Ekonomija

Na crnogorske adrese stiglo skoro 222.000 internet pošiljki

Crnogorci nijesu lijeni kada je riječ o onlajn trgovini, o čemu svjedoči podatak da je na njihove adrese, od početka godine do 1. avgusta stiglo skoro 220.000 pošiljki.

Iz Pošte Crne Gore je Vikend novinama saopšteno da su to porudžbine manje vrijednosti, najčešće garderdoba, aksesoari i slične stvari. Više od trećine njih, kako navode, dolazi iz Kine, a među trgovinski najaktivnij im zemljama, odnosno regijama, su Hong Kong, Singapur i Velika Britanija.

“U Podgorici se u prosjeku dnevno uruči najviše e-pošiljki. To govori da su stanovnici glavnog grada najaktivniji korisnici naših usluga, kada govorimo o onlajn pošiljkama”, kazali su iz Pošte.

Podgorica je u prednosti i po broju uručenih pošiljki na mjesečnom nivou. Slijede primorske opštine Budva i Bar, a odmah potom i Nikšić. Najmanje onlajn trguju Rožajci, Beranci i građani Pljevalja.

Kada je riječ o prošlogodišnjem rezultatu, broj prispjelih internet pošiljki preko Pošte iznosio je 340.606, što je za 370 procenata više nego 2013. godine.

Podaci Pošte ukazuju da Crnogorci najviše trguju robu iz Kine. Međutim, to je slučaj i na globalnom nivou, jer gro svih internet prodaja, tačnije 47 odsto, kako su kazali iz Privredne komore (PKCG) za  potiče iz te države.

“Iako je Amazon vodeća kompanija u svijetu e-trgovine, Alibaba.com korporacija je trenutno na vrhu globalne e-prodajne statistike, sa rekordom od 14,3 milijardi dolara u ukupnom obimu prodaje za samo jedan dan”, ukazali su u Privrednoj komori.

Na pitanje šta Crnogorci najviše kupuju elektronski iz PKCG navode da 77,7 odsto kupljenog čine odjeća i sportski proizvodi. Smještaj za odmor je na drugom mjestu sa 22 procenta, dok filmovi i muzika čine skoro 11 odsto onlajn trgovine. Farmaceutski proizvodi čine 7,5 odsto, a video igrice, drugi računarski softveri i njihovi dodaci 5,3 odsto.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

ENE BATE,OVO STO JE POSILJKI ZA ROZAJE,GUSINJE,PLAV I PETNJICU –
SLOBODNO NEKA U BAR POSALJU
(ovi su se narucioci vec doselili)

Merai
Gost
Merai

Kad se saberu ovi procenti sa kraja teksta izadje da cjelina ima skoro 200%…..cdm profesionalan kao i uvijek….

budala
Gost
budala

“U Podgorici se u prosjeku dnevno uruči najviše e-pošiljki. To govori da su stanovnici glavnog grada najaktivniji korisnici naših usluga”
To govori da vise od pola Crne Gore zivi tamo, koliki je odnos paketi-br.stanovnika to je mjerilo!

Niko
Gost
Niko

Trgovali bi i ovi sa sjevera, no nemaju za sta .
Nema para sve je dolje kod vas.

Garo
Gost
Garo

Pa radite nesto. Necete valjda da lezite a da mi od naseg rada vama pare dajemo. Malo njegujte te irvaske metode laktanja pomedju sebe. Ocete da vas ispomaze Podgorica i primorje, a vi sami bijezite sa ognjista. Valjda mislite da vam mi sela odrzavamo i finansiramo, kad vi dodjete na ljetovanje da vam je sve sredjeno, dok vi otimate kod… Više »

Opa
Gost
Opa

Garo vidi se da te treba na celo drzave stavit, imas plan za sve, crna gora bi procvjetala sa tobom na celu

apostol
Gost
apostol

“Najmanje onlajn trguju Rožajci, Beranci i građani Pljevalja.” Mislite najmanje posiljki je stiglo tamo. Logicno, jer su svi oni u PG i NK.

Nastavnik
Gost
Nastavnik

A H-Novi ne pripada Crnoj Gori!
Sram vas bilo!

Ciko
Gost
Ciko

Pokazuju aspiracije ka Hercegovini. To je Herceg Novi a ne Crno Novi. Samo ime kazuje ciji je grad.

Send this to a friend