Ekonomija

Najviše falsifikata od 50 eura

Zaključno sa avgustom tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti 26.308 eura. Prednjače falsifikati od 50 eura i kovanica od dva eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

Savjet Centralne banke je prije nekoliko dana usvojio set odluka o zaštiti eura od falsifikata.

“U prvih osam mjeseci tekuće godine u nacionalnim centrima Centralne banke obrađeno je 274 komada falsifikovanih novčanica eura, nominalne vrijednosti 17.040 eura i 4.672 komada kovanog novca eura, takođe falsifikata nominalne vrijednosti 9.268 eura”,  objasnili su iz CBCG.

Najčešće falsifikovane novčanice su u apoenu od 50, 20 i 100 eura.

“Prednjači falsifikat u apoenu od 50 eura. Procentualno, ova tri apoena zajedno čine 88 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih novčanica eura”,  kazali su iz ovog regulatora.

Kod kovanog novca najčešći falsifikat je apoen od 2 eura koji čini čak 99 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih kovanica eura.

Odluke koje je usvojila Centralna banka povećavaju zaštitu eura od falsifikata.

“Savjet Centralne banke je u dijelu obezbjeđivanja zaštite eura od falsifikovanja donio odluku o izmjenama i dopunama odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama eura, izmjenu odluke o postupanju sa sumnjivim primjercima euro novčanica i kovanog novca i drugim aktivnostima za zaštitu eura od falsifikovanja. Donijeta je i odluka o izmjenama i dopunama odluke o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca. Na istoj sjednici, Savjet je usvojio i novu odluku o reprodukciji novčanica. Njome se utvrđuju bliži uslovi reprodukcije euro novčanica kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori. Donošenjem ovih odluka nacionalna regulativa je potpuno usklađena sa regulativom Evropske unije i Evropske centralne banke, što je od velikog značaja u pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore u Evropsku uniju”, ocijenjeno je u Centralnoj banci.

Send this to a friend