Ekonomija

Nacrt programa će omogućiti stabilizaciju javnih finansija

Nacrt programa ekonomskih reformi za Crnu Goru do 2019. godine sadrži optimalnu kombinaciju mjera ekonomske politike, koje će omogućiti stabilizaciju javnih finansija, nastavak održivog privrednog rasta i očuvanje nivoa socijalne zaštite najugroženijeg stanovništva, ocijenila je savjetnik premijera Nina Vujošević.

Ona je danas, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj je razmatran taj dokument, kazala da je cilj fiskalne politike do 2019. godine konsolidacija javnih finansija, kako bi se stovrili uslovi za smanjenje deficita javne potrošne i usporavanja rasta javnog duga.

Fiskalna politika u Crnoj Gori kao eurizovanoj ekonomiji je jedan od ključnih pokretača ekonomskog rasta i razvoja, zbog čega smo definisali fiskalnu politku usmjerenu na intenziviranju ulaganja u infrastrukturu i optimizaciju tekuće potrošnje“, objasnila je Vujošević.

Ona je navela da se fiskalna konsolidacija sastoji od rasta budžetskih prihoda sa fokusom na povećanje akciza na mineralna ulja, jačanje fiskalne discipline kroz redovnu naplatu poreskih potraživanja i reprogram zaostalog poreskog duga.

Na strani budžetskih izdataka, konsolidacija je koncentrisana na one izdatke koji imaju relativno manji negativan uticaj na privredni rast i životni standard“, rekla je Vujošević.

Predložene mjere fiskalne konsolidacije, kako je precizirala, podrazumijevaju projekciju budžetskog deficita od 6,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, 5,6 odsto u narednoj i 3,8 odsto u 2019.

Nakon toga se očekuje prelazak u zonu suficita uz istovremeno povećanje, ali usporavanje rasta javnog duga na 71,6 odsto BDP-a u ovoj godini, 74,9 odsto u narednoj i 77,5 odsto u 2019. godini“, dodala je Vujošević.

Ona je saopštila da je ključni razlog povećanja javnog duga u trogodišnjem periodu izgradnja autoputa.

Vlada je Nacrt programa ekonomskih reformi za Crnu Goru od ove do 2019. godine, pripremila i objavila u skladu sa procesom ekonomskog dijaloga sa Evropskom komisijom (EK) i članicama Evropske unije (EU).

Predsjednik Odbora i poslanik Socijaldemokrata (SD), Vujica Lazović, kazao je da se jedan takav dokument prvi put dostavlja tom skupštinskom tijelu.

On je ocijenio da se često u Crnoj Gori ekonomsko stanje doživlja mnogo gorim nego što ono stvarno jeste.

Često se pokušava stvoriti atmosfera pesimizma i beznađa, ali realno stanje nije takvo. Imamo dosta problema, ali stanje nije tako pesimističko“, poručio je Lazović.

On je, komentarišući da li su projekcije ekonomskog rasta u dokumentu realne i održive, saopštio da su se u Crnoj Gori u prethodnom periodu stope rasta iz raznih razloga precijenjivale.

Vrijeme je kasnije pokazalo da imamo određenih problema. Ne smijemo previše obećavati, jer će nas iz EK o svakom pitanju iz Nacrta programa ubrzo pitati da li smo napravili dobre projekcije“, naveo je Lazović.

Send this to a friend