Ekonomija

Na autoputu Bar-Boljare u martu radilo 625 radnika iz CG

Na gradilištu auto-puta Bar-Boljare u martu je bilo angažovano 1.746 radnika, od kojih je njih 625 bilo iz Crne Gore, pišu Dnevne novine.

Sa izdavanjem preostalih građevinskih dozvola i intenziviranjem radova očekuje se znatno povećanje radne snage, kako kineske, tako i domaće, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković u intervjuu Dnevnim novinama.

On je saopštio da je kineskoj kompaniji CRBC do sada izdato deset građevinskih dozvola, od kojih je jedna u proceduri, te da očekuje da će do kraja sedmice biti predat zahtjev za dobijanje još dvije građevinske dozvole.

“Radovi se intenzivno izvode duž cijele trase, na osnovu izdatih dozvola na 28 kilometara i na najzahtjevnijim i najkompleksnijim objektima. Kada su u pitanju tuneli, njih 16, glavni radovi se trenutno izvode u tunelima Mrke, Klopot, Vilac, Vjeternik, Kosman, Mala trava, Preslo i Jabučki krš, na kojima je dužina iskopa veća od 5,5 kilometara što je 15,7 odsto od ukupne dužine iskopa svih tunela koja iznosi 34.696 metara. Uskoro očekujemo početak radova na tunelima Vežešnik i Mrki krš”, rekao je Nurković, dodajući da se, pored radova na tunelima, intenzivno izvode radovi i na dijelu otvorene trase, petlji Pelev brijeg i mostovima Gornje Mrke, Moračica, Jabuka i Preslo.

Osman Nurković

“Danas imamo jasno vidljive stubove mosta Moračica, odnosno imamo izgrađena tri stuba po 60 metara visine”, kazao je ministar.

Govoreći o broju podizvođača angažovanih na gradnji prioritetne dionice auto-puta, Nurković je istakao da je resor na čijem je čelu, u svojstvu investitora, do sada izdao 65 saglasnosti za angažovanje podizvođača. Njima je, kako je ukazao, obuhvaćeno 86 preduzeća, od kojih su 73 kompanije iz Crne Gore.

“Ukupna vrijednosti potpisanih ugovora sa podizvođačima je 33,21 odsto ukupne vrijednosti ugovora. Od toga 29,46 odsto ulazi u ugovorom definisan obim angažovanja podizvođača za projektovanje i izvođenje radova, koji ne može da bude manji od 30 odsto prihvaćenog iznosa ugovora. Dakle, skoro 250 miliona eura ostaje u finansijskim tokovima naše države, što će povratno dati dodatni pozitivni impuls privrednim tokovima u Crnoj Gori. Pored podizvođača koji direktno učestvuju u projektovanju i izvođenju radova, izvođač angažuje i druga pravna lica iz Crne Gore u svojstvu pružalaca usluga, dobavljača, špeditera, transportera”, naveo je Nurković.

Radovi staju u sezoni

On je, komentarišući radove na drugim putnim pravcima u državi, kazao da će nastojati da svi budu završeni do juna, odnosno početka ljetnje turističke sezone.

“Ukoliko se desi da zbog dinamike radova određene saobraćajnice ne budu 100 odsto završene do početka sezone, radovi će biti obustavljeni, a saobraćaj pušten. Radovi koji se odvijaju na putnom pravcu Podgorica – Cetinje – Budva biće završeni do početka juna. Mislim da je svima jasno je da se bez radova ne može poboljšati putna infrastruktura naše države”, istakao je Nurković.

U rekonstrukciju, sanaciju i izgradnju državnih puteva u ovoj godini će, prema njegovim riječima, biti uloženo 37,98 miliona eura.

“Iz tekućeg budžeta je neophodno obezbjediti finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 8, 5 miliona eura i to za radove redovnog održavanja i zaštitu državnih puteva i Službu pomoći i informisanja na javnim putevima Crne Gore. Kapitalnim budžetom je za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju državnih puteva, bez auto-puta, planirano izdvajanje 29,5 miliona eura”, precizirao je Nurković.

Program rješavanja uskih grla na saobraćajnoj mreži Crne Gore, kako je rekao, podrazumijeva gradnju obilaznice oko Rožaja, rekonstrukciju magistralnog puta Podgorica – Petrovac, dionica skretanje za aerodrom Golubovci, zatim rekonstukciju puta Podgorica – Budva, dionica od raskrsnice sa magistralnim putem Nikšić – Podgorica do mosta na Sitnici.

“U okviru ovog programa rekonsrukcije puteva planirana je realizacija 30 projekata ukupne vrijednosti 21,7 miliona eura, od čega je 15 na sjeveru Crne Gore, u centralnom dijelu osam, a u južnoj regiji sedam projekata. Radi se o projektima rekonstrukcije i rehabilitacije magistralnih i regionalnih puteva. Za program sanacija mostova, klizišta i kosina na magistralnim i regionalnim putevima kapitalnim budžetom predviđeno je i 1,3 miliona eura i to za sanaciju i rekonstrukciju mostova na regionalnom putu Slijepač Most – Pavino Polje, sanaciju klizišta Besnik na magistralnom putu Rožaje – Špiljani, kao i sanaciju klizišta Debeli Brijeg na magistralnom putu M2 i sanaciju zidova na regionalnom putu Slijepač most – Tomaševo. Planirana je i izgradnja treće trake na magistralnom putu M-2, dionica Ribarevina – Mojkovac”, istakao je Nurković.

On je naglasio da će za radove na rekonstrukciji magistralnog puta Cetinje – Budva, kritična tačka broj 48, biti izdvojen million eura, kao i da će izdaci za presvlačenje magistralnih i regionalnih puteva biti dva miliona.
“Za ovaj program opredijeljena sredstva su podijeljena na pet sekcija. Tenderska procedura za izbor izvođača radova sprovedena je u prvom tromjesečju ove godine, a radovi će biti završeni do 15. juna”, naveo je Nurković.

Ulagaće u sjever

Ovogodišnji plan Ministarstva saobraćaja i pomorstva je, kako je kazao, nastavak ulaganja u modernizaciju nacionalne mreže puteva, sa akcentom na ravnomjeran razvoj mreže puteva Crne Gore kako bi se pružila podrška intenzivnijem razvoju privrednih aktivnosti u sjevernom području, a u prvom redu turističkoj privredi.

“Od ukupno 40 projekata, koji su predviđeni ovim planskim dokumentom za ovu godinu, 20 je na sjeveru, 10 u centralnoj i 10 u južnoj regiji. Imajući u vidu naše strateške planove da u mandatu ove vlade posvetimo maksimum u razvoj turističkih potencijala sjevera zemlje, kako hotelskih tako i uslužnih neophodno je da nivo putne infrastrukture podižemo i važno je da se paralelno radi na izradi projektne dokumentacije i realizaciji projekata”, poručio je Nurković.

Send this to a friend