Ekonomija

Najavljeni novi vozovi na pruzi Beograd-Bar, putovaće i do 110 kilometara na sat

Ilustracija

Građani će do 2021. godine moći da putuju prugom Beograd-Bar novim vozovima i brzinom između 80 i 110 kilometara na sat, najavila je ministarka građevinarstva i saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je za Radio Televiziju Crne Gore rekla da je Srbija prošle godine rekonstruisala 77 kilometara barske pruge, i to poslije 30 godina.

“Ostalo je još dosta posla, ali ne postoji nijedan razlog da se barska pruga u potpunosti ne rekonstruiše u relativno kratkom vremenskom periodu. Građani koji su ranijih godina navikli da idu barskom prugom, mogu da očekuju da će za dvije godine zaista moći kao nekada da putuju, prije svega novim vozovima”, kazala je Mihajlović.

Što se tiče najava i zainteresovanosti Srbije za kupovinu Luke Bar, treba, prema njenim riječima, treba sačekati i vidjeti “šta Crna Gora namjerava” i “pored činjenice da je to pitanje za Srbiju veoma važno”, i što ta država “ima poseban plan za razvoj kopnenih luka”.

Ono za šta se Srbija, kako je naglasila, već opredijelila je gradnja autoputa do granice sa Crnom Gorom. Ove godine će, kako prenosi RTCG, pustiti u saobraćaj 103 kilometra od Obrenovca do Preljine, a naredne počinju radovi dalje do Požege. Za nastavak do Boljara radi se na projektno-tehničkoj dokumentaciji.

“Ostaje dio Požega-Boljare, za koji očekujemo početak radova 2021. godine. Sigurno će se nekoliko godina raditi, jer je to najteža dionica na ovom koridoru”, istakla je Mihajlović.

Za Srbiju je, kako je ponovila, ovaj put važan zbog “izlaska na more”.

“Budimo iskreni, u Crnoj Gori živi 30 odsto Srba. Prosto smo povezani, bez obzira što smo posebne države. Postoji i ljudska veza, ali i biznis veza koja je važna za ovaj koridor”, smatra Mihajlović.

12 Komentara na "Najavljeni novi vozovi na pruzi Beograd-Bar, putovaće i do 110 kilometara na sat"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend