Ekonomija

Najavljeni novi vozovi na pruzi Beograd-Bar, putovaće i do 110 kilometara na sat

Ilustracija

Građani će do 2021. godine moći da putuju prugom Beograd-Bar novim vozovima i brzinom između 80 i 110 kilometara na sat, najavila je ministarka građevinarstva i saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je za Radio Televiziju Crne Gore rekla da je Srbija prošle godine rekonstruisala 77 kilometara barske pruge, i to poslije 30 godina.

“Ostalo je još dosta posla, ali ne postoji nijedan razlog da se barska pruga u potpunosti ne rekonstruiše u relativno kratkom vremenskom periodu. Građani koji su ranijih godina navikli da idu barskom prugom, mogu da očekuju da će za dvije godine zaista moći kao nekada da putuju, prije svega novim vozovima”, kazala je Mihajlović.

Što se tiče najava i zainteresovanosti Srbije za kupovinu Luke Bar, treba, prema njenim riječima, treba sačekati i vidjeti “šta Crna Gora namjerava” i “pored činjenice da je to pitanje za Srbiju veoma važno”, i što ta država “ima poseban plan za razvoj kopnenih luka”.

Ono za šta se Srbija, kako je naglasila, već opredijelila je gradnja autoputa do granice sa Crnom Gorom. Ove godine će, kako prenosi RTCG, pustiti u saobraćaj 103 kilometra od Obrenovca do Preljine, a naredne počinju radovi dalje do Požege. Za nastavak do Boljara radi se na projektno-tehničkoj dokumentaciji.

“Ostaje dio Požega-Boljare, za koji očekujemo početak radova 2021. godine. Sigurno će se nekoliko godina raditi, jer je to najteža dionica na ovom koridoru”, istakla je Mihajlović.

Za Srbiju je, kako je ponovila, ovaj put važan zbog “izlaska na more”.

“Budimo iskreni, u Crnoj Gori živi 30 odsto Srba. Prosto smo povezani, bez obzira što smo posebne države. Postoji i ljudska veza, ali i biznis veza koja je važna za ovaj koridor”, smatra Mihajlović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonymous
Gost
Anonymous

Kakva nam je pruga sve preko 80km/h je rizik.

Neretva
Gost
Neretva

Bilo bi neobično da pomorski vazdušni, željeznićki i drumski saobraćaj ka Crnogorskim lukama i aerodromima 100% kontroliše Srbija. CG je članica NATO a Srbija ubrzano klizi u vojni savez sa Rusjom.

Rade007
Gost
Rade007

Zamisli da im prodamo luku Bar,pa to bi bilo ravno samoubistvu.

dagy
Gost
dagy

Ha ha,a ne no su oni blesavi da rade auto put a da luka nije obecana.

Tata
Gost
Tata

U danasnje vrijeme cak 110.Uh…Ima tu radar da radi

BonnJovi
Gost
BonnJovi

Hoce ali 2342 godine.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Nemojte e ce te nas pobit’

Benzinac
Gost
Benzinac

Hahahahahahahahahaha

Cojke
Gost
Cojke

Naši političari doživljavaju dijeljenje ovakvih informacija kao da je to nešto VAU, Jea, mi sada obnavljamo prugu prvi put poslije 30 godina, jea, kako to dobro zvuči.
To preloše zvuči..

xyz
Gost
xyz

Naravno da hoce toliko ici vozovi poslije fingiranog sukoba Irineja i vlasti u Cg

Kely
Gost
Kely

😂😂😂😂😂😂😂
Nadam se da nece napraviti tu glupost i uvesti vozove sa tolikom brzinom prije rekonstrukcije citave pruge… Imamo i ovako previse tragicnih situacija i nadam se da ce neko jednog dana uraditi ispravnu i dobru stvar bez pitanja koliko se moze ugraditi u to, on i njegovi prijatelji a vas narode… stoko ko j…

Sasha
Gost
Sasha

I trenutni vozovi mogu razvijati brzinu do 100 km na cas ali zbog lose pruge ne mogu da idu toliko, tako da sigurno nece ubaciti nove i brze vozove dok prvo prugu ne rese jer time nista ne bi unapredili

Send this to a friend