Ekonomija

Toče li Crnogorci kvalitetno gorivo?

Na crnogorskim benzinskim stanicama se isporučuje tečno gorivo naftnog porijekla propisanog kvaliteta, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove, piše Pobjeda.

U ovoj godini nijesu zabilježeni slučajevi prodaje nekvalitetnog goriva, dok je u prošloj godini u pet slučajeva utvrđeno ukupno šest nepravilnosti na benzinskim stanicama. Većina vozača, iz Pobjedine ankete, nije saglasna sa tim podacima i smatra da kvalitet goriva nije na zadovoljavajućem nivou.

Komšije iz susjednih zemalja kažu da im je sugerisano da ne trguju gorivo kod nas.

“Prema ovogodišnjim ispitivanjima nijesu utvrđene neusaglašenosti u pogledu kvaliteta tečnog goriva, što ukazuje da se na benzinskim stanicama na tržištu Crne Gore isporučuje gorivo propisanog kvaliteta”,  kazali su Pobjedi iz Tržišne inspekcije.

205 uzoraka

Navode da su u prvih sedam mjeseci za svih 205 uzetih uzoraka tečnog goriva naftnog porijekla izdati sertifikati o usaglašenosti kvaliteta sa propisanim zahtjevima.

U tom periodu izvršen je 71 inspekcijski pregled, kojim je obuhvaćeno 205 točnih aparata. Kontrola se vrši u saradnji sa podgoričkim preduzećem Institut za transport „Intra“, kao ovlašćenim kontrolnim tijelom, koje vrši ocjenu usaglašenosti kvaliteta u skladu sa propisanim zahtjevima iz standarda i Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla.

Rad Instituta se finansira iz budžeta Ministarstva ekonomije.Predstavnici Tržišne inspekcije navode da se nadzor u ovoj oblasti sprovodi u planiranom i reaktivnom nadzoru.

“Planirani nadzor sprovodi se u skladu sa dinamičkim planom rada Tržišne inspekcije za ovu godinu i procjenom rizika vezano za promet ove vrste goriva. Donosi se mjesečni plan realizacije po tačno naznačenim benzinskim stanicama na teritoriji Crne Gore kojim je obuhvaćen planirani nadzor, datum kada će biti izvršen nadzor i imena inspektora koji su određeni za sprovođenje nadzora”, rekli su iz Tržišne inspekcije.

Žalbe

Nadzorom su obuhvaćeni svi privredni subjekti koji se bave prometom naftnih derivata, a kontrolom su obuhvaćene benzinske stanice. Osim planiranog nadzora, sprovodi se i reaktivni nadzor po dostavljenim inicijativama.

“U toku prošle godine primljena je jedna žalba koja se odnosila na kvalitet tečnih goriva naftnog porijekla, kao i u ovoj godini. Po tim žalbama je odmah i prioritetno postupano, ali nijesu utvrđene nepravilnosti. Podnosioci inicijative su na propisan način obaviješteni o rezultatima sprovedenog nadzora”, rekli su predstavnici Tržišne inspekcije.

Iz Ministarstva ekonomije poručuju da su aktivnosti Tržišne inspekcije samo jedna faza u procesu kontrole kvaliteta goriva.

“Kontroli na benzinskim stanicama prethodi kontrola na graničnom prelazu. To znači da svaka količina tečnog goriva naftnog porijekla koja ulazi u Crnu Goru brodom, autocistijernom i vagon-cistijernom, da bi bila transportovana do benzinske stanice ili skladišta za gorivo, prilikom ulaska mora imati sertifikat o kvalitetu izdat od ovlašćenog tijela koje ima sertifikat o akreditaciji po propisanom standard”,  kazali su predstavnici tog Vladinog resora.

Oni tvrde da se time eliminiše mogućnost ulaska goriva koje ne zadovoljava propisane zahtjeve kvaliteta.

“Dok drugi korak kontrole na samim benzinskim stanicama smanjuje na najmanju moguću mjeru mogućnost da gorivo lošeg kvaliteta dospije u automobile”,  naglašavaju predstavnici Ministarstva ekonomije.

Predstavnici Tržišne inspekcije navode da je ispitivanje u prošloj godini pokazalo da 98,4 odsto uzoraka goriva ispunjava zahtjeve propisane standardima.

“U prošloj godini obavljeno je 125 inspekcijskih pregleda, kojima je obuhvaćeno 355 točnih aparata. U ovim kontrolama, u pet slučajeva utvrđeno je ukupno šest nepravilnosti”, izjavili su predstavnici Tržišne inspekcije.

Dodaju da su s ciljem otklanjanja tih nepravilnosti inspektori prošle godine donijeli pet rješenja o privremenoj zabrani prometa tečnog goriva naftnog porijekla, uz istovremenu mjeru zabrane točenja goriva do otklanjanja nepravilnosti.

“Istovremeno je izdato deset prekršajnih naloga, pet odgovornim licima u iznosu od 1.500 eura i pet pravnim licima u iznosu od 15.000 eura”,  kazali su iz Tržišne inspekcije.

Prema podacima inspekcije, nepravilnosti su prošle godine utvrđene na benzinskoj stanici preduzeća Eko petrol u Spužu, za euro dizel, na benzinskoj stanici ,,Vuk petrola“ u Mojkovcu za benzin euro super 95 i euro dizel. Nepravilnost je zabilježena na još jednoj benzinskoj stanici u Mojkovcu, koja je u vlasništvu preduzeća Pavgord za euro dizel, dok u Beranama gorivo nije bilo dovoljno kvalitetno na benzinskoj stanici kompanije Albino petrol, a radilo se o euro superu 98. I na podgoričkoj benzinskoj stanici preduzeća Dekar nepravilnosti su utvrđene za benzin euro super 98.

“Ovi subjekti nadzora su obavijestili predstavnike ovlašćenog tijela Instituta za transport „Intra“ da su u sporne rezervoare nasute nove količine goriva, nakon čega su ponovo uzeti uzorci za ispitivanje. Na osnovu dobijenih izvještaja o kontroli usaglašenosti kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla, kojima je utvrđeno da gorivo zadovoljava zahtjeve iz važećih standarda, inspektori su dozvolili dalju prodaju goriva”, naveli su iz Tržišne inspekcije.

Mišljenje građana

“Gorivo nam nije ni najbolje, ni najgore. Često zna da bude po malo vode u gorivu, jer ponekad auto ,,pukne“ ,tako da kvalitet goriva nije najbolji. Za sada nijesam imao kvar na automobilu zbog nekvalitetnog goriva”, kazao je Saša Dragoslavić.

“Nezadovoljna sam kvalitetom goriva. Zbog nekvalitetnog goriva imala sam problema sa automobilom, jer sam imala kvar i štetu na motoru, koji je uzrokovalo nekvalitetno gorivo”, kazala je Ljiljana Medenica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nema korupcije
Gost
nema korupcije

E da mi je kukavcu da budem taj inspektor samo godinu dana, vozio bih halihopter tako da me nebi ni interesovalo vise gorivo sa pumpi! A za kucu na zabljak i stan u budvu da ne pricam.. recimo 150 pumpi otprilike po 1000e da zazmurim, puta 10-12x mjesecno.. majko milaaa.. nema sanse da od ovih 225 uzoraka svaki bude top!!!… Više »

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Koliko plaćaš litar mlijeka dragane nk. …….50 centi. …….?

Doktor
Gost
Doktor

Ajde novinari istrazivaci, uporedite pravilnik i standarde koje propisuje CG sa standardima nekih razvijenih drzava EU. Pa da vidimo dje smo.

Mrkela
Gost
Mrkela

Aj sto te kradu na lose gorivo no sto im ni oni mjeraci tacni nisu

Dragan nk
Gost
Dragan nk

Pa to je opšte poznato kakav je kvalitet! Zar mislite da su pumpe baždarene propisno i da nema manje od litra? Na sve strane nas potkradaju! Ne treba bolji dokaz – naspite u posudu sa nivelacijom 1l dnevnog mlijeka i iznenadićete se kad vidite da je upakovano 900ml !

Krle
Gost
Krle

Dobro je – skromni su ucjenama. Da li su realni pitanje je! A ja sam očekivao da će opet biti “VODEĆI U REGIONU”. Ko god je sipao u inostranstvu zna koliko je ovo naše “kvalitetno”. PITANJE JE I KOLIKO SU POUZDANI I NEKORUMPIRANI I OVI KOJI VRŠE PROVJERU ! VELIKO PITANJE !

Pa da...
Gost
Pa da...

Citam tekst i smejem se od muke, da nam gorivo lose to STOJI upravo mi auto kod majistora jer crko pumpa od goriva,zacepio se crevo za dovod goriva i filtere moram menjati. Veliko hvala Eco pumpi -Budva

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Nizak mi je pritisak to je katastrofa. …….lesim ove kafe ali džabe opet nizak. ………??????

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Toče li turisti gorivo treba osposobiti te ulice da voze kola. ……..?????

Vukota
Gost
Vukota

Petrol pumpe (Zagorič i Z.stanica) i eko pumpe donekle zadovoljavaju na ostalim nisam sipao pa ne znam izuzev euro petrol u Bloku 5 koji kada toči plin u rezervoar od 41 litra stane po njihovoj mjeri 47 litara. Na pumpi Petrola u Bijelom Polju sipao gorivo i sa 50 litara presao put do Beograda i nazad do Bijelog Polja uz… Više »

Dzidzi
Gost
Dzidzi

I ja sam se žalio na plin u bloku pet isto je stalo 5 litara više nego što boca može da primi,rekoše to zavisi od temperature pa se mijenja što naravno nije moguće.cudio sam se koliko mi auto troši plina dok nisam našao pun rezervoar i shvatio da ne sipaju tačnu količinu.i neka redakcija proslijedi pitanje inspekciji što je sa… Više »

Krle
Gost
Krle

E da ima NAS nebi tako mogli da kradu! Prijatelj mi je u Srbiju tako sipao 10 l više nego što piše na boci. Bio je uporan da mu izdaju potvrdu koliko su nasuli, i posle njegovog insistiranja kod šefa, kad je vidio da neće odustati – NE DAJU MU POTVRDU NEGO MU NE NAPLAĆUJU ŠTO JE SIPAO ! E… Više »

Ljubiteljbudala
Gost
Ljubiteljbudala

Ja sam prijavljivaio Mup-u pa su mi rekli da treba da se vratimo tamo i da naprave zapisnik. Tada sam odustao jer bi me vjerovatno potom uputili da ih privatno tužim za krađu. Pošto je to sizifov posao, bolje je da se forumi koriste za isticanje takvih prevaranata nego da se prepucavamo politički i prijetimo jedni drugima kao sivonje. Antipropaganda… Više »

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Crnogorci ništa nije na vašu stranu ni gorivo ?????

?257000$0000?
Gost
?257000$0000?

Ne. ………..ne toče kvalitetno gorivo. ……..????

sdsd
Gost
sdsd

Kako mi veli jedan radnik na pumpu: “Gorivo je tek toliko “dobro”, da je samo zeru losije ne bi se smjelo prodavati”.

Daka
Gost
Daka

Senicpetrol pumps,pumpa posle Komsnskog mosts u pravcu Danilivgrada,Kalamper pumpa… to su pumpe koje bi u srecnim drzavama bile momentalno zatvorene

Nole
Gost
Nole

Strancima koji dolaze na Balkan preporučuju da ne sipaju gorivo na anšim pumpama jer je tečno smeće. Srbija, Hrvatska, BIH, Crna Gora sve je isto, kola neće da povuku jer nema oktana a nema ih jer je razrijeđeno, Samo su nam cijene evropske a kvalitet je NULA

Miloš
Gost
Miloš

Godinama točim gorivo na Eko pumpama i do sada nijesam imao problema.

brko
Gost
brko

Ne sipajte gorivo na pumpi Kalamper petrol na izlazu oz Bara ka Ulcinju, ni u ludilu.Jedino ako bas morate.To je uzas.Par puta sam silom prilika morao sipat i svaki put rekao nikad vise.

Brdža
Gost
Brdža

Da bi povjerovalu uvašu priču treba biti totalni laik tj.ne koristiti ove derivate i ne izlaziti iz države. A što se inspekcije tiče znamo svi kako rade i šta se dešava iza kulisa tj.kako moćnici koji drže benzikske pumpe to završavaju. No svakako ovo je još jedan komentar koji ne dodiruje(naftne magnate)

milosav
Gost
milosav

nazalost, cdm je postao jos jedan rezimski medij

milosav
Gost
milosav

svi znamo da je nase gorivo najnekvalitetnije, jer se zakon o kvalitetu nije mijenjao jedno 20 godina

Toni
Gost
Toni

Pričati kod nas o bilo kakvoj državnoj kontroli je smiješno. Inspektori su neznaveni, nezainteresovani i vrlo moguće korumpirani. Imam dizela čiji ventili su nakon godinu dana vožnje kao nekom ko na zapadu pređe 300 000 km.

Djelmash
Gost
Djelmash

I te kontrole su nezavisne malo sjutra.Presmijesno je kada kazu “da se gorivo kontrolise na granici, kao da se ne zna da se gorivo kasnije” “krsti” tj mijesa sa vodom..sigurno je vidljivo golim okom na boju ako se na 10 tona doda 500 litara npr..da da.Pametnome dosta .

Mišonja
Gost
Mišonja

Crnogorci toče dobro gorivo.. ali u Njemačku..

crnogorac
Gost
crnogorac

Gorivo nije loše, ono je samo malo loše. Malo aditiva i sve je OK

Potrosac
Gost
Potrosac

Pitam se zasto li je potrosnja moga vozila manja za cijelu litru kad naspem gorivo na OMV pumpi u Srbiji!

Mrgud
Gost
Mrgud

Gorivo u Srbiji je isto sr..e kao kod nas.I tamošnji vozači kukuaju kao i mi.

Lilijan
Gost
Lilijan

Ovo provjereno nije istina jer sam ovog mjeseca bio na godišnjem u inostranstvu (Italija) par dana. Tamo sam napunio rezervoar koji mi je tačno 120 kilometara trajao duže nego kada gorivo napunim kod nas. Isti sam put prešao u oba pravca, dakle nije do toga. Provjereno, 100%, svako može od inspektora da ponovi ovaj test ako hoće. A i od… Više »

Gas
Gost
Gas

Ne moze nam gorivo biti dobro…kada se nafta mijesa sa raznim uljima ili slicnim preparatima. Kod nas se vec 20 godina miksaju razna ulja i dobija se nafta preloseg kvalitwta….a njima dzepovi puni predobrih eura.

dragutin
Gost
dragutin

Kad na auto 2015 godište počnu da pjevaju ventili, što je to? A sa druge strane svi znaju da postoji određeni dan i određeno mjesto za kontrolu goriva. Nije realno da je godivo dobro a da ljudi imaju brojne probleme vezano i za dizel i za benzin. Zašto to sami sebi radimo?

Inspect
Gost
Inspect

Katastrofa od goriva.Nažalost to svi znaju.Radi se o očiglednom dilu inspektora i vlasnika pumpi,jer je veliki biznis u pitanju. Predlažem da se obezbijedi nezavisna inspekcijska kontrola iz zemalja EU ili CRO i SLO,pa da onda vidimo.

nema drzave
Gost
nema drzave

gorivo je katastrofa, posebno u zadnjih mjesec dana… neka je sramota i te sto ga prodaju a najvise ove sto kazu da je dobro… nagrdise nam auta, a za potrosnju da ne pricam, auto koje mi u bilo kojoj zemlji vani EU trosi 5.0, ili maxmalno 5.5 koristeci i auto put ovdje ga na otvoreno ne mogu spustit ispod 8.0… Više »

Send this to a friend