Ekonomija

Naknada za transakciju karticom najviše 0,3 odsto

Centralna bankaje predložila da se zakonski limitira međubankarska naknada za transakciju debitnom karticom na 0,2 odsto, a kreditnom na 0,3 dsto vrijednosti transakcije.

Iz CBCG su se odlučili na ovaj potez nakon analiza koje su pokazale da razlike u međubankarskim naknadama i njihova visina imaju negativan uticaj na potrošače, trgovce i sprečavaju inovacije, a znatno su veće od limita koje je predložila CBCG, piše Pobjeda.

Savjet CBCG je usvojio radnu verziju nacrta zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja sa platnim karticama i ove sedmice ga proslijedio Ministarstvu finansija.

“Potrošači često nijesu bili upoznati sa naknadama koje primaoci plaćanja plaćaju za platnu karticu koju koriste. Isto tako, primaocima plaćanja i potrošačima obično se nijesu dostavljale informacije o razlikama u naknadi ili se zabranjivalo primaocima plaćanja da, u slučaju platnih kartica sa povezanim platnim brendom, odaberu jeftiniji platni brend ili da potrošače usmjere na korišćenje jeftinijeg platnog brenda”, ističu u Centralnoj banci.

Cilj ovog zakona je, objasnili su, da se korisnicima platnih usluga obezbijede sigurna, nesmetana i inovativna elektronska plaćanja uklanjanjem prepreka za djelotvorno funkcionisanje platnih kartica.

“Cilj je i da se, kada su potrošači u pitanju, riješi problem visokih i različitih međubankarskih naknada na osnovu platnih kartica”, kažu u CBCG, gdje smatraju da će ograničavanje međubankarskih naknada primaocima plaćanja (trgovcima) omogućiti bolju poziciju u pregovorima sa pružaocima platnih usluga.

To se odnosi na visinu trgovačke naknade čije će smanjenje indirektno dovesti do smanjenja cijena proizvoda i usluga smatraju u Centralnoj banci.

Radnom verzijom zakona se predlaže i uvođenje niza pravila poslovanja sa platnim karticama.

“Pravilima će se omogućiti da potrošači budu upoznati sa naknadama koje trgovac plaća za platnu karticu kojom se koriste, kao i sa bonusima i popustima koje nude bankari za određene platne kartice. Trgovci mogu usmjeriti potrošača na korišćenje platnih kartica koje podrazumijevaju niže troškove”, objasnili su iz CBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
V28
Gost
V28

o čemu trabunjaju ovi iz CBCG? ne plaćaju potrošači POS proviziju nego trgovci

Boka
Gost
Boka

Uvijek i sve placa potrošač! Jer mu se ukalkulise u prodajnu cijenu. Mi imamo ubjedljivo najvecu proviziju na naplatu putem kartica

BD BD
Gost
BD BD

Proviziju placa prodavac a ne potrosac, prodajna cijena je ista za potrosaca bilo da placa karticom ili kesom, medjutim prodavcu na racun legne umanjen izos i to minimum 2,5 odsto pa cak do 3,5 u zavisnosti od banke!!!

V28
Gost
V28

Nije tačno. Kad dođeš na kasu u VOli, ne pita te plaćaš li karticom ili gotovinom, no ti jednako naplati. Ako ti neki trgovac poveća cijenu kad plaćaš karticom, direktno krši Zakon i ugovor potpisan sa bankom, jer u tom ugovoru stoji da ne smije da povećava prodajnu cijenu ukoliko se vrši plaćanje karticom. To što ti ne znaš svoja… Više »

Send this to a friend