Ekonomija

Na snazi 23 ugovora o koncesiji za korišćenje vodnih resursa

Vlada trenutno ima sklopljena 23 ugovora o koncesiji u oblasti voda, navodi se u Informaciji o realizaciji koncesionih ugovora u oblasti voda.

Od tog broja, kako je istaknuto, 14 ugovora se odnosi na potrebe flaširanja u komercijalne svrhe, dva se tiču potreba za vodosnabdijevanje, po jedan ugovor za korišćenje vode za uzgoj ribe i pogonske i tehnološke potrebe, kao i pet ugovora za flaširanje vode koji su u postupku raskida.

“Evidentan je problem kod šest koncesionara koji nijesu realizovali ugovorene obaveze u skladu sa dinamikom utvrđenom ugovorom i rokovima za pribavljanje vodnih akata. Vlada je početkom novembra ove godine donijela odluke o raskidu ugovora sa gusinjskom firmom Novus Montenegro za korišćenje dijela voda sa Alipašinih izvora za komercijalne svrhe”, navodi se u Vladinoj informaciji, pišu Vikend novine.

Odluka o raskidu inicirana je i sa kompanijom H20 Montenegro iz Mojkovca, za korišćenje vodnog resursa sa izvorišta Vrelo za potrebe flaširanja, pakovanja ili dopremanja. “Odlučen je i raskid ugovora za korišćenje dijela voda sa izvorišta Jasen u Baru sa koncesionarom Igorom Masloakovim”, piše u dokumentu.

Vlada je donijela odluku o raskidu ugovora i sa budvanskim Vodovodom i kanalizacijom o prenošenju prava korišćenja dijela karstnih izdanskih voda sa izvorišta Reževića rijeka kod Budve. Predmet koncesije je flaširanje u komercijalne svrhe. Rješenjem Privrednog suda, od 19. februara ove godine, otvoren je stečajni postupak nad dužnikom kolašinske fabrike Lipovo.

Ukupna ostvarena proizvodnja pet fabrika za flaširanje vode, koliko ih trenutno radi u Crnoj Gori, u 2017. godini je iznosila 23,25 miliona litara.

Vlada je potpisala i dva ugovora o eksploataciji vodnog resursa na izvorištu Ledeni izvor u Andrijevici sa koncesionarom iz Kotora, firmom Vila Mir. Predmet ugovora je pakovanje ili dopremanje vode za prodaju. Potpisan je i ugovor za korišćenje mineralne vode sa izvorišta Čeoče u Bijelom Polju za flaširanje, odnosno pakovanje ili dopremanje vode u komercijalne svrhe, sa Water Group-om.

Ukoliko koncesionar ne obezbijedi bankarske garancije, Uprava za vode će morati da pokrene postupak raskida koncesionog ugovora. Kada je riječ o ugovorima o koncesijama za eksploataciju rječnih nanosa, oni su, kako se navodi u Vladinom dokumentu, istekli. Na snazi je Moratorij um na eksploataciji rječnih nanosa, tačnije šljunka i pijeska.

Send this to a friend