Ekonomija

Na tivatski aerodrom sletio prvi avion nakon tromjesečne pauze

Aerodrom Tivat

Prvi avion nakon gotovo tromjesečne pauze izazvane pandemijom koronavirusa sletio je na tivatski aerodrom iz Dizeldorfa, a nakon njega, avion domaće avio kompanije Montenegro airlines je poletio za Hanover, kazao je za Skala radio direktor tivatske vazdušne luke Radovan Marić.

U junu je, podsjetio je on, zabilježeno preko 120 letova generalne avijacije.

“Procenat letova generalne avijacije je značajno bliži nivou koji je bio prošle godine, ali je tamna slika kada su u pitanju komercijalni letovi. Na tivatski aerodrom je prošle godine sletjelo 7.055 aviona koji su dovezli skoro milion i 400 hiljada putnika. Na žalost, ove godine je sve drugačije, pa i procedure i kriterijumi. Postoje najave da će i dalje biti letova za Dizeldorf. Letove je za Varšavu od 5. jula najavila i poljska kompanija Lot, a za 19. za Luksemburg kompanija Luxair”, podsjeća Marić.

Značajan iskorak, po njegovim riječima, bio bi da se uspostavi avio saobraćaj sa Beogradom Montenegro Airlinesa i Air Srbije, što bi učinilo ukupan ambijent sasvim drugačijim i oživjelo sadašnju sliku koja se viđa na aerodromima.

“Evropska unija je otvorila granice i sad ćemo morati da živimo sa Covidom-19. Sve se svodi na priču da se pokaže vlastita, lična odgovornost”, rekao je Marić.

Svako nosi svoju muku i čeka se i priželjkuje što brži oporavak, kazao je Marić, vjerujući da će Crna Gora učiniti sve da se, štiteći zdravlje svojih građana, što prije uspostavi avio saobraćaj sa Srbijom, jer je to prosto sistem spojenih sudova.

Govoreći o atmosferi ovih dana na aerodromu Tivat, on naglašava složen zadatak menadžmenta da izbalansira troškove, rashode i prihode kao bi i dalje ostali proaktivni.

“Takođe je ove godine iluzorno pomisliti na angažovanje sezonskih radnika na tivatskom aerodromu, kako je to bila praksa ranijih godina u vrijeme i u jeku turističke sezone. Tivat je aerodrom, prije svega, sezonskog karaktera i u ovo vrijeme znao se udvostručiti broj zaposlenih. Do juče ni stalno zaposleni nijesu bili uposleni, jer Aerodrom Tivat, iako nikada nije bio zatvoren kao ni podgorički, nije imao letova donedavno”, naveo je Marić.

“Održavan je neki minimun i tek su od juče stalno zaposleni radnici počeli svoj puni radni angažman. Ostaje vjera da će jedan broj sezonskih radnika ipak dobiti šansu za zaposlenje u postsezoni koja je produžena i do kraja oktobra”, nada se Marić, uvjeren da cjelokupna situacija treba sve skupa dodatno da mobiliše i motiviše.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bosko NK
Gost
Bosko NK

E viva Montenegro…eeee…E Viva…Otvaramo Let Tivat-Podgorica, i Podgorica-Cemovsko Polje. E viva Montenegro. Sve nam cvijeta, bice para sa ovim novim linijama. Zivio Milo do vijeka.

Stop
Gost
Stop

Nikad ne dozvoliti u Srbiju! Nikad ne otvarati granice, vratiti svakog crnogorca nazad u Srbiju, I ako ima srba nazad u Srbiju. Nikakvu saradnju, nikakve dolaske/odlaske. Dosta ste nam crnogorci krv pili.

JA TO
Gost
JA TO

Koji crni Beograd i još crnja Moskva? Jedni paradajz turisti gledaju samo da se kupaju i ništa ne troše. A drugi dolaze samo da se pokažu sve što imaju i idu u svoje kuće. Ne troše ništa jedino to što su kupili nekad nekretnine. I jedni i drugi ne troše. Kao turisti samo naši gastarbajteri su dobri jer sav novac… Više »

Maki
Gost
Maki

Bla bla bla…..

460
Gost
460

Što ne napravite onaj parking za autobuse, nesreće jedne.

BokeljTV
Gost
BokeljTV

Nista bez Beograda a ? Mrka kapa

Budva
Gost
Budva

Nista bez Moskve

Send this to a friend