Ekonomija

Na sajmu turizma u Parizu prezentovan i prvi Michelin vodič o Crnoj Gori

Turistička ponuda Crne Gore predstavlja se na 40. međunarodnom sajmu turizma IFTM Top Resa 2018 koji se održava, od 25. do 28. septembra, u Parizu.

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, pored Ministarstva održivog razvoja i turizma i NTO CG u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Francuskoj, učestvuju i hotelske kompanije HG Montenegro Stars, HG Budvanska rivijera, Beppler&Jacobson, hoteli CentreVille, Verde, Maestral, turističke agencije MTO Travel, Luminalis, Explorer, lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Tivta, Podgorice, Kotora i Cetinja, kao i kompanije Mtel i Montenegro Airlines.

Tržište Francuske je po broju turista koju su posjetili našu zemlju jedno od najznačajnijih i sa najvećim učešćem u turističkom prometu kada su u pitanju zemlje Evropske Unije. Posljednjih godina bilježi se konstantan trend rasta turističkog prometa iz ove zemlje. U 2017. godini u Crnoj Gori boravilo je preko 60 hiljada turista iz Francuske koji su ostvarili preko 292 hiljade noċenja, što je povećanje od 18% ostvarenih noćenja u odnosu na 2016. Trend rasta nastavlja se i ove godine, zvanična statistika za prvih šest mjeseci ove godine bilježi rast broja turista iz Francuske za 27%, dok povećanje broja noćenja iznosi 36 odsto.

Prvog dana sajma na crnogorskom štandu je priređen koktel za partnere crnogorske privrede iz Francuske, a drugog dana i za posjetioce sajma, sa degustacijom tradicionalne crnogorske meze i pića.

Prezentovan je i novi Michelin vodič o Crnoj Gori na francuskom jeziku koji pored informativnog i opisnog dijela preporučuje određene lokalitete i ponude u Crnoj Gori.  Autori vodiča su prethodno boravili u Crnoj Gori, dok distribucija i prodaja širom Francuske počinje 15. oktobra.

Pored toga, desetak dana prije početka sajma Top Resa u udarnom terminu francuske nacionalne televizije France 5 emitovana je “Échappées Belles” epizoda o Crnoj Gori u trajanju od 90 min,  što je rezultat boravka ekipe ove televizije u Crnoj Gori koji je takođe podržan od strane NTO CG. Epizoda se može pogledati na sljedećem linku   https://youtu.be/f6FBDZIuCbs

Na osnovu interesovanja, utisaka i sklopljenih aranžmana turističke privrede koji su tokom sajma imali prilike da obnove ili inteziviraju saradnju sa postojećim i uspostave kontakte i saradnju sa novim partnerima, najave za sljedeću sezonu su takođe dobre i u pravcu nastavka pozitivnog  trenda.

Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines, pored redovnog saobraćaja ka Parizu na godišnjem nivou i redovne linije ka Lionu tokom ljetnje sezone, u saradnji sa MTO Travel tokom sezone realizovaće čarter letove iz nekoliko francuskih gradova. Za iduću godinu saradnja turoperatora MTO Travel sa HG Budvanska rivijera je proširena uglavnom za kapacitete hotela Palas. TUI Francuska i sljedeće godine najavljuje čarter letove i aranžmane za Crnu Goru u periodu od maja do oktobra iz više francuskih gradova.

I francuska low cost kompanija Transavia najavila je nastavak letova iz Pariza za Tivat i u 2019. godini, dva puta nedjeljno od aprila do kraja oktobra. Interesovanje Francuza za ponudom Crne Gore postoji i mimo ljetnje turističke sezone pa se nastavlja i dovođenje organizovanih grupa van špica sezone i tokom zimskog perioda.

“IFTM Top Resa” najveći je B2B sajam u Francuskoj a predviđanja organizatora su da će sajam ove godine okupiti preko 1600 izlagača i više od 32000 profesionalaca iz oblasti turizma.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jelena
Gost
Jelena

Moze li neko da mi kaze gdje je na ovom snimku Podgorica i zasto je uvijek izostavljena ?

Bokelj
Gost
Bokelj

Evo ti napiši ovdej šta turisti pokazati u Podgorici pa da je momentalno uvrstimo u ponudu.

nikac
Gost
nikac

kraj Niksica selo malo Titograd se vazda zvalo

babino unuce
Gost
babino unuce

A sto to ima u Podgorici za vidjet xa xa xa xa

Send this to a friend