Ekonomija

Naplata PDV-a u jeku korone veća za dva miliona eura

Poreska uprava je u aprilu, u jeku korone virusa, naplatila 69,02 miliona eura, što je 25 miliona manje nego u istom mjesecu prošle godine. Podbacila je naplata poreza i doprinosa, ali je zato od PDV ubrano dva miliona eura više, a milion od poreza na dobit pravnih lica. To su Pobjedi kazali iz Poreske uprave.

“Ukupna naplata prihoda u aprilu iznosilia je 69.021.551 eura što je za oko 25 miliona eura manje u odnosu na april 2019. Glavni razlog je naplata po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, gdje je zabilježeno smanjenje prihoda od oko 23 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine”, objasnili su iz Poreske uprave.

Za razliku od njih, kod naplate PDV-a nastavljen je rast i u aprilu.

“Od poreza na dodatu vrijednost nastavljen je trend rasta u odnosu na ostvarenje iz prošle godine, te je tokom aprila po tom osnovu zabilježena bruto naplata u iznosu od 17.424.954 eura, što je 2 miliona eura više nego u aprilu 2019”,  pojasnili su iz ove institucije.

Ovaj podatak ukazuje, kako ocjenjuju iz Poreske uprave, da uprkos poteškoćama nastalim zbog pandemije zarazne bolesti kovid-19 ukupni oporezivi promet u privredi nije smanjen.

“On je preusmjeren na djelatnosti koje su poslovale u ovom periodu”, ističu u Poreskoj upravi.

U aprilu je, kako navode, nastavljen dobar trend naplate poreza na dobit pravnih lica.

“Po tom osnovu prihodovano je bruto 8.827.521 eura, što je milion eura više nego u aprilu 2019”, kazali su redakciji iz Poreske uprave.

Podsjetimo da je Poreska uprava zaključno sa martom ove godine ukupno naplatila 281,76 miliona, što je 19 miliona više nego u istom period prošle godine.

Oni su tada objasnili da su ti podaci rezultat njihovog napora da i sa značajno manjim brojem zaposlenih, zbog mjera za prevenciju širenja bolesti kovid-19 izazvane korona virusom, obezbijede uspješnu realizaciju aktivnosti na naplati prihoda.

“To je i pokazatelj visokog stepena poštovanja poreskih propisa kod najznačajnijeg broja poreskih obveznika, koji su uprkos otežanim uslovima za poslovanje izmirili dospjele obaveze u skladu sa zakonom”, objasnili su tada iz PU.

Na PU je, kako su saopštili njeni predstavnici, težak zadatak da obezbijedi kontinuitet naplate javnih prihoda, neophodnih za finansiranje svih potreba u društvu, a da pri tom svojim mjerama propisanim zakonom ne doprinese pogoršanju već teške situacije u kojoj se ekonomija zbog epidemije trenutno nalazi.

“Imajući u vidu napore Vlade da u maksimalnoj mogućoj mjeri podrži privrednike kako bi se omogućio njihov opstanak na tržištu i očuvanje radnih mjesta tokom trajanja epidemije, PU očekuje da će i naredni period obilježiti visok stepen poreske discipline”, saopšeno je tada.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Enigma
Gost
Enigma

Ovaj narod se više raduje kad je manje u buđžet Crne Gore, očekuju pad DPS ako se više pozajmi za popunu Buđžeta. Glasaćemo DPS makar nemali ljeba jest 😂😂😂

Mila K
Gost
Mila K

hahaha Poreski direktor i dalje manipuliše ozbiljnim podacima. Kako neće pDV biti veći kad su maloprodaje radile uvećanim kapacitetom. Sramota, izgrađeni sistem beskrajno besmislenih opravdanaj više ne pije vodu, pa se sad kockaju tvrdnje po modelu “čega se pametan stidi…”

Jaka
Gost
Jaka

Nama ide bolje nego kad je kriza! Bice nam turisticka sezona top!

Support
Gost
Support

Građevinci koji rade na satnicu u aprilu primili najveće plate ikad. A vi pomažite njihove direktore avansnim uplatama, da se slučajno ne zaustavi rad na skijalištu u Mojkovcu.

Send this to a friend