Ekonomija

Najviše falsifikovanih novčanica od 20, 50 i 100 eura

U prvih devet mjeseci ove godine službenici Centralne banke (CBCG) obradili su 528 komada falsifikovanih novčanica, ukupne vrijednosti 41.540 eura, a najviše falsifikata bilo je u apoenima od 20, 50 i 100 eura, saopšteno je Dnevnim novinama u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Broj otkrivenih falsifikata u prvih devet mjeseci veći je za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Falsifikati u apoenima od 20, 50 i 100 eura čine 89 odsto od ukupnog broja obrađenih novčanica”, ukazali su u CBCG.

Kada je riječ o kovanicama, u 2017.godini obrađeno je 4.011 komada falsifikovanih kovanica eura, u apoenima od dva eura, jedan euro i 0,50 eura, ukupne vrijednosti 7.759,50 eura.

Proizvodnja van Crne Gore

Oni su ukazali da su u najvećem broju slučajeva, falsifikati eura otkriveni na teriotriji Crne Gore dobre izrade, te da se njihova proizvodnja obavlja van teritorije naše države.

“Na novčanicama postoji veliki broj karakteristika zaštite, a svako odstupanje od njih treba da navede građane da prekontrolišu novac. Kontrola se, između ostalog, može vršiti dodirom, pogledom i naginjanjem, odnosno pomjeranjem novčanice”, naveli su u CBCG.

Dodirom se, kako su pojasnili, osjeća kvalitet papira i reljefna (intaglio) štampa, koja se nalazi na inicijalima Evropske centralne banke, arhitektonskom motivu, nominalnoj vrijednosti.

CBCG

Kontrolu falsifikata moguće je vršiti i ukoliko se novčanica pogleda ka svijetlu, tako da svjetlost prolazi kroz nju. U tom slučaju se, objašnjavaju u CBCG, može uočiti vodeni žig i zaštitna nit, a kod prve serije euro novčanica i poklapajući detalj, odnosno providni registar. Kada je riječ o drugoj seriji, to jest apoenima od 20 i 50 uočava se transparentni prozor.

Građani falsifikate mogu zapaziti i pomjeranjem novčanice.

“Naginjanjem se kod prve serije euro novčanica kontrolišu hologramska traka i presijavajuća traka kod manjih, a hologram i optički varijabilno mastilo kod većih apoena. Kod novčanica druge, odnosno Evropa serije, kontroliše se hologramska traka i takozvani smaragdni broj”, istakli su u CBCG.

Prijaviti sumnjivi novac

Oni su pozvali fizička i pravna lica da, ukoliko primijete da su novčanice koje posjeduju falsifikovane, o tome obavijeste Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije. Utvrđivanje da li je novac falsifikat izvršiće nacionalni centri u Trezoru CBCG.

“Novac za koji postoji sumnja da je falsifikat ni u kom slučaju ne smije biti vraćen u opticaj, jer to predstavlja krivično djelo, shodno članu 258 Krivičnog zakonika Crne Gore”, zaključili su u CBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

dobro je…ja imam samo od 5 i 10 eura…..
eh kad bi imao bar dvije od 50 ili bar jednu od 100eura pa i da su false sve bih dao…

DANGRAD
Gost
DANGRAD

Pa e, a najmanje od 5, 10 i 500.

Ljuta
Gost
Ljuta

ali ima i od 500eura….kukuuuu
nije mi zena rekla da i takvu neko moze imati….
ko mi je kriv kad mi nisu placali staz te imam 127eura mjesecn a pola mi odbijaju za tv sto kupismo na kredit kukuùu

Send this to a friend