Ekonomija

Nastavak saradnje obalske straže SAD i Crne Gore u oblasti bezbjednosne zaštite u lukama

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić sastao se danas sa ambasadorkom Džudi Rajzing Rajnke i predstavnicima Obalske straže Sjedinjenih Američkih Država (SAD), te je na sastanku naglašen nastavak saradnje obalske straže SAD i Crne Gore u oblasti bezbjednosne zaštite u lukama.

“Predstavnici Obalske straže SAD, boravili su u posjeti Crnoj Gori u periodu od 21. do 24. juna u cilju provjere ispunjenosti uslova bezbjednosne zaštite brodova i luka (Međunarodnog kodeksa za bezbjednost brodova i luka ISPS Code)”, navode iz Ministarstva.

Tom prilikom obišli su Luku Bar AD, Port of Adria AD i Luku Kotor AD i upoznali se sa procedurama praćenja smjernica međunarodnog i nacionalnog zakonodavstva iz ove oblasti.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o trenutnom stanju u oblasti bezbjednosne zaštite u lukama Crne Gore kao i načinima za njeno unapređenje.

Delegacija Obalske straže iznijela je svoja zapažanja i preporuke u ovoj oblasti.

Izražena su očekivanja da će saradnja u oblasti bezbjednosne zaštite u lukama dalje razvijati.

Naglašeno je opredjeljenje za inteziviranje saradnje u ovoj oblasti uvažavajući obostrani interes i predložena razmjena iskustva u cilju jačanja bezbjednosnih kapaciteta u našim lukama.

“Predstavnici američke Obalske straže u sklopu američko-crnogorskog Međunarodnog programa bezbjednosti, svake godine borave u posjeti Crnoj Gori, kako bi imali uvid u poštovanje bezbjedonosnih standarda predviđenih kroz Međunarodni kodeks za bezbjednost brodova i luka ISPS Code”, dodaju iz Ministarstva.

Kako zaključuju, pomenuti ISPS Code je u nacionalno zakonodavstvo implementiran kroz Zakon o bezbjednosnoj zaštiti brodova i luka, kojim se uređuje način bezbjednosne zaštite brodova i luka za pristajanje i sidrenje brodova, postupci u slučaju događaja kojim se ugrožava ili se može ugroziti bezbjednost broda i luke i druga pitanja od značaja za bezbjednosnu zaštitu brodova i luka.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Bot32AntiX
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bot32
Gost
Bot32

Dali u prevodi znači da se više ne pitamo o svojim lukama već za sve treba da pitamo amerikance.

AntiX
Gost
AntiX

Bojanic bi najsretniji bio da je imao sastanak sa obalnom strazom srbskog mora😂Nikad,ali…bukvalno nikad🇲🇪

Send this to a friend