ti provozao i divio arhitekturnom podvigu! GRADI SE TAMO DJE EKONOMIJA ZAHTJEVA, zbog cirkulacije dobara, a toga vrlo slabo ima. nama su potrebnije bolnice i razno razne infrastrukture karakteristike! ovo je preveliko opterećenje na već ograničeni budžet, a daleko od isplativog.

JAAA
Gost
JAAA

BRAVOOOO
USTEDA DRZAVE
SVAKA CAST !!!!!!!

Send this to a friend