Ekonomija

Nadoknada za novorođenče 900 eura, za korisnika prava na materijalno obezbjeđenje 1.000

Boris Bogdanović

Poslanici Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Zdenka Popović, Dragan Krapović, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Tamara Vujović, Albin Ćeman, Vladimir Martinović i Danilo Šaranović, predali su danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim se  predviđa jednokratna nadoknada za svako novorođeno dijete u iznosu od 900 eura, a za korisnika prava na materijalno obezbjeđenje u iznosu od 1000 eura, saopštio je Boris Bogdanović, predsjednik Kluba poslanika “Demorkate-Demos – Mir je naša nacija”.

Kako navodi Bogdanović socijalni transferi po osnovu jednokratne naknade za novorođeno dijete utvrđeni su Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

“S tim u vezi, odredbama člana 41 sada važećeg  Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano je da jedan od roditelja, usvojilac, staralac ili hranitelj može ostvariti pravo na jednokratnu naknadu za novorođeno dijete do navršene jedne godine života djeteta; da naknada iz stava 2 ovog člana iznosi 109.07 eura; da naknada iz stava 3 ovog člana za korisnika prava na materijalno obezbjeđenje iznosi 130.88 eura”, naveo je Bogdanović.

Takođe je istakao da prema zvaničnom Saopštenju Uprave za statistiku Crne Gore – MONSTAT-a  od 10.5.2022. godine stopa prirodnog priraštaja na nivou Crne Gore za 2021. godinu iznosi – 3,4.

“Dakle, Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, što se desilo prvi put od kada se u našoj zemlji vodi statistika. “Bijela kuga” bila je prisutna u dvadeset od ukupno dvadeset četiri opštine. Pozitivna stopa prirodnog priraštaja zabilježena je jedino u Budvi, Podgorici, Tuzima i Rožajama”, kazao je Bogdanović.

Podnesenim Predlogom zakona predloženo povećanje jednokratne naknade za novorođeno dijete predstavlja konkretnu mjeru koja treba da doprinese poboljšanju materijalnih uslova za pokrivanje osnovnih životnih troškova svakog novorođenog djeteta, kao novog člana našeg društva.

“Stoga navedeni razlozi potvrđuju opravdanost povećanja iznosa  jednokratne naknade za novorođeno dijete”, zaključio je Šef Kluba poslanika Boris Bogdanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
otac
Gost
otac

oni ne dadose ni ono sto su obecali djeci koja su rodjena u ovoj godini, a kamo li koja ce tek da se rode

Spuski
Gost
Spuski

Koliko obecajete novca za novorodjencad svaka vam cast prvo sa tudjim parama je lako raspolagati a drugo dali dobi jos koje dijete koje se rodilo evo dvije god ono sto wte obecavali ne lazite barem njih koja se nijesu jis ni rodila ako vec nas uporno lazete

Vesna
Gost
Vesna

Stidi te se,tuđu negu i pomoć ste povecalu 6 eura ,a ovamo pričate o hiljadama eura. Svako ko prima tuđu negu taj iznos n8je ni za terapiju. Sramota

Mitar
Gost
Mitar

Malo je kume, treba makar 5000 pa da racunamo nesto.

dragon
Gost
dragon

Boze me sacuvaj dijeke sakom i kapom a sve krediti..posle kolaps ima i naredno 123429272 koljena da isplacuhe dugove ovih strucnjaka

Vojin
Gost
Vojin

Hahahhahahahahahhaa
Važi važi! Ima država para na pretek!

Micko
Gost
Micko

Populizam, našto su sve spremni ove ” Demokrate”

Dunja
Gost
Dunja

Jeste li vi normalni? Toliko ste bezobrazni i drski da ste prevazisli EVROPU SAD !Politikanstvo je ovladalo sa svima vama ,a mi u totalnom rasulu ,zaduzenja na sve strane ,blokirane institucije ,uzas!!!

Send this to a friend