Ekonomija

Nafta pojeftinila

Cijene nafte u petak su oslabile i na putu su najvećeg sedmičnog pada u prethodnih mjesec, zbog sumnji da će smanjivanje proizvodnje Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) uspjeti da vrati ravnotežu na prekomjerno zasićeno tržište.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 12 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 52,87 dolara i na putu je najvećeg sedmičnog pada, od 5,4 odsto, još od sedmice koja se završila s 10. martom, prenosi Hrportfolio.

Barelom se na američkom tržištu trgovalo po deset centi nižoj cijeni u odnosu na zatvaranje u četvrtak, odnosno po 50,61 dolara. Na putu je sedmičnog pada od 4,8 odsto, takođe najvećeg od 10. marta.

Saudijska Arabija i Kuvajt, ključne članice OPEC-a, poručile su da žele da dogovore produženje ograničenja proizvodnje na drugu polovinu ove godine s proizvođačima van kartela. No, ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, odbio je da saopšti hoće li najveći naftni proizvođač pristati na produženje prije zajedničkog sastanka 25. maja, uz napomenu da se svjetske zalihe smanjuju.

“Stanje se postupno poboljšava od početka marta”, rekao je Novak.

Na tržište djeluju i podaci da je dvogodišnji prosjek cijene barela prema ugovorima za terminske isporuke pao više od četiri dolara od januara, na oko 54,1 dolara po barelu.

Stanje pogoršavaju i neki proizvođači, koji nijesu uključeni u sporazum o smanjenju proizvodnje, a koji povećavaju svoj izvoz.

“Nastavak rasta američke proizvodnje iz škriljaca nastavlja da sabotira napore OPEC-a i drugih proizvođača u stabilizaciji prezasićenog tržišta”, kazao je Lukman Otunuga iz brokerskog društva FXTM.

Američka proizvodnja skočila je skoro deset odsto od sredine prošle godine, na 9,25 miliona barela dnevno, što je blizu izvoza vodećih svjetskih proizvođača, Saudijske Arabije i Rusije.

“Rezovi, čak i ako se produže, neće puno toga promijeniti”, rekao je Sukrit Vijayakar iz konsultantske firme Trifecta i dodao da su povećane zalihe sirove nafte glavni razlog prezasićenosti.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak vrijedila 50,48 dolara, što je 1,4 dolara manje u odnosu na prethodni dan trgovanja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prešo
Gost
Prešo

Da ovo nije greška u naslovu.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Kod nas poskupila. Sigurnim korakom!

Send this to a friend