Ekonomija

Najugroženiji radnici u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu

Illustracija, foto: Pixabay

Najveći problem sa kojim se suočavaju zaposleni u Crnoj Gori i dalje je visina zarada, gdje se u nekim sektorima zloupotrebljava institut minimalne zarade i svi zaposleni su osigurani na minimalnu bez obzira na nivo stručne spreme, upozoravaju iz Saveza sindikata Crne Gore. Kako su dodali, standard većine zaposlenih u 2018. godini bio je na nižem nivou u odnosu na 2017, navodi Pobjeda.

“Prosječna zarada (nominalno) u 2018. ostala je na nivou od godinu ranije, dok je, zbog rasta cijena, realno niža za oko tri odsto, a to dalje znači pad kupovne moći stanovništva i njegovo siromašenje. Zarade zaposlenih koje se finansiraju iz budžeta ostale su na nivou iz prethodne godine”, objašnjavaju iz SSCG.

Najteža situacija, kako u pogledu zarada, tako i uslova rada je kod zaposlenih u trgovini, ugostiteljstvu i građevinarstvu. Veliki broj zaposlenih iz ovih sektora, kako ističu iz SSCG, prima zarade u visini minimalne, tako da i pored određenog rasta u 2018. godini prosjek zarada u ovim sektorima je ispod državnog.

“Značajniji rast zarada u prošloj godini ostvaren je u sektorima vađenje ruda i kamena i finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja”, kazali su Pobjedi iz Saveza sindikata.

Ističu da osim visine zarada, gdje se u nekim sektorima zloupotrebljava institut minimalne, problem je i kašnjenje u isplati, prekovremeni rad koji se rijetko gdje plaća, uskraćivanje slobodnih dana i dana godišnjeg odmora, rad za dane praznika, potpisivanje blanko otkaza prije zasnivanja radnog odnosa.

“Neophodno je jačanje socijalnog dijaloga na svim nivoima, na nivou preduzeća, lokalnom i nacionalnom”, kategorični su u Savezu sindikata.

Problem isplate zarada, kako su istakli, ima više od 35.000 zaposlenih.

“Za rješavanje ovih problema radnici treba prvo da se obrate Inspekciji rada, a kada je u pitanju javni sektor treba se obratiti Upravnoj inspekciji. Radnici zaštitu mogu ostvariti i preko Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i na kraju mogu potražiti sudsku zaštitu”, objašnjavaju iz SSCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
freeMNE
Gost
freeMNE

Postali smo odavno robovlasnicko drustvo.Tzv. privatnici(cast izuzecima) daju plate od famoznih 300e evo zadnjih 15 godina,osiguranje-minimalac zna se.Ko prezivi mucenje i dozivi penziju od 120e moze komotno da se zamakne.Da je srece bili bi Svajcarska barem upola,koliko nas ima,saka jada.Ko je na budzetu prezivjece,ovo ostalo-gine.

Prc CG
Gost
Prc CG

Ovi sto su na državna jasla su najugroženiji,dobive hemoroide od sjedenja po lokalima i ispijajuci kafe(da im nedaj Boze pritisak ne skoči od toliko kofeina)….

Gospodin bogat
Gost
Gospodin bogat

Ao kolko se žalite. Plata mi je dobra jer tolko i zasluzujem kao pametni gospodin. Ima sam i ja svojevremeno male plate pa sam napustao te poxlove dok nisam nasao posao koji cijeni moj rad. To predlazem svima, napustite los posao i nadjite posa koji ce da cijeni vas rad.

Milodaraka
Gost
Milodaraka

Nije tacno! Najugrozeniji su ovi po drzavnim institucijama pauze ih nagrdise. Dajte rodjaci samo objektivno!

Jovanka
Gost
Jovanka

Ne kaze se radnici nego robovi.

milos
Gost
milos

koji sindikat . . . . . . .pojedinci se samo bogate na nas racun . . . .

milos
Gost
milos

nema tu nikakvih komentara … radim u drzavnim organima kao majstor .dosta puta imam i 100 sati prekovremeno . .ali mi se placa samo 40 sati . . i dokle tako . kome da se zalim . . . radnice na higijeni u upravi za imovinu koja opsluzuje drzavni sektor imaju nepunih 200 e u drzavnim organima sam 40 godina.

Imam platu 260e
Gost
Imam platu 260e

Sve znate,moja žena radi u mill pop i nije još primila decembarsku platu…kad će? Verovatno kad popovićima nadodje.193e tobož ide na žiro račun,ostalo na ruke,izbegavaju porez da plaćaju.Prekovremenske sate imaju svake nedelje ali popovići ni ne razmišljaju da to plate.Za praznike moraju da rade,isto se ne plaća.Ali !! Ćera li ko te žene da rade u mill pop? Ne !!… Više »

2,06monstat
Gost
2,06monstat

Ðe je inspekcija i inspektori koji primaju plate da se kontrolise rad firmi i da se upravo ovo sto je gore navedeno ne desava jer je to krsenje zakona i đe su sudovi da to procesuiraju da se sprovode zakoni a ne da su samo mrtvo alovo na papiru. Dok se to ne pocne raditi a kod nas će to… Više »

Send this to a friend