Ekonomija

Na tenderu biraju investitora i izvođača radova za most Verige

Investitor i izvođač radova na projektu gradnje mosta Verige sa zaobilaznicom oko Tivta biće izabrani na javnom tenderu, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

„Vlada ne može direktno da potpiše ugovor sa nekom firmom koja bi finansirala projekat, već mora da ispoštuje zakonsku regulativu u vezi javnih nabavki, kao i direktive EU“, kazao je Nurković nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojena Informaciju o inicijativi Monteputa za realizaciju tog projekta.

On je dodao da će Vlada, ukoliko se nađe investitor koji bi uložio sredstva u projekat, predložiti da kompanija Monteut bude nosilac posla, dok će izvođač radova biti izabran na tenderu.

„Smatramo da ćemo naći zainteresovane investitore i da ćemo moći da realizujemo taj jako važan i zahtjevan projekat“, rekao je Nurković.

On je saopštio da bi gradnja mosta na Verigama sa zaobilaznicom oko Tivta, prema preliminarnim podacima, trebalo da košta oko 155 miliona eura.

Nurković je kazao da je Vlada prije nekoliko dana dobila inicijativu kompanije Monteput za otpočinjanje aktivnosti i svaranje uslova za realizaciju projekta gradnje mosta Verige sa zaobilaznicom oko Tivta.

„Na sjednici su donijeti zaključci i formirana ekspertska grupa koja će se baviti analizom mogućeg nalaženja finansijskih sredstava i opcijom za realizaciju projekta. Država nema mogućnosti da proekat finansira iz budžeta, tako da ćemo tražiti druge opcije“, rekao je Nurković.

On je naveo da postoji veliko intersovanje međunarodnih investitora, koji imaju sredstva, za ulazak u realizaciju tog projekta.

Nurković je podsjetio da je Monteput uradio projektnu dokumentaciju za most Verige i realizovao sve aktivnosti kako bi se utvrdio da li je bolje graditi most ili tunel.

„Nakon svih analiza utvrđeno je da je varijanta prelaska preko Bokokotorskog zaliva tunelom višestruko nepovoljna“, naveo je Nurković.

On je dodao i da reaizacija projekta gradnje autoputa Bar – Boljare ide odličnom dinamikom.

„Izdali smo 11 dozvola, još dva projekta je odobrila Komisija za reviziju i na sljedećim podionicama se radi. Nema zastoja što se tiče autopua i očekujemo vrlo brzo izdavanje svih dozvola za sve poddionice“, zaključio je Nurković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Godinama nas lažu naročito pred izbore i lijepo se pitam zašto kad ih ionako glasa onaj ko mora jer je ucijenjen poslom ili kakvom mutnom rabotom. Onda kad pomislim da im više niko ne vjeruje vidim da se komentatori na bačenu špicu u vidu lažnog obećanja počnu svađat oko nečega što im ni unuci dočekat neće. E blago nama i… Više »

Rodooo
Gost
Rodooo

iskreno se nadam da je nekom makar na momenat palo na pamet da tuda prolaze kruzeri 🙂 i ako nas zbog toga nece maci iz UNESCO zasto da ne 🙂

Anominus
Gost
Anominus

Nesto najgluplje sto sam cuo i vidio! Most na Verige!? Strasno! Ubijaju ljepotu Boke kotorske. Kao da pregradjuju ulaz u Kotorski zaliv. Vjerovatno ce metnut i rampu za naplatu “verigarine”. Bravo, bravo… Zlotvori.

requiem
Gost
requiem

s obzirom na cijenu izgradnje, ocekujem da postoji rampa na mostu. Svakako ocekujem da cijena bude manja od trenutne cijene koju naplacuju za trajekt. Sto se tice ubijanja ljepote, da oprostis, svuda mostovi oplemenjuju krajolik (Djurdjevica Tara, npr.). Iz UNESCOa nas nece zbog mosta ukloniti, no zbog podivljale gradnje, (npr. ono nasalje sto kad sjedes u Perast da odmoris dusu,… Više »

Send this to a friend