Ekonomija

Najsiromašnije članice EU spremaju se za uvođenje eura

Ilustracija

Tri najsiromašnije zemlje Evrospke unije Rumunija, Bugarska i Hrvatska počinju da se pripremaju za uvođenje eura.

Naime, uzimajući u obzir buduću distribuciju ključnih fondova za razvoj, Rumunija, Bugarska i Hrvatska planiraju promjenu valute, piše Blumberg, prenosi Jutarnji list.

“Poslije Bregzita, onaj ko se nađe van eurozone može biti uljez. Samim pogledom na pripremljeni budžet EU vidi se jasni naglasak na eurozonu”, izjavio je Juraj Kotijan, ekonomista Erste banke.

Iako su planovi navedenih balkanskih zemalja u kontrastu s bogatijim djelovima nekad komunističkog istoka, a ni grčko iskustvo s eurom nije baš pozitivno, najsiromašnijim zemljama članicama EU fondovi za razvoj dobro će doći u budućnosti.

Tako je u pripremama najdalje stigla Bugarska, najsiromašnija zemlja EU, koja želi da uvede euro već ovog ljeta. Hrvatska je najavila promjenu valute u sljedećih pet do deset godina, dok Rumunija još nije otkrila vremenski rok u kome će obaviti navedenu promenu.

“Postoji velika želja članica eurozone da prošire svoj klub zbog populizma koji je poljuljao geopolitiku i doveo u pitanje evropski projeka“, rekao je Finiks Kalen, strateg Sosijete ženeral grupe dodajući da bi političari eurozone mogli da vide širenje kao validaciju EU kao projekta.

Send this to a friend