Ekonomija

Na računima 1,3 milijardi eura: Građani sve više štede za budućnost

Ilustracija, foto: Pixabay

Udruženje banaka Crne Gore danas je, u susret sedmici štednje, organizovalo edukativne posjete osnovnoj školi Oktoih i Ekonomskoj školi Mirko Vešović u Podgorici, a đacima su, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti štednje, podijeljeni rokovnici, kasice i majice “Štedimo za budućnost”, koje su donirale banke u promociji sedmice štednje.

Kako je saopšteno iz Udruženja, u Crnoj Gori je 2003. godine na štednim računima građana bilo oko 42,2 miliona eura, a na kraju septembra ove godine 1.308.695.000 eura.

“Ukupno depozita na računima banaka krajem septembra 2018. godine je 3.459.267.000 eura”, naglasili su, ističući da stabilan rast štednje govori o povjerenju u bankarski sistem i potrebi da se odvaja za budućnost, ali i “crne dane”.

Udruženje banaka podsjetilo je da je u izvještaju Standard and Poors agencije o finansijskoj pismenosti država svijeta Crna Gora istaknuta kao najbolja u regionu, sa 48 odsto finansijski pismene odrasle populacije.

Svjetski dan štednje je ustanovljen 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na prvom Međunarodnom kongresu štedionica, a inicirao ga je italijanski profesor Filipo Ravica, koji je u periodu poslije Prvog svjetskog rata i posljedične krize želio da istakne vrijednost štednje kako za pojedinca, tako i za sveukupni ekonomski napredak.

Htio je da naglasi i važnost borbe protiv rasipništva, a posebno to koliko je važna finansijska edukacija najmlađih i mladih kao budućnosti svake države. Pismenost u oblasti ličnih finansija je jedna od sposobnosti koje će zasigurno igrati veliku ulogu u životima svih.

U Udruženju banaka su ukazali da u Kanadi, kao jednoj od razvijenijih zemalja, već u petom razredu osnovne škole djeca prave novčane obračune i razvijaju finansijske planove, što uključuje i planiranje prihoda i rashoda, kako bi se ostvario određeni cilj.

“Rezultat za neophodnost aktivnijeg pristupa ovoj problematici, dala nam je Studija OECD Programa za međunarodnu evaluaciju studenata (PISA testiranja) iz oblasti finansijske pismenosti, koji je rađen u 15 zemalja, gdje ukazuje da svaki četvrti student nije u stanju da na adekvatan način donosi jednostavne odluke vezane za svakodnevnu potrošnju, dok tek svaki deseti razumije kompleksnije probleme, poput poreza i kamatnih stopa. Na finansijskoj edukaciji treba insistirati upravo u manje razvijenim zemljama”, smatraju u UBCG.

Skoro cijeli vijek, svake godine prva sedmica novembra je dan pojačane društvene odgovornosti banaka. Banke širom svijeta tada nagrađuju svoje najvjernije štediše i podsjećaju koliko je finansijska sigurnost bitna i koliko je važno štedjeti za postavljene ciljeve.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Da da da
Gost
Da da da

1.3 milijarde, a ovamo radnicima ukinuli granski kolektivni ugovor pa je raditi u banci postalo isto kao raditi u bilo kojoj piljari. Nikad više 1918.

Rafting
Gost
Rafting

A cekaj, zasto toliko podcjenjivanje piljara? I to je posten, odgovoran i tezak posao.

Send this to a friend